Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Svar. Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (tv.), der her ses til et andet samråd med Dansk Folkepartis Martin Henriksen, afviser at give de dumpede til svær indfødsretsprøve en omprøve.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Svar. Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (tv.), der her ses til et andet samråd med Dansk Folkepartis Martin Henriksen, afviser at give de dumpede til svær indfødsretsprøve en omprøve.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De dumpede i danskertest får alligevel ikke særprøve

Indfødsretsprøve bliver ikke nemmere, men historikken tyder på, at stadig flere alligevel vil bestå i årene fremover.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indfødsretsprøven skal ikke være nemmere, og de mange, der dumpede i begyndelsen af juni, får ikke en ekstraordinær ny chance. I stedet må de vente til december.

Sådan lyder konklusionen, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tirsdag havde indkaldt ordførerne fra partierne bag de nuværende regler om indfødsret – de borgerlige samt Socialdemokratiet – til møde om prøven.

Her kunne Støjberg fortælle, at det blot er 31,2 procent af de 2.359 prøvedeltagere, der bestod prøven. Et resultat, der matcher den stikprøve, Politiken foretog på prøveafholdelsesstederne i begyndelsen af juni, og som dengang fik både Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, og Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye, til at kræve en nemmere test og i øvrigt en ekstraordinær omprøve.

Men det bliver der altså ikke noget af.

»Vi kan se, at der er en meget stor spredning i, hvilke spørgsmål prøvedeltagerne har svaret forkert på. Derfor må vi konstatere, at den relativt høje dumpeprocent skyldes, at folk ikke har fået forberedt sig ordentligt og læst op på det materiale, der er tilgængeligt for alle, før de går op til prøven. På den baggrund har jeg besluttet, at der ikke bliver afholdt en ekstraordinær indfødsretsprøve efter sommer. De, der dumpede prøven i juni, kan gå op til næste ordinære prøve i december«, forklarer Støjberg i en pressemeddelelse, som hun har takket nej til at uddybe over for Politiken.

Over for TV 2 forklarede hun dog i går, at ministeriets analyse har vist, at der var fem spørgsmål i prøven, som meget få svarede rigtigt på, men til gengæld var der også fem spørgsmål, der var meget lette.

»Det vil vi selvfølgelig tage bestik af og så få rettet tingene lidt til«, lød det fra ministeren.

Skuffelse hos S

Ifølge Politikens oplysninger er det dog ikke intentionen, at prøven samlet set skal være hverken nemmere eller sværere. Og den linje glædede Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, sig også over, da han kom ud fra mødet. Han havde forud for mødet truet regeringen med at droppe ud af aftalekredsen bag indfødsretsreglerne, hvis der blev lempet noget som helst.

»Den prøve er, som den skal være, og jeg tror, der er en del, der har været lidt for uforberedte, nu man indførte en ny prøve. Sværhedsgraden er, som den skal være«, forklarer han, mens Venstres Jan E. Jørgensen helt afviser at svare på spørgsmål om udkommet af mødet.

Den socialdemokratiske indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye, holder dog fast i sin tidligere kritik.

»Jeg synes, det havde været et vigtigt signal at sende til de mange, der er dumpet, at vi godt ved, at der var spørgsmål, hvor svarmulighederne var for dårlige. Derfor er det trist, at Støjberg ikke vil afholde en ekstraordinær prøve eller fremrykke den prøve, der er planlagt til december«, siger Tesfaye og tilføjer: »Jeg er skuffet over resultatet af mødet, for jeg havde fået indtryk af, at der også i regeringspartiet var en vilje til at fremrykke eller gennemføre en ekstraordinær prøve«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Procenten stiger

Beståelsesprocenten på 31,2 procent markerer et kraftigt fald fra december i fjor, da hele hele 93,5 procent bestod den daværende test, som S-R-SF-regeringen havde indført. Men faktisk kunne historikken med den slags tests tyde på, at beståelsesprocenten af sig selv vil stige i den kommende tid, når prøven bliver afholdt hvert halve år.

Da det daværende VKO-flertal i 2008 skærpede kravene til indfødsretsprøven, faldt andelen af beståede således fra 96,1 procent ved prøven i juni 2028 til blot 23,5 procent ved prøveafholdelsen i december 2008. Men selv om prøven i årene efter forblev uændret, steg beståelsesprocenten stabilt til over 70 procent. Om det skyldtes, at sværhedsgraden rygtedes, så ansøgerne forberedte sig bedre, vides ikke.

Indfødsretsprøven består af 40 spørgsmål om dansk politik, samfund, historie og kultur, hvoraf man skal svare korrekt på de 32 for at bestå. Til hvert spørgsmål er der 3 svarmuligheder, som deltagerne skal vælge imellem. De 35 af spørgsmålene findes der svar på i den lærebog, som deltagerne opfordres til at læse forud for prøven.

Eksempelvis skulle deltagerne svare på, om komponisten Carl Nielsen levede fra 1865-1931, 1870-1940 eller 1892-1965. Kulturminister Bertel Haarder (V) gik forleden til angreb på prøven og kaldte i Berlingske spørgsmålene i prøven »komplet fjollede« og foreslog dem lavet om.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden