Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lasse Kofod (Arkiv)
Foto: Lasse Kofod (Arkiv)

GHETTO. Ifølge Radikale Venstres politiske leder Morten Østergaard skal elever med sociale problemer fordeles bedre mellem skolerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale vil gøre op med ghettoskoler

Nyt rejsehold skal finde metoder til at undgå, at få skoler bærer hele integrationsbyrden.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det går ikke, at børn med anden etnisk baggrund eller sociale problemer hober sig op på få af landets skoler, mener Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard. Derfor har Radikale Venstre nedsat et rejsehold med både uafhængige eksperter og kommunalpolitikere fra egne rækker, som på seks måneder skal komme med forslag til, hvordan man bedst fordeler byrden over flere skoler.

Den radikale leder efterlyser »nye og bedre løsninger end dem, der har været hidtil«, som ifølge ham har ført til, at der i dag er stor forskel på elevsammensætningen i de danske folkeskoler. Og dermed også på, hvor stor en integrationsopgave skolerne hver især skal løfte.

Det kan ikke nytte noget, at fordi vi har principper imod den ene eller den anden løsning, at vi så accepterer, at der er skoler, som vi aldrig kunne drømme om at sende vores egne børn i

»Det afspejler et samfund, som i stadigt stigende grad bliver det, jeg kalder et reservatsamfund, hvor vi lever hver for sig i vores egne enklaver. Det er et konkret problem for børnene, for man lærer bedre, når man er sammen på tværs af sociale baggrunde og sociale udfordringer«, siger han.

Meldingen kommer i forbindelse med partiets landsmøde, som afholdes i denne weekend i Nyborg, hvor Morten Østergaard fra scenen løftede sløret for det nye initiativ. Rejseholdets anbefalinger skal i sidste ende lede Radikale Venstre på sporet af, hvordan man får den folkeskole, partiet ønsker.

Lovændringer kan blive nødvendigt

Morten Østergaard, bare for at forstå det helt nede på jorden, vil I så flytte elever på baggrund af etnicitet?

»Vi skal skabe en folkeskole, der afspejler det samfund, vi lever i. Det kan ikke nytte noget, at fordi vi har principper imod den ene eller den anden løsning, at vi så accepterer, at der er skoler, som vi aldrig kunne drømme om at sende vores egne børn i«.

Morten Østergaard konstaterer, at udfordringen med ghettoskoler kan løses på flere måder. Blandt andet nævner han Holstebro, hvor man har sat en grænse for, hvor mange tosprogede der må være på hver skole. Han udelukker heller ikke, at det kan blive nødvendigt med lovændringer for at give kommunerne de nødvendige redskaber.

Er der ikke en risiko for, at man stigmatiserer en befolkningsgruppe i stedet for at inkludere den?

»Det er jo derfor, det er os, der skal føre den her diskussion. Jeg tror ikke, der er nogen, der har os mistænkt for, at vi vil stigmatisere de etniske minoriteter i Danmark eller gøre det, at vi er et mangfoldigt samfund, til et problem i sig selv. Overlader vi det til andre, som vil bruge situationen til at grave grøfter, så gør vi hverken vores fællesskab eller integrationen en tjeneste«, siger han.

Debatten om opdelte skoler blussede op igen, da det i sidste uge kom frem, at Langkær Gymnasium i Aarhus har inddelt de nye 1. g-klasser efter etnicitet.

Rejseholdet, som Radikale Venstre nu sender ud i landet, skal dog kun have fokus på folkeskoler. Holdet tæller blandt andet repræsentanter fra Danmarks Lærerforening og integrationsprojektet Bydelsmødre, en skoleleder fra H.C. Andersenskolen i Odense samt integrationsborgmesteren i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R), og børn- og ungerådmand i Odense Susanne Crawley Larsen (R).

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden