Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

politik. F-18 Superhornet fra Boeing var med i slutspillet om at blive Danmarks nye kampfly. Men tabte til F-35 fra Joint Strike Fighter fra Lockhart Martin.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boeing truer Danmark med retssag efter at have tabt kæmpeordre

Amerikansk flyprocent vil gå »så langt, som dansk lov giver mulighed for«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flyproducenten Boeing tager nu, hvad selskabet selv betegner som »de første indledende skridt, der kan føre til et sagsanlæg mod Forsvarsministeriet«, der valgte at forbigå den amerikanske producent, da Danmark skulle vælge nye kampfly.

Boeing har indleveret en anmodning om aktindsigt til ministeriet for at få adgang til alle materialer vedrørende evalueringen og den endelige beslutning i den danske kampflykonkurrence, skriver selskabet i en pressemeddelelse, hvor det anklager ministeriet for »en række alvorlige fejl og mangler«.

»Som vi gjorde opmærksom på ved offentliggørelsen af beslutningen, så mener vi, at ministeriets evaluering af kandidaterne er behæftet med fundamentale fejl og bl.a. giver et forkert indtryk af F/A-18 Super Hornet kampflyets pris og egenskaber«, siger Debbie Rub, som er Vice President og General Manager i Boeing Global Strike.

Boeing må sige farvel til milliarder

Allerede før et flertal i Folketinget valgte at bestille nye F35 fra selskabet Lockheed Martin, gjorde Boeing indsigelser, fordi selskabet mente, at ministeriet regnede med en al for høj pris for F/A-18. Med tabet af den danske ordre må Boeing sige farvel til milliarder fra Danmark. Hertil kommer, at den danske beslutning kan påvirke andre lande.

LÆS MERE

»Danskerne fortjener 100 procent vished for, at valget i kampflykonkurrencen skete på baggrund af en fair og transparent proces«, siger Debbie Rub, der tilføjer, at selskabet vil forfølge sagen »så langt, som dansk lov giver mulighed for«.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) tager dog skridtet fra Boeing med en vis ro. I en skriflig kommentar siger han:

»Boeing kan naturligvis få aktindsigt helt efter reglerne. Jeg hæfter mig ved, at vi har haft en meget grundig og transparent proces forud for det danske kampfly typevalg. Det har ført til en bred politisk aftale. Og det er jo naturligt, at der i forbindelse med en proces som denne kun er det firma, som vinder, som ender med at være tilfredse«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden