SAMARBEJDE. Mette Frederiksen taler i rosende vendinger om samarbejdet med Dansk Folkeparti.
Foto: Finn Frandsen

SAMARBEJDE. Mette Frederiksen taler i rosende vendinger om samarbejdet med Dansk Folkeparti.

Politik

S-formand ser opbrud: Vi har et »spirende godt samarbejde« med DF

Mette Frederiksen taler om et »spirende godt« samarbejde med DF og en større distance til Radikale.

Politik

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har et »spirende godt samarbejde«, og tiden med fasttømrede blå og røde alliancer hører fortiden til i dansk politik. Sådan lyder det nu fra S-formand Mette Frederiksen, knap en uge før Socialdemokraterne indleder deres årlige partikongres i Aalborg.

Efter årelang politisk krig har Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti nærmest indgået et parløb i forbindelse med forhandlingerne om regeringens 2025-plan. DF-formand Kristian Thulesen Dahl har på det seneste gjort det klart, at han ser langt større fællestræk med Socialdemokraterne og Venstre end med de øvrige partier i blå blok.

Mette Frederiksen taler i rosende vendinger om samarbejdet med Dansk Folkeparti og fortæller, at hun ikke tør gisne om, »hvad det kan føre med sig ud i fremtiden«.

»Jeg tænker, at vi i dag i mine øjne har et utroligt godt og tillidsfuldt samarbejde med Dansk Folkeparti«, siger hun.

Tidligere på ugen viste en meningsmåling, som Norstat havde foretaget for Altinget, at Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti alene kunne mønstre 90 mandater, hvis der var folketingsvalg nu. Spørger man Mette Frederiksen til, om Dansk Folkeparti inden for de kommende år kan blive en del af hendes parlamentariske grundlag, afviser hun det ikke. Hun lægger i stedet spørgsmålet videre til DF.

Min oplevelse er, at Radikale Venstre lige nu går til højre på den økonomiske politik. Dermed distancerer de sig også til os

»Det tror jeg, at man skal spørge dem om«.

Et egentligt regeringssamarbejde tror Mette Frederiksen dog ikke på:

»Jeg ser ikke et regeringssamarbejde mellem S og DF for mig«, siger hun.

DF agter fortsat at pege på Lars Løkke Rasmussen (V) forud for næste valg og ønsker at indtræde i en borgerlig regering. Men partiet ser også muligheder, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister.

»Vi arbejder lige nu på at bygge et samarbejde op med Socialdemokratiet. Det er ikke sådan, at vi ved det kommende valg pludselig sidder og laver regeringskonstellationer med Mette Frederiksen. Men vi vil sagtens kunne lave politiske aftaler«, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Væk fra blokpolitikken

Mette Frederiksen mener, at flere partier er i bevægelse, og at fasttømrede blokke på Christiansborg vil blive en undtagelse i dansk politisk historie.

»Jeg tror, at der er et opbrud i dansk politik«, siger hun.

Jeg ser ikke et regeringssamarbejde mellem S og DF for mig

Hvis hun bliver statsminister efter næste valg, forudser hun, at borgerne vil opleve »forskellige partikonstellationer på forskellige områder«.

»Hvis du ser på en periode som Anker Jørgensens. Han baserede sin økonomiske politik på minimum et borgerligt parti og ikke på venstrefløjen og dannede på et tidspunkt en SV-regering. Poul Nyrup Rasmussen dannede regering med små borgerlige partier«, siger S-formanden.

Hun oplever samtidig, at Radikale Venstre og Socialdemokraterne har bevæget sig længere væk fra hinanden på centrale områder som den økonomiske politik og udlændingeområdet, mens de to gamle regeringspartnere fortsat har fællestræk, når det handler om uddannelse og klimapolitik.

»Min oplevelse er, at Radikale Venstre lige nu går til højre på den økonomiske politik. Dermed distancerer de sig også til os«, siger Mette Frederiksen.

Radikale Venstre er uenigt.

»Vi står samme sted i lige forlængelse af den politik, vi havde i regering sammen med Socialdemokraterne, men jeg er i tvivl om, hvad S og DF vil nu. Hvad er det for en drejning, de ønsker?«, siger gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

Alternativets Uffe Elbæk er bekymret for udviklingen og erklærer sig »hamrende uenig« med »DF’s og Socialdemokraternes værdifællesskab«.

»Det minder om, hvad der foregår ude i Europa, hvor der sker en tilbagetrækning til nationalstaterne. Jeg havde gerne set, at Socialdemokraterne havde valgt nogle andre legekammerater og defineret en anden politisk dagsorden«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden