Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling (arkiv)
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu får Folketinget det første medlem med to pas

Politiker fra Liberal Alliance med dobbelt statsborgerskab kommer i Folketinget.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang får Folketinget et medlem, der ikke bare har ét men to pas liggende derhjemme.

Han hedder Danny Knudsen Malkowski og indtræder 1. oktober som stedfortræder for Liberal Alliances Laura Lindahl, der går på barsel. Malkowski er født og opvokset i Aarhus-forstaden Hørning. Og hans far kommer fra Tyskland.

»Jeg føler mig som en dansker. Det er af sentimentale årsager, at jeg har søgt om dobbelt statsborgerskab, fordi min far er tysker, og jeg har meget familie dernede. Nu kan jeg få bekræftet sådan helt officielt, at ja, jeg er halv tysker«, siger han.

Indtil september sidste år var det slet ikke muligt at have dobbelt statsborgerskab i Danmark. Men det blev ændret af den tidligere regering, hvor daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) fik bred opbakning til en ændring af loven.

LÆS MERE

Ændringen fulgte i kølvandet på en heftig debat om, hvad der skal til for at være dansker.

»Statsborgerskabet knytter sig til en persons identitet. Man har kun én identitet, og den er knyttet til det land, man er barn af«, sagde daværende indfødsretsordfører Søren Krarup (DF) i 2008, da partiet Ny Alliance - forgængeren til Liberal Alliance - pressede på at indføre muligheden for dobbelt statsborgerskab.

DF: Han er velkommen

I modsætning til alle andre partier stemte Dansk Folkeparti da også nej, da loven blev ændret. Nuværende indfødsretsordfører Christian Langballe (DF) fastholder, at dobbelt statsborgerskab er forkert.

»Statsborgerskabet drejer sig om en solidaritet med ét bestemt land, og den form for kærlighed til ens land deler man ikke ud af. På den anden side må jeg bare konstatere, at dobbelt statsborgerskab er kommet for at blive«, siger Christian Langballe, hvis parti derfor har opgivet at kæmpe for en afskaffelse af loven.

»Så skal han i øvrigt være meget velkommen i Folketinget«, siger Langballe om sin kommende kollega.

LÆS MERE

Selv forventer Danny Knudsen Malkowski ikke, at det får nogen indflydelse på hans parlamentariske arbejde, at han har dobbelt statsborgerskab. Han håber dog, at det kan have visse fordele i forhold til Danmarks medlemskab af EU, hvor Tyskland er en vigtig spiller.

»At vi ser folk med flere end en nationalitet, der kan repræsentere et land, og stadig have tilknytning til et andet, tror jeg da kan styrke det europæiske samarbejde betydeligt«, siger han.

Ifølge Folketingets Oplysning foretager man ingen registreringer af, hvorvidt medlemmerne har dobbelt statsborgerskab eller ej. Så vidt vides er Danny Knudsen Malkowski dog den første af sin art.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden