Foto: Jens Dresling (arkiv)
Politik

Nu får Folketinget det første medlem med to pas

Politiker fra Liberal Alliance med dobbelt statsborgerskab kommer i Folketinget.

Politik

For første gang får Folketinget et medlem, der ikke bare har ét men to pas liggende derhjemme.

Han hedder Danny Knudsen Malkowski og indtræder 1. oktober som stedfortræder for Liberal Alliances Laura Lindahl, der går på barsel. Malkowski er født og opvokset i Aarhus-forstaden Hørning. Og hans far kommer fra Tyskland.

»Jeg føler mig som en dansker. Det er af sentimentale årsager, at jeg har søgt om dobbelt statsborgerskab, fordi min far er tysker, og jeg har meget familie dernede. Nu kan jeg få bekræftet sådan helt officielt, at ja, jeg er halv tysker«, siger han.

Indtil september sidste år var det slet ikke muligt at have dobbelt statsborgerskab i Danmark. Men det blev ændret af den tidligere regering, hvor daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) fik bred opbakning til en ændring af loven.

LÆS MERE

Ændringen fulgte i kølvandet på en heftig debat om, hvad der skal til for at være dansker.

»Statsborgerskabet knytter sig til en persons identitet. Man har kun én identitet, og den er knyttet til det land, man er barn af«, sagde daværende indfødsretsordfører Søren Krarup (DF) i 2008, da partiet Ny Alliance - forgængeren til Liberal Alliance - pressede på at indføre muligheden for dobbelt statsborgerskab.

DF: Han er velkommen

I modsætning til alle andre partier stemte Dansk Folkeparti da også nej, da loven blev ændret. Nuværende indfødsretsordfører Christian Langballe (DF) fastholder, at dobbelt statsborgerskab er forkert.

»Statsborgerskabet drejer sig om en solidaritet med ét bestemt land, og den form for kærlighed til ens land deler man ikke ud af. På den anden side må jeg bare konstatere, at dobbelt statsborgerskab er kommet for at blive«, siger Christian Langballe, hvis parti derfor har opgivet at kæmpe for en afskaffelse af loven.

»Så skal han i øvrigt være meget velkommen i Folketinget«, siger Langballe om sin kommende kollega.

LÆS MERE

Selv forventer Danny Knudsen Malkowski ikke, at det får nogen indflydelse på hans parlamentariske arbejde, at han har dobbelt statsborgerskab. Han håber dog, at det kan have visse fordele i forhold til Danmarks medlemskab af EU, hvor Tyskland er en vigtig spiller.

»At vi ser folk med flere end en nationalitet, der kan repræsentere et land, og stadig have tilknytning til et andet, tror jeg da kan styrke det europæiske samarbejde betydeligt«, siger han.

Ifølge Folketingets Oplysning foretager man ingen registreringer af, hvorvidt medlemmerne har dobbelt statsborgerskab eller ej. Så vidt vides er Danny Knudsen Malkowski dog den første af sin art.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce