Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Straf. Ifølge justitsminister Søren Pind (V) skal det kunne være strafbart alene at dele terrorpropaganda på nettet. Modsat i dag hvor man skal billige eller opfordre til terror for at kunne straffes.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Straf. Ifølge justitsminister Søren Pind (V) skal det kunne være strafbart alene at dele terrorpropaganda på nettet. Modsat i dag hvor man skal billige eller opfordre til terror for at kunne straffes.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter er skeptiske over for Pinds terrorforslag

Juraprofessor kalder Pinds forslag en »delikat balancegang«, mens tænketankdirektør sammenligner regeringen med Rusland og Tyrkiet.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med en række initiativer indleder justitsminister Søren Pind (V) nu forhandlinger med Folketinget for at komme radikalisering på nettet til livs. Først og fremmest skal det ifølge Pind kunne straffes med op til seks års fængsel, hvis man deler propagandamateriale fra terrororganisationer som Islamisk Stat på internettet. Modsat i dag, hvor man kun kan straffes, hvis man ligefrem opfordrer til eller billiger terror i forbindelse med, at man deler materiale.

»Det, der er vigtigt, er forsættet. Hvad er dit forsæt i det øjeblik, du gør det? Er dit forsæt at sprede IS’ propaganda, og burde du have vidst, at det var det, du gjorde. Eller kan der være en demokratisk grund til at gøre det, du gør? Det er det, vi skal nærdefinere i lovgivningen«, forklarer Pind, der vil undgå, at man skal kunne gemme sig bag en blank profil og sende propaganda ud uden ledsagende tekst.

Arbejdet med at »nærdefinere« skillelinjerne vil blive fulgt nøje af også jurister uden for Justitsministeriet.

Så alt i alt er det en delikat balancegang, der vil stille store krav til myndighedernes evne til at varetage de modstridende hensyn på området

»Helt grundlæggende er der masser af sund fornuft i at skærpe forbuddet mod spredning af terrorpropaganda. Der er ingen tvivl om, at den slags materiale bidrager til radikalisering, udrejse af fremmedkrigere og i værste fald terrorhandlinger«, siger professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard.

»Men det er selvsagt helt afgørende at få lovgivningen skåret til, så den kun rammer aktiviteter, der er egnet til at fremme terrorisme, og som har en vis grovhed. Det forekommer mig vidtgående at kriminalisere uagtsomme forhold, og at dele bøder ud for den slags vil kunne opleves som helt urimeligt.

LÆS OGSÅ

Det vil også være vanskeligt forståeligt, hvis man slet ikke har lov til at kigge på den slags online-materiale af nysgerrighed eller for at blive klogere. Og det kan ikke nytte noget, hvis dette kun bliver tilladt for nogen, mens der bliver slået ned på bestemte befolkningsgrupper på grund af deres etniske eller religiøse tilhørsforhold. Alt i alt er det en delikat balancegang, der vil stille store krav til myndighedernes evne til at varetage de modstridende hensyn«, siger Jørn Vestergaard.

»Ytringsfrihed, men...«

Og mens Pind allerede får opbakning til forslaget fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti og således har flertallet på plads, er tonen endnu hårdere fra direktør i den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama.

Den nærmere udformning må vi tage, når lovforslaget kommer

»Den her regering har efterhånden lanceret en lang række initiativer, der viser, at man åbenbart ser ytringsfriheden som problematisk. Det er et ret vidtgående tiltag, for allerede i dag er det strafbart at tilskynde, fremme og billige terror. Så hvis du deler en voldelig video fra Islamisk Stat og skriver, at det her er Allahs retfærdige straf, så kan du blive dømt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men nu skal man altså kunne risikere at blive dømt bare for at dele det. Og der kan være mange gode grunde til at dele det. Jeg har selv delt noget«, siger Jacob Mchangama. Han finder det uklart, hvad det i praksis vil betyde, når det ifølge Pind skal være tilladt at sprede materiale, hvis det sker som led i en demokratisk debat for at oplyse.

»Vi begynder på dette område at komme ganske tæt på love i lande som Rusland, Tyrkiet og Egypten, hvor man også har ret vidtgående regler, som betyder, at mennesker straffes for at dele indhold. Der tegner sig et billede af en regering og en justitsminister, som hele tiden siger, at »ytringsfriheden er vigtig, men …«, og det »men« begynder at blive temmelig omfattende«.

Pind: I krig kan man ikke lade fjendens propaganda få frit løb

Pind selv henviser dog til, at situationen kræver nye tiltag: »Man kan sagtens stå fast på ytringsfrihed. Jeg har aldrig hørt om et samfundi krig, som lod fjendens propaganda have frit løb. Og det er sådan set det, det handler om«.

Du har sagt, at sker det som et led i en demokratisk debat for at oplyse, vil det være straffrit. Kan du nævne et eksempel på det?

LÆS OGSÅ

»Det vil jeg nødigt. Det skal vi først have en gennemarbejdet lovtekst for at kunne præcisere. Sagen er, at det, jeg vil med det her, er at ramme folk, som bevidst – eller burde have vidst – spreder propaganda på fjendens vegne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men hvis det sker som et led i en demokratisk debat for at oplyse, vil det være straffrit. Hvis så en troende muslim mener og frygter, at den yderste højrefløjs kritik af islam kan medføre terrorangreb i Danmark, må han så godt dele IS-materiale som led i sin advarsel mod højrefløjens retorik for at vise, hvor galt det kan gå?

»Det, der vil være afgørende, er hensigten bag. Handler det her om at sprede Isis’ budskab, eller hvad det måtte være, eller gør det ikke. Og burde man have vidst, at det var det, man gjorde. Den nærmere udformning må vi tage, når lovforslaget kommer«, svarer Søren Pind. Med i hans pakke er blandt andet også en ny særlig enhed for identifikation og bortfjernelse af voldeligt ekstremistisk materiale samt etablering af en lovhjemmel til at blokere adgang til udenlandske internetsider.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden