Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: ADRIAN JOACHIM
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skatteminister: Tiden er kommet til at tage ansvar

Milliardplan skal genrejse det skandaleramte Skat. 2.000 nye medarbejdere tilføres.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere medarbejdere og et nyt it-system.

Det er hovedpunkterne i den genopbygningsplan, skatteminister Karsten Lauritzen (V) netop har præsenteret for det skandaleramte Skat. Planen har titlen 'Et nyt skattevæsen'.

»Det seneste år har vi brugt på at kigge ind i Skats maskinrum. Det står klart, at problemerne er større, end vi oprindeligt troede. Derfor præsenterer vi nu en plan for fremtidens skattevæsen. Med nye medarbejdere og ny it, der virker. Og en ny organisering af skatteforvaltningen«, siger Karsten Lauritzen.

Han fortsætter:

»Skat er i store problemer. Møgsagerne kender vi alle sammen alt for godt. Danskernes tillid til Skat er faldende. Det er et sygdomstegn, og det kalder på politisk handling. Vi har arbejdet på denne plan i flere måneder. Nu sætter vi ind. Tiden er kommet til at tage ansvar. Vi vil skabe et enkelt, digitalt og servicemindet skattevæsen. Et skattevæsen som danskerne kan have tillid til. Det er vores mål og mit mål som skatteminister«, siger Karsten Lauritzen, der ikke vil afvise, at Skat ender med at afskrive gæld for 14 milliarder kroner.

Tre skandalesager

Efter mange års besparelser i Skat lægger regeringen dermed op til en milliardinvestering i myndigheden.

LÆS OGSÅ

Især tre sager har vakt harme både på Christiansborg og i befolkningen. Dels, at udlændinge har lænset den danske statskasse for mere end 12 milliarder kroner ved uberettiget at få refunderet skat på aktieudbytter.

Dels et skrottet it-system, EFI, der, da det endelig kom i drift efter lang forsinkelse, viste sig at inddrive borgeres gæld til det offentlige på et ulovligt grundlag.

Samt at Skats ejendomsvurderinger, som Politiken i en lang række artikler har beskrevet, har været fulde af fejl og urimeligheder.

»Der er især brug for to ting i det nye Skat. Der er brug for en klar fordeling af opgaver og ansvar. Altså bedre organisering. Og der er brug for flere ressourcer. Det koster penge. Derfor afsætter vi godt syv milliarder ekstra til at bygge et nyt skattevæsen, der skal indrettes på en helt ny måde. Det er nødvendigt«, siger Karsten Lauritzen på dagens pressemøde.

Her er i korte træk de tiltag skatteministeren har præsenteret:

Skat tilføres 6,8 milliarder kroner frem mod 2020. En del af pengene skal bruges på nye it-systemer.

Genopbygningen betyder, at der i 2020 vil være 1.000 flere medarbejdere i Skat end i dag. Planlagte afskedigelser af 1.000 medarbejdere i Skat, aflyses samtidig.

De nye medarbejdere skal arbejde i et nyoprettet skatteområde. Skat, som det kendes i dag, vil blive nedlagt. I stedet oprettes et antal nye styrelser. Én styrelse skal eksempelvis håndtere ejendomsvurderinger.

Regeringen lægger op til at afskrive gæld for mindst 6,9 milliarder kroner til staten. Det skyldes skrotningen af det skandaleramte inddrivelsessystem, EFI, der betyder, at danskernes gæld til det offentlige skal inddrives manuelt.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden