Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pres Liberal Alliances Mette Bock opfordrer regeringen til at lade tortursag blive behandlet ved domstolene.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Pres Liberal Alliances Mette Bock opfordrer regeringen til at lade tortursag blive behandlet ved domstolene.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgerligt parti presser forsvarsminister i tortursag

Det er ikke blot venstrefløjen og de radikale, der vil have gennemført retssag om fangemishandling mod den danske stat. Også støtteparti til regeringen opfordrer nu til retssag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens Forsvarsministeriet og statens faste advokat, Kammeradvokaten, overvejer, hvor vidt de skal anke Østre Landsrets afgørelse i den såkaldte tortursag til Højesteret, lyder der en opsigtsvækkende opfordring fra et af regeringens støttepartier.

Østre Landsret afgjorde mandag, at sagen ikke er forældet og altså derfor kan gå sin egentlige gang i retssystemet. Men om den får lov til det, lader Forsvarsministeriet foreløbig blafre i vinden, mens man overvejer at anke ikke-forældet-afgørelsen.

Fra forsvarsordfører fra Liberal Alliance Mette Bock er opfordringen dog klar.

»Uden på nogen måde at tage stilling til sagens substans vil jeg nøjes med at opfordre Forsvarsministeriet til at tage afgørelsen til efterretning, så sagen kan gå sin gang ved domstolene«, forklarer hun i en kort skriftlig kommentar.

Forsvarsministerium og Kammeradvokat overvejer

Liberal Alliance lægger sig dermed på linje med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, der alle opfordrer forsvarsministeren til ikke at anke afgørelsen om forældelse til Højesteret.

Sagen handler om 23 irakiske bønder, der har lagt sag an mod staten, for at danske soldater skal have udleveret dem til irakiske myndigheder og efterfølgende tortur. Indtil videre har sagen dog ikke været substansbehandlet af retten, da den danske stat altså har forsøgt at få sagen erklæret forældet.

Hvad den altså ifølge Østre Landsrets afgørelse ikke er.

Uden på nogen måde at tage stilling til sagens substans vil jeg nøjes med at opfordre Forsvarsministeriet til at tage afgørelsen til efterretning, så sagen kan gå sin gang ved domstolene

Forsvarsministeriet udsendte kort efter dommen denne kommentar:

»Forsvarsministeriet er tilfreds med, at domstolen nu har haft lejlighed til at tage stilling til spørgsmålet. Forsvarsministeriet noterer sig Østre Landsrets afgørelse. Forsvarsministeriet vil nu nærlæse kendelsen og i samråd med øvrige involverede ministerier og Kammeradvokaten tage stilling til eventuel kære af kendelsen«.

Hos Kammeradvokaten nøjes partner Peter Biering med at henvise til, at de nu vil studere den 207 sider lange dom »og finde ud af, hvad vi gør«.

Netop Liberal Alliance har tidligere været en sten i skoen for regeringen i spørgsmålet om dansk fangehåndtering i både Irak og Afghanistan, hvor partiet længe krævede, at regeringen skulle fremlægge alle dokumenter fra den lukkede Irak- og Afghanistankommission.

I sidste ende gik Liberal Alliance dog med til, at dokumenterne ikke skulle offentliggøres, men at der i stedet skulle laves en historisk redegørelse af de to krige samt krigsindsatsen på Balkan i 1990'erne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden