Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
GRÆNSEKONTROL. Hvis det står til Inger Støjberg, så ophæves den danske grænsekontrol ikke lige foreløbig. Foto(arkiv): Martin Lehmann

GRÆNSEKONTROL. Hvis det står til Inger Støjberg, så ophæves den danske grænsekontrol ikke lige foreløbig. Foto(arkiv): Martin Lehmann

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inger Støjberg: Grænsekontrollen styres ikke af meningsmålinger

Udlændingeminister fastholder, at Danmark har den rigtige grænsekontrol, selvom der ikke kommer mange flygtninge.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark, er styrtdykket i forhold til for et år siden, hvor hundreder vandrede op af de danske motorveje på vej mod Sverige.

Dengang udløste det store antal flygtninge og migranter panik og hårde ord mellem den danske og den svenske regering. Det endte med, at begge lande indførte midlertidig grænsekontrol, og Sverige indførte desuden et såkaldt transportøransvar. Det medførte, at rejsende over Øresund skal vise pas og papirer.

I disse dage søger færre end ti personer om dagen om asyl i Danmark. Men det får ikke udlændingeminister Inger Støjberg (V) til at ændre holdning.

»Når vi har grænsekontrol, så er det jo, fordi der ikke er styr på de ydre grænser til Europa. Inden for den sidste uges tid er der blevet samlet i hvert fald 10.000 flygtninge og immigranter op ved Sicilien, og det er jo, fordi der ikke er styr på de ydre grænser endnu«, siger hun og nævner også Sveriges transportøransvar og en »»ophobning af flygtninge og immigranter i Tyskland«.

De seneste syv dage, som plejer at være højsæson her om sommeren, er tallene 2 og 3 og 5 og den slags. Er det ikke lidt meget at have 300 betjente stående for at holde øje med det?

»Nej, det mener jeg ikke, at det er, netop af de grunde, som jeg har givet. For havde vi ikke grænsekontrol, så ville vi blive udsat for den risiko, at vi ville blive et ophobningsland for flygtninge og immigranter, der reelt set ikke vil være her, men hellere ville til Sverige, men ikke kan komme det på grund af deres transportøransvar«, siger hun.

Som det ser ud nu, mener jeg, at grænsekontrollen er nødvendig. Det er altså ikke meningsmålinger, der afgør det

En række sønderjyske borgmestre kalder grænsekontrollen for spild af ressourcer.

De her borgmestre kender jo området, og de siger, at enhver sønderjyde ved jo godt, at hvis man har noget, man ikke skal have med, så ved man godt, hvilken grænseovergang man skal køre over. Man kan sende en kammerat i forvejen og se, om der holder nogen. Det er vel rigtigt?

»Når man taler med blandt andet politiet nede ved grænsen, så har de meget godt tjek på, hvordan trafikken er, også ved de overgange, hvor de ikke står. Det er selvfølgelig, fordi de kender området ganske godt. Det er jo en risikobaseret grænsekontrol. Midlertidig og risikobaseret. Det vil jo altså også sige, at hvis borgmestrene fra Sønderjylland krydser grænsen, så er der en meget lille sandsynlighed for, at de bliver vinket ind. Ganske enkelt, fordi det er risikobaseret. Og man jo kender sine folk«, siger Inger Støjberg.

Styr på de ydre grænser

Hvis Sverige ophæver transportøransvaret, hvad så?

»Der er mange elementer, der indgår i, om vi skal have grænsekontrol, herunder om Sverige har transportøransvar, men det er jo ikke alene det. En meget væsentlig ting er jo, om der er styr på de ydre grænser, og jeg vil tro, at det også er de overvejelser, man gør sig i andre lande«, siger Inger Støjberg.

Onde tunger vil jo mene, at et andet argument er meningsmålinger, der viser, at grænsekontrollen er populær – ikke mindst i Sønderjylland, hvor Venstre tabte vælgere til Dansk Folkeparti. Vil det være helt forkert?

»Når jeg ser på, om vi skal indføre grænsekontrol, så er det ud fra den situation, som Danmark befinder sig i. Og som det ser ud nu, mener jeg, at grænsekontrollen er nødvendig. Det er altså ikke meningsmålinger, der afgør det«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden