Pres Liberal Alliances Mette Bock opfordrer regeringen til at lade tortursag blive behandlet ved domstolene.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Pres Liberal Alliances Mette Bock opfordrer regeringen til at lade tortursag blive behandlet ved domstolene.

Politik

Borgerligt parti presser forsvarsminister i tortursag

Det er ikke blot venstrefløjen og de radikale, der vil have gennemført retssag om fangemishandling mod den danske stat. Også støtteparti til regeringen opfordrer nu til retssag.

Politik

Mens Forsvarsministeriet og statens faste advokat, Kammeradvokaten, overvejer, hvor vidt de skal anke Østre Landsrets afgørelse i den såkaldte tortursag til Højesteret, lyder der en opsigtsvækkende opfordring fra et af regeringens støttepartier.

Østre Landsret afgjorde mandag, at sagen ikke er forældet og altså derfor kan gå sin egentlige gang i retssystemet. Men om den får lov til det, lader Forsvarsministeriet foreløbig blafre i vinden, mens man overvejer at anke ikke-forældet-afgørelsen.

Fra forsvarsordfører fra Liberal Alliance Mette Bock er opfordringen dog klar.

»Uden på nogen måde at tage stilling til sagens substans vil jeg nøjes med at opfordre Forsvarsministeriet til at tage afgørelsen til efterretning, så sagen kan gå sin gang ved domstolene«, forklarer hun i en kort skriftlig kommentar.

Forsvarsministerium og Kammeradvokat overvejer

Liberal Alliance lægger sig dermed på linje med Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, der alle opfordrer forsvarsministeren til ikke at anke afgørelsen om forældelse til Højesteret.

Sagen handler om 23 irakiske bønder, der har lagt sag an mod staten, for at danske soldater skal have udleveret dem til irakiske myndigheder og efterfølgende tortur. Indtil videre har sagen dog ikke været substansbehandlet af retten, da den danske stat altså har forsøgt at få sagen erklæret forældet.

Hvad den altså ifølge Østre Landsrets afgørelse ikke er.

Uden på nogen måde at tage stilling til sagens substans vil jeg nøjes med at opfordre Forsvarsministeriet til at tage afgørelsen til efterretning, så sagen kan gå sin gang ved domstolene

Forsvarsministeriet udsendte kort efter dommen denne kommentar:

»Forsvarsministeriet er tilfreds med, at domstolen nu har haft lejlighed til at tage stilling til spørgsmålet. Forsvarsministeriet noterer sig Østre Landsrets afgørelse. Forsvarsministeriet vil nu nærlæse kendelsen og i samråd med øvrige involverede ministerier og Kammeradvokaten tage stilling til eventuel kære af kendelsen«.

Hos Kammeradvokaten nøjes partner Peter Biering med at henvise til, at de nu vil studere den 207 sider lange dom »og finde ud af, hvad vi gør«.

Netop Liberal Alliance har tidligere været en sten i skoen for regeringen i spørgsmålet om dansk fangehåndtering i både Irak og Afghanistan, hvor partiet længe krævede, at regeringen skulle fremlægge alle dokumenter fra den lukkede Irak- og Afghanistankommission.

I sidste ende gik Liberal Alliance dog med til, at dokumenterne ikke skulle offentliggøres, men at der i stedet skulle laves en historisk redegørelse af de to krige samt krigsindsatsen på Balkan i 1990'erne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce