Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
konflikt. Dansk Folkeparti vil ikke indgå kompromis med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om sidste måneds indfødsretsprøve.
Foto: Jens Dresling (Arkiv)

konflikt. Dansk Folkeparti vil ikke indgå kompromis med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om sidste måneds indfødsretsprøve.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF advarer Støjberg mod at ændre det mindste i indfødsretsprøven

Inger Støjberg skal i dag se, om hun kan samle partierne bag indfødsretsaftalen om at se på sidste måneds indfødsretsprøve. Venstres ordfører har på forhånd bebudet lempelser, mens DF i så fald bebuder udtræden af aftale.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti møder frem med en blank afvisning, når partiet i dag efter planen skal til møde med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om sidste måneds indfødsretsprøve.

Både Venstre og Socialdemokratiet har krævet en hurtig omprøve og ikke mindst en nemmere prøve, så færre dumper, men indfødsretsordfører Christian Langballe (DF) er afvisende forud for mødet med ministeren.

Så hvis de gerne vil det; altså have den lille krig, så er det da fint

»Vi vil under ingen omstændigheder være med til at ændre noget, og hvis der bliver ændret noget, så er vi ude af aftalen. Det er bare så enkelt, det er«, siger Langballe og tilføjer:

»Den prøve er helt rimelig og bygger på, at man har forberedt sig ordentligt. Og det vil sige, at de ihærdige, der virkelige har været grundige, kan bestå prøven. Så det bliver der ikke noget af. Så er vi ude«.

Som Politiken skrev for et par uger siden, viste en stikprøve blandt godt en snes af prøveafholdelsesstederne, at blot 32 procent havde bestået. Et stikprøveresultat, der med det samme fik indfødsretsordførerne fra Venstre og Socialdemokraterne, Jan E. Jørgensen (V) og Mattias Tesfaye (S), til gå sammen om fælles krav.

»Det har bestemt ikke været tilsigtet, at der skulle være så høj en dumpeprocent. Havde det været omvendt, så der havde været mellem 75 og 80 procent, der bestod, ville det være fint nok«, lød det fra Jan. E. Jørgensen, der fortsatte:

»Testen skal laves anderledes næste gang. Mange af spørgsmålene er gode nok, men problemet opstår ved spørgsmål, hvor man kan vælge mellem årstal, der ligger meget tæt på hinanden. Det, jeg vil bede ministeren bede styrelsen om, er at holde en ekstraordinær prøve, så man kan nå at komme på det lovforslag, man ellers ville være kommet med på«.

Om de 32 procent dumpede i Politikens stikprøve også afspejler den samlede dumpeprocent, offentliggøres i dag. Men mere interessant er det, hvordan Inger Støjberg vil forsøge at samle forligskredsen bag den nuværende indfødsretsprøve, der tæller de borgerlige partier samt Socialdemokratiet.

Da hun selv til TV2 kommenterede stikprøven for et par uger siden, sagde hun:

»Det skal være en svær test, og der bliver ikke ændret på sværhedsgraden i den. Om der så skal være mulighed for at komme op til en ny prøve, som man jo så selv betaler for selvfølgelig, og at man kan komme det lidt før end ellers planlagt, jamen det vil jeg være villig til at se på«.

En melding, der i forhold til sværhedsgraden strittede så meget imod, hvad Venstres ordfører havde sagt, at både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti hånede regeringspartiet for ikke at kunne blive enig med sig selv.

Og som sagt bliver det altså ikke med DF’s opbakning, at de dumpede bliver imødekommet med hverken en ny ekstra prøve eller for den sags skyld en nemmere prøve. Sker der lempelser, melder DF sig nemlig ud af kredsen bag den uværende indfødsretsaftale, truer Langballe.

Det har bestemt ikke været tilsigtet, at der skulle være så høj en dumpeprocent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og så kan vi godt komme i tanke om stramninger med hensyn til regler for statsborgerskab, som vi så vil hamre løs på regeringen med. Og vi kommer ikke til at stemme for indfødsretsloven (der hvert halve år formelt giver statsborgerskab til dem, der har levet op til kriterierne, red.). Så hvis de gerne vil det; altså have den lille krig, så er det da fint«, siger han.

Stillet over for ministeren delvise åbning for en omprøve, så de dumpede ikke forsinkes i at få statsborgerskab, svarer Langballe:

»Jamen de kan da gå om, lige som alle mulige andre gør, til december. Der er der så nogen, der gerne vil have fremrykket prøven – det bliver heller ikke med os. Det kan ikke nytte noget, at hver eneste gang, Politiken ringer, så laver man aftalen om. Altså, kom nu, hallo«, siger DF’eren.

Hvordan Inger Støjberg og dermed regeringen vil forholde sig til sagen, er uvist. Men sågar også kulturminister Bertel Haarder (V) gik forleden til angreb på prøven. Det skete i et interview med Berlingske, hvor han sagde:

»Det er vigtigt, at vi fokuserer på det, som faktisk betyder noget. Det er også derfor, jeg synes, spørgsmålene i indfødsretsprøven er komplet fjollede og bør laves om«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden