Foto: ADRIAN JOACHIM
Politik

Skatteminister: Tiden er kommet til at tage ansvar

Milliardplan skal genrejse det skandaleramte Skat. 2.000 nye medarbejdere tilføres.

Politik

Flere medarbejdere og et nyt it-system.

Det er hovedpunkterne i den genopbygningsplan, skatteminister Karsten Lauritzen (V) netop har præsenteret for det skandaleramte Skat. Planen har titlen 'Et nyt skattevæsen'.

»Det seneste år har vi brugt på at kigge ind i Skats maskinrum. Det står klart, at problemerne er større, end vi oprindeligt troede. Derfor præsenterer vi nu en plan for fremtidens skattevæsen. Med nye medarbejdere og ny it, der virker. Og en ny organisering af skatteforvaltningen«, siger Karsten Lauritzen.

Han fortsætter:

»Skat er i store problemer. Møgsagerne kender vi alle sammen alt for godt. Danskernes tillid til Skat er faldende. Det er et sygdomstegn, og det kalder på politisk handling. Vi har arbejdet på denne plan i flere måneder. Nu sætter vi ind. Tiden er kommet til at tage ansvar. Vi vil skabe et enkelt, digitalt og servicemindet skattevæsen. Et skattevæsen som danskerne kan have tillid til. Det er vores mål og mit mål som skatteminister«, siger Karsten Lauritzen, der ikke vil afvise, at Skat ender med at afskrive gæld for 14 milliarder kroner.

Tre skandalesager

Efter mange års besparelser i Skat lægger regeringen dermed op til en milliardinvestering i myndigheden.

LÆS OGSÅ

Især tre sager har vakt harme både på Christiansborg og i befolkningen. Dels, at udlændinge har lænset den danske statskasse for mere end 12 milliarder kroner ved uberettiget at få refunderet skat på aktieudbytter.

Dels et skrottet it-system, EFI, der, da det endelig kom i drift efter lang forsinkelse, viste sig at inddrive borgeres gæld til det offentlige på et ulovligt grundlag.

Samt at Skats ejendomsvurderinger, som Politiken i en lang række artikler har beskrevet, har været fulde af fejl og urimeligheder.

»Der er især brug for to ting i det nye Skat. Der er brug for en klar fordeling af opgaver og ansvar. Altså bedre organisering. Og der er brug for flere ressourcer. Det koster penge. Derfor afsætter vi godt syv milliarder ekstra til at bygge et nyt skattevæsen, der skal indrettes på en helt ny måde. Det er nødvendigt«, siger Karsten Lauritzen på dagens pressemøde.

Her er i korte træk de tiltag skatteministeren har præsenteret:

Skat tilføres 6,8 milliarder kroner frem mod 2020. En del af pengene skal bruges på nye it-systemer.

Genopbygningen betyder, at der i 2020 vil være 1.000 flere medarbejdere i Skat end i dag. Planlagte afskedigelser af 1.000 medarbejdere i Skat, aflyses samtidig.

De nye medarbejdere skal arbejde i et nyoprettet skatteområde. Skat, som det kendes i dag, vil blive nedlagt. I stedet oprettes et antal nye styrelser. Én styrelse skal eksempelvis håndtere ejendomsvurderinger.

Regeringen lægger op til at afskrive gæld for mindst 6,9 milliarder kroner til staten. Det skyldes skrotningen af det skandaleramte inddrivelsessystem, EFI, der betyder, at danskernes gæld til det offentlige skal inddrives manuelt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce