Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ENGEL JANUS
Foto: ENGEL JANUS

Afvisning. Søren Espersen selv afviser, at DF eller for den sags skyld han selv mener, at Danmark automatisk skal følge briterne ud af EU.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Espersen skaber forvirring om DF's EU-linje

Danmark skal følge briterne, hvis de om et år er ude af EU, lød det fredag fra Søren Espersen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bør Danmark efter Dansk Folkepartis opfattelse følge briterne, hvis de efter afstemningen på torsdag ender med at melde sig ud af EU?

Det spørgsmål har partiets udenrigsordfører, Søren Espersen, skabt tvivl om, efter han fredag aften var i Deadline.

Espersen blev stillet over for den tænkte situation, at danskerne efter en britisk udmeldelse skal have en dansk folkeafstemning ved grundlovsdag næste år.

»Hvis briterne har meldt sig ud, og det er slut, og de er i gang med at finde nogle nye ordninger, så er jeg sikker på, at så kunne jeg også godt tænke mig at komme ud af EU«, sagde Espersen og tilføjede:

»Hvis vi når frem til grundlovsdag næste år, og briterne definitivt har sagt farvel til EU, og de er i gang med at lave nye konstellationer, så skal vi med der. Det er jeg ikke spor i tvivl om«.

Messerschmidt: Ikke partiets linje

Meldingen er opsigtsvækkende, da Dansk Folkepartis officielle politik er at se tiden an og følge den britiske situation, før man beslutter noget.

Dagen derpå fastslår DF-europaparlamentariker Morten Messerschmidt da også, at det ikke er Dansk Folkepartis linje, at Danmark automatisk skal følge briterne ud.

»Nej, altså det er sådan, at det er helt usandsynligt, at de om et år er ude af EU. Det tager mindst to år, som det er lagt op i traktaten. Så jeg tror, man skal slå en lille smule koldt vand i blodet«, siger han.

Han tilføjer, at man i en sådan situation bør følge nøje, hvilke alternativer briterne måtte komme op med.

»Man skal da ikke på forhånd afvise, at det kan være et bedre alternativ, men jeg synes ikke, at man nu, inden man kender et eventuelt alternativ, skal sige, at vi bare skal gøre det ene eller det andet«.

Espersen: Latterlig og åndssvag hypotese

Søren Espersen selv afviser da også, at DF eller for den sags skyld han selv mener, at Danmark automatisk skal følge briterne ud af EU.

»Det, jeg fik som spørgsmål, var, at hvis nu England definitivt er ude af EU ved næste grundlovsdag og er i gang med nye konstllationer, så må vi tage vores forholdsregler, og det kan være en folkeafstemning på det tidspunkt«.

Du sagde, at så er det din opfattelse, at vi skal følge dem ud?

»Ja, men det er jo en latterlig hypotese, for hele udmeldelsesproceduren tager to år. Så det er en fuldstændig åndssvag hypotese at sige noget med grundlovsdag næste år. Jeg har ikke haft en anden opfattelse end, at lad os nu se, hvad briterne gør. Og hvis det ender med, at de melder sig ud, og der kommer nye konstellationer, så må vi se på dem. Det er vores holdning, og det har det også altid været for mig«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden