Forudsigelse. Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, tror ikke på, at blå blok vil nå til enighed om 2025-planen.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Forudsigelse. Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, tror ikke på, at blå blok vil nå til enighed om 2025-planen.

Politik

DF regner med et sammenbrud i blå bloks 2025-forhandlinger

Kristian Thulesen Dahl (DF) vil sætte fokus på tiden efter et sandsynligt sammenbrud i forhandlinger og et valg.

Politik

Allerede før de reelle forhandlinger mellem de fire borgerlige partier om en 2025-plan for alvor er gået i gang, forventer det største af de fire partier, at forsøget på at blive enige vil ende dødt.

»Jeg har meget svært ved at se, at det her efterår ender i en eller anden forkromet, stor forbrødring i den her såkaldte blå blok. Jeg har simpelthen svært ved at se det«, siger Kristian Thulesen Dahl (DF) forud for partiets årsmøde i weekenden.

Partiformanden mener, at Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti – i stedet for at spilde tiden på et forgæves forsøg – bør bruge kræfterne på at lave en aftale om de elementer, som de tre store partier kan blive enige om.

En aftale, som så vil kunne bruges af alle tre partier efter det folketingsvalg, der kan blive konsekvensen, hvis Liberal Alliance ikke får held til at sikre sig en lettelse af topskatten på 5 procentpoint for alle.

»Ud af alle kriser kan der spire noget nyt og flot. Og jeg håber, at der kan spire en erkendelse af, at de her blokke egentlig er ret kunstige. At det eneste, der holder blokkene sammen, virker mere og mere til at være spørgsmålet om, hvem der skal være statsminister«, siger Thulesen Dahl.

På nuværende tidspunkt kan DF-formanden »slet, slet ikke« få øje på noget, »der overhovedet nærmer sig et scenarium, hvor vi skulle acceptere det, som Liberal Alliance forestiller sig«. Hvis Anders Samuelsen som bebudet fastholder det ultimative krav om en lettelse i topskatten som betingelse for støtte til regeringen, så tyder det ifølge Thulesen Dahl på, at danskerne snart skal til valg.

»Enten kan man læne sig tilbage og sige: Så kan vi ikke lave nogen politiske aftaler i det her efterår, og så kan der komme valg eller ikke valg. Eller også kan man sige, at man bruger tiden på at se, om der kan være flertal med nogle andre«, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han bemærker, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne i løbet af de seneste år flere gange har tilnærmet sig hinanden.

»DF og S taler meget bedre sammen i dag, end vi gjorde for godt og vel et år siden. Det skal vi have bygget op til noget større«, siger Kristian Thulesen Dahl.

DF og S taler meget bedre sammen i dag, end vi gjorde for godt og vel et år siden. Det skal vi have bygget op til noget større

Tilnærmelsen er især kommet i takt med at partileder Mette Frederiksen (S) har været åben over for en række stramninger i udlændingepolitikken.

Hun tager da også godt imod forslaget om, at de tre store partier finder sammen om nogle grundlæggende principper, som de også forpligter sig på efter et valg, sådan at de yderste mandater i de to blokke bliver sat mere uden for indflydelse.

»Det synes jeg er en spændende tanke. Jeg kan se, at Lars Løkke Rasmussen får svært ved at få gennemført sin egen plan. Vi vil gerne være med til at få skabt en løsning på eksempelvis ejendomsvurderingsområdet og på PSO’en«, siger hun.

SE OGSÅ:

Venstre jagter en så bred aftale som overhovedet muligt, når det gælder 2025-planen, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), der påpeger, at forhandlingerne først lige er begyndt.

»At erklære patienten død på nuværende tidspunkt, det ville jeg være meget, meget forsigtig med«, siger han.

I Liberal Alliance fastholder politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll troen på en aftale i blå blok trods partiets ultimative krav om topskattelettelser.

»Jeg har ikke hørt nogen, der siger, at de ultimativt vil blokere for det«, siger Simon Emil Ammitzbøll, der også betvivler, at der er hold i tilnærmelsen mellem Socialdemokraterne og DF, når det kommer til stykket.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden