Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: LEHMANN MARTIN
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ventetiden på at blive dansker er steget under V-regeringen

Venstre tordnede i 2013 mod lang sagsbehandlingstid ved tildeling af statsborgerskab. Men ventetiden er steget, siden V-regeringen trådte til.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uanstændig« og »uambitiøst«.

Tilbage i 2013 tordnede Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, mod den daværende regering på grund af de 14-16 måneder, som ansøgere om statsborgerskab i gennemsnit skulle vente på at få behandlet ansøgninger.

»Vi mener ganske enkelt ikke, at det er en rimelig måde at behandle måske kommende danske statsborgere på«, som Jan E. Jørgensen fastslog i folketingssalen og tilføjede, at det var op til en ansvarlig minister at få sagsbehandlingstiden ned.

siden regeringsskiftet i fjor er sagsbehandlingstiden steget, så ansøgerne nu igen oplyses om en ventetid på 14-16 måneder

Den oplyste ventetid nåede efterfølgende ned på 10-12 måneder, men siden regeringsskiftet i fjor er sagsbehandlingstiden steget, så ansøgerne nu igen oplyses om en ventetid på 14-16 måneder, før de får svar på, om de får statsborgerskab og rettighederne, der følger med, som for eksempel dansk pas og stemmeret.

Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Astrid Krag, er spændt på at høre, om Venstre mener det samme som i 2013.

»Eller om det var en måde at score nogle billige point på«, siger hun.

Hun henviser til, at den lange sagsbehandlingstid i 2013 fik regeringen og Enhedslisten til at gå sammen om en plan om at bringe ventetiden ned til 7 måneder ved at øge mandskabet på Indfødsretskontoret fra 20 til 80.

Også denne plan kritiserede Venstres indfødsretsordfører, der kaldte det »ganske enkelt for uambitiøst«. Kritikken var ikke mindst rettet mod Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der i dag siger:

»Jan E. Jørgensen var med rette bekymret for lange sagsbehandlingstider, da han sad i opposition. Jeg håber, han kan finde den indre ild og passion frem igen«.

Læge har ventet 19 måneder

De 14-16 måneders sagsbehandlingstid, som ansøgere om statsborgerskab bliver oplyst om, er en gennemsnitstid. I nogle tilfælde er sagsbehandlingstiden længere. Det er Muner Mahases et eksempel på.

For cirka 18 måneder siden fik han brev fra Justitsministeriet, der kvitterede for hans ansøgning om statsborgerskab.

»Det må forventes, at der vil gå mellem 10 og 12 måneder fra modtagelsen af Deres ansøgning, før Deres sag er færdigbehandlet af ministeriet«, lød det i brevet.

Det er omkring 19 måneder siden, hans ansøgning blev sendt, forklarer han og tilføjer, at han fortsat venter på afgørelse. Han fortæller, at han har ringet nogle gange til ministeriet, men har opgivet at finde ud af, hvor langt hans ansøgning er i systemet.

Jeg er bange for, at de har tabt min ansøgning

Dog har han undervejs fået oplyst, at han i stedet for de 10-12 måneder skulle regne med 14-16 måneder.

»Jeg er bange for, at de har tabt min ansøgning«, siger han med et nervøst grin.

Han er uddannet læge fra Jordan og er i gang med sit speciale inden for urinvejskirurgi på Odense Universitetshospital. Han har ifølge sig selv bestået statsborgerskabsprøve og sprogprøve og ved derfor ikke, hvad der skulle sinke hans sagsbehandling.

I dag modtog han dog en mail fra ministeriet, der nu gør ham opmærksom på, at der er indført endnu skrappere krav til ansøgernes dansk-kundskaber, siden han sendte sin ansøgning om statsborgerskab tilbage i januar 2015. Og Muner Mahases har 2 uger til at bevise, at han kan leve op til de nye krav.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre nu; måske jeg skal tage fat i en jurist. Jeg håber, at de skifter mening«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Besværet ved ikke at have dansk pas oplever han for eksempel, når han skal på lægekongresser i udlandet.

»Jeg vil gerne blive dansker. Jeg elsker Danmark, jeg bor her i Danmark, og min familie er i Danmark«.

På Indfødsretskontoret arbejder man nu med at få nedbragt sagsbehandlingstiden. Kontoret har de seneste måneder fået hjælp fra et konsulentfirma, og integrationsminister Inger Støjberg (V) forventer, at ventetiden herefter vil falde.

»Hvis man vil være dansk statsborger og ellers opfylder de skrappe betingelser for det, skal man ikke vente længere end nødvendigt. Derfor er det vores mål at få bragt sagsbehandlingstiden ned«, skriver hun til Politiken.

Hun forklarer, at sagsbehandlingstiden er steget, i takt med at der er kommet flere sager og nye regler på området. Blandt andet besluttede hun som ny minister at genbehandle cirka 2.000 allerede behandlede ansøgninger.

Fra DF mener indfødsretsordfører Christian Langballe, at Venstres kritik i 2013 handlede om at »drille regeringen«, mens Jan E. Jørgensen fastholder:

»Altså 14-16 måneder er alt for længe at vente. Så det skal ned«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden