Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VALGKAMP. Finansminister Claus Hjort Frederiksen førte valgkamp for penge, der skulle have været indberettet på grund af beløbets størrelse. Nu er hans valgkreds politianmeldt for brud på 'lov om private bidrag til politiske partier og offentliggørelse af politiske partiers regnskaber'.
Foto: Joachim Ladefoged (Arkiv)

VALGKAMP. Finansminister Claus Hjort Frederiksen førte valgkamp for penge, der skulle have været indberettet på grund af beløbets størrelse. Nu er hans valgkreds politianmeldt for brud på 'lov om private bidrag til politiske partier og offentliggørelse af politiske partiers regnskaber'.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre politianmeldt for brud på partistøtteregler

Claus Hjort Frederiksens valgkreds, Venstre i Rudersdal Kommune, oplyste i strid med reglerne ikke om en sekscifret donation fra erhvervsklubben Liberalt Erhvervsforum.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre i Rudersdal Kommune er blevet anmeldt til Nordsjællands Politi for brud på loven om politiske partiers regnskaber.

En såkaldt hemmelig erhvervsklub, Liberalt Erhvervsforum, har ifølge formanden for klubben doneret i omegnen af 400.000 kroner forud for folketingsvalget i både 2011 og 2015 til Venstres lokalafdeling i Rudersdal. Samme afdeling hvor nuværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) stiller op.

BAGGRUNDEN

Det afslørede bogen 'Skjulte penge' om lobbyisme i dansk politik af Politiken-journalist Carl Emil Arnfred og Berlingske-journalist Chris Kjær Jessen før sommerferien.

Jeg vil have, at vores politikere opfører sig ordentligt og overholder loven. Jeg vil have, de bliver stillet til ansvar, hvis de ikke gør det

Ifølge bogen fremgik donationen fra Liberalt Erhvervsforum ikke i lokalafdelingens indberetning, selvom alle bidrag over 20.000 kroner ifølge loven skal oplyses med navn og adresse på tilskudsyderen.

Sådan er reglerne, fordi der skal være gennemsigtighed i, hvilke interesser der støtter hvilke politikere.

Politiet har modtaget anmeldelse

Anmeldelsen er indgivet af Anders Højsted, som er aktivt medlem af Radikale Venstre. Han reagerer på en artikel om sagen i Politiken, fordi det ifølge ham »er sindssygt vigtig i et demokrati, at borgerne kan se, hvem deres politikere er finansieret af«.

»Det har ikke noget at gøre med, at det er Venstre. Jeg ville også have politianmeldt Radikale Venstre, hvis jeg fandt ud af, at der var nogen, der havde snydt med de ting. Det har noget at gøre med, at jeg vil have, at vores politikere opfører sig ordentligt og overholder loven. Jeg vil have, de bliver stillet til ansvar, hvis de ikke gør det«.

»At politianmelde dem er den eneste tilbageværende mulighed, jeg som borger har, for at vores politikere opfører sig ordentligt«, siger han.

Nordsjællands politi bekræfter at have modtaget en anmeldelse af Venstre i Rudersdal Kommune.

»Vi har modtaget anmeldelsen, og nu er vi ved at vurdere, om vi har tilstrækkeligt med informationer, før vi indleder en efterforskning«, oplyser Morten Kaare Pedersen, politiinspektør i Nordsjællands Politi.

Formanden for Venstre i Rudersdal Kommune, Gitte Rasmussen, ønsker ikke at kommentere på sagen, fordi hun ikke kender til anmeldelsen. Hun skriver i en skriftlig kommentar til Politiken, at der i sagen, som tidligere har været fremme, skete en »beklagelig fejl, som der efterfølgende er rettet op på«.

»Vi har ingen interesse i at holde bidrag skjult. Vi er stolte, af alle bidrag vi får«, skriver hun.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har ingen kommentarer.

Bagom sagen

I bogen 'Skjulte penge' oplyser formanden for Liberalt Erhvervsforum, Jens Steglich-Petersen, at den diskrete klub, som har eksisteret i omtrent 25 år, årligt indsamler mellem 150.000 og 200.000 kroner fra sine medlemmer. Han anslår, at Venstre i Rudersdal kommune både i 2011 og 2015 har modtaget en donation fra klubben i en størrelsesorden af 400.000 kroner.

Og selvom det er stik imod reglerne, kunne forfatterne til bogen i efteråret 2015 konstatere, at donationen ikke var nævnt i indberetningen for 2011, mens indberetningen for 2015 ikke lå klar endnu.

EKSPERT

Først efter journalisterne bag bogen henvendte sig til lokalafdelingen af Venstre, blev der indgivet en korrekt indberetning. Ifølge bogen kalder formand Gitte Rasmussen fejlen »en forglemmelse«.

Men at de manglende oplysninger i regnskabet skulle skyldes en forglemmelse, købte forskningschef på Journalisthøjskolen Roger Buch ikke, da sagen fik opmærksomhed før sommerferien.

»Den forklaring med, at man har glemt det, er ærlig talt ikke særlig overbevisende. Det her er ikke komplicerede regler, man skal have en revisor for at kunne forstå. Får du mere end 20.000 kroner fra en forening, privatperson, virksomhed eller andet, skal man oplyse det. Det er meget enkelt«, sagde han til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden