Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DAVALI PHILIP
Foto: DAVALI PHILIP
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen arbejder på at ændre konventionen, der får DF op i det røde felt

På de indre linjer har regeringen et stykke tid arbejdet på konventionsændring.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I næsten et år har svaret fra Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet været det samme, når Politiken har spurgt, hvor langt ministeriet er med at forsøge at ændre den omdiskuterede Statsløsekonvention.

»Regeringen overvejer fortsat den nærmere fremgangsmåde for, hvordan kontakten til UNHCR bør etableres«, som ministeriet svarede så sent som i sidste måned.

Et svar, der flere gange har fået Dansk Folkeparti op i det røde felt, for hvor svært kan det være at skrive et brev eller gribe telefonen, har indfødsretsordfører Christian Langballe (DF) tordnet og truet med bål og brand - eller i hvert fald samråd med minister Inger Støjberg.

Men aktindsigter, som dagbladet information har fået fra ministeriet, viser nu, at Støjbergs ministerium og regeringen længe har været i gang på de indre linjer.

På Koordinationsudvalgsmøde

Blandt andet har der ifølge Information været en del mailudvekslinger mellem Støjbergs ministerium og Udenrigsministeriet om sagen. Og ikke mindst har sagen været oppe på et møde i regeringens Koordinationsudvalg, hvor de meste magtfulde ministre koordinerer regeringens overordnede politik. Dette møde fandt angiveligt sted i april, skriver Information.

Statsløsekonventionen er omstridt, fordi den giver statsløse ret til statsborgerskab, selvom Politiets Efterretningstjeneste måtte advare om, at de kan være til fare for statens sikkerhed. Det er sket et par gange de seneste år, at en angiveligt farlig statsløs på den konto har fået statsborgerskab. Til stor opstandelse hos særligt de borgerlige partier, der derfor gik til valg sammen med et løfte om, at det skulle være slut med statsborgerskab til farlige personer.

Og mens regeringen altså ifølge de løbende svar til Politiken har forklaret, at den overvejer, hvordan den skal kontakte UNHCR, FN's flygtningeorgan, har den tilsyneladende spurgt for sig i Sverige om, hvordan svenskerne forholder sig, hvis den svenske efterretningstjeneste, Säpo, bliver opmærksom på, at der er farlige statsløse blandt kommende svenske statsborgere. Svaret fra Sverige viser dog ifølge Information, at der i Sverige slet ikke er den samme automatik med, at efterretningstjenesten tjekker alle ansøgere om statsborgerskab.

Hvor sagen står nu, har hverken Støjberg eller ministeriet ønsket at uddybe. Men at der rent faktisk er sket en udvikling, kunne et dugfrisk svar fra ministeriet til Politiken antyde. Adspurgt i sidste uge, om man fortsat overvejer hvordan kontakten skal etableres, nøjes ministeriet mandag i denne uge med blot at oplyse, at »hverken ministeren eller ministeriet har yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden