Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Modstand Jan E. Jørgensen (V) deler tilsyneladende ikke holdning til indfødsretsprøven med sin minister, Inger Støjberg (V).
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Modstand Jan E. Jørgensen (V) deler tilsyneladende ikke holdning til indfødsretsprøven med sin minister, Inger Støjberg (V).

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre-ordfører gik helt usædvanligt imod Støjbergs linje

Ifølge kilder måtte Inger Støjberg ikke mindst argumentere over for Venstres egen ordfører på møde om indfødsretsprøven.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som ordfører for et regeringsparti går man sjældent i rette med ministeren, mens andre partier lytter med.

Men på tirsdagens møde hos udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om den såkaldte indfødsretsprøve var det ikke mindst Venstres egen indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, der argumenterede for at lave en ekstraordinær indfødsretsprøve for de mange, der dumpede i begyndelsen af juni.

Det oplyser flere af deltagerne på mødet til Politiken.

De, der dumpede prøven i juni, kan gå op til næste ordinære prøve i december

»Det er helt usædvanligt at være med til et møde, hvor den, der er mest uenig med ministeren, er ordføreren fra det pågældende parti. Det er meget usædvanligt«, som det lyder fra en af dem, der var til stede, og som betinger sig anonymitet.

Jan E. Jørgensen vil ikke forholde sig til oplysningen, men nøjes med at sige:

»Jeg refererer ikke fra forhandlingsmøder, og det synes jeg heller ikke, andre skal«.

S og V ønskede omprøve og nemmere prøve

Sandt er det dog, at med Inger Støjbergs afvisning af en nemmere prøve og en hurtig omprøve for de dumpede, går hun direkte imod, hvad Jan E. Jørgensen forklarede til Politiken for nogle uger siden.

Her kunne Politiken via en stikprøveundersøgelse hos cirka 20 prøveafholdelsessteder fortælle, at beståelsesgraden blot var omkring 32 procent.

Det fik Jan E. Jørgensen til sammen med den socialdemokratiske indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye, at bebude en omprøve og en nemmere prøve.

»Det har bestemt ikke været tilsigtet, at der skulle være så høj en dumpeprocent. Havde det været omvendt, så der havde været mellem 75 og 80 procent, der bestod, ville det være fint nok«, lød det fra Jan. E. Jørgensen, der fortsatte:

»Testen skal laves anderledes næste gang. Mange af spørgsmålene er gode nok, men problemet opstår ved spørgsmål, hvor man kan vælge mellem årstal, der ligger meget tæt på hinanden. Det, jeg vil bede ministeren bede styrelsen om, er at holde en ekstraordinær prøve, så man kan nå at komme på det lovforslag, man ellers ville være kommet med på«.

Og rent faktisk forklarede Støjberg dagen efter til TV2, at hun var villig til at se på, om der skulle være mulighed for at tage en omprøve hurtigere - uden at sværhedsgraden dog skulle ændres.

Det er helt usædvanligt at være med til et møde, hvor den, der er mest uenig med ministeren, er ordføreren fra det pågældende parti

Støjberg: Ingen ændringer

I morges, før Støjberg mødtes med partierne bag indfødsretsaftalen (de borgerlige plus Socialdemokratiet), afviste DF-ordfører Christian Langballe dog blankt enhver form for lempelse.

Og det var altså også ministerens linje på mødet, hvor hun i øvrigt kunne oplyse, at den endelige beståelsesprocent endte på 31,2 pct.

Hverken Jan E. Jørgensen eller inger Støjberg ønsker at svare på spørgsmål om forløbet. Men i en pressemeddelelse forklarer Inger Støjberg:

»Vi har nu foretaget en grundig analyse af indfødsretsprøven, der blev afholdt i juni. Vi kan se, at der er en meget stor spredning i, hvilke spørgsmål prøvedeltagerne har svaret forkert på. Derfor må vi konstatere, at den relativt høje dumpeprocent skyldes, at folk ikke har fået forberedt sig ordentligt og læst op på det materiale, der er tilgængeligt for alle, før de går op til prøven«.

Hun tilføjer:

»På den baggrund har jeg besluttet, at der ikke bliver afholdt en ekstraordinær indfødsretsprøve efter sommer. De, der dumpede prøven i juni, kan gå op til næste ordinære prøve i december«.

En beslutning, som den socialdemokratiske indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye, kalder »trist«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden