Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Valg. Vælgerne skal vente, til der en dag bliver udskrevet valg, før der kommer besked om, hvorvidt Socialdemokratiet vil afskaffe en række af de tiltag, som partiet har kritiseret skarpt i opposition. Det stod i dag klart efter præsentationen af det socialdemokratioske forhandlingsoplæg til 2025-forhandlingerne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

S lurepasser om kontanthjælpsloft og integrationsydelse

Socialdemokraterne sætter flere penge af til boligejerne end regeringen i partiets 2025-plan.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vælgerne skal vente, til der en dag bliver udskrevet valg, før der kommer besked om, hvorvidt Socialdemokratiet vil afskaffe en række af de tiltag, som partiet har kritiseret skarpt i opposition.

Det meddelte partiformand Mette Frederiksen (S) i forbindelse med præsentationen af det socialdemokratiske forhandlingsoplæg til 2025-forhandlingerne. Dermed er det uvist, hvorvidt f.eks. kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen vil blive afskaffet, eller om udviklingsbistanden vil stige igen i tilfælde af et magtskifte.

På nuværende tidspunkt giver det i socialdemokratisk optik ikke mening at levere en sådan melding, fordi ingen kender det samlede omfang af, hvad et flertal kan lave uden om Socialdemokratiet frem mod et valg.

»Når valget er udskrevet, vil vi fremlægge helt konkret, hvad det er, vi går til valg på, og hvad vi har tænkt os at prioritere. Det er den rækkefølge, vi er nødt til at gøre tingene i«, siger Mette Frederiksen, som samtidig understreger, at det nuværende prioriteringskatalog kan gennemføres inden for rammerne af det nuværende råderum frem mod 2025.

En vækstdræber

Med den socialdemokratiske plan er der gjort op med det element af skyggeboksning, som i nogen grad har præget debatten om regeringens 2025-plan siden fremlæggelsen i slutningen af august. Uenighederne mellem de politiske blokke er tegnet klarere op. Den socialdemokratiske 2025-variant er ikke overraskende renset for planer om topskattelettelser og SU-besparelser, men rummer til gengæld et overblik over, hvordan det store oppositionsparti over det næste tiår vil prioritere velfærden, boligejerne, opkvalificering af arbejdsstyrken og forsøge at stimulere erhvervslivets vækst.

Det kan jo være en voldsom knytnæve lige ind i den enkelte families økonomi

Grundanalysen er, at væksten er for lav, og at en opkvalificeringsreform er påkrævet for at geare arbejdsstyrken til fremtidens krav. Samlet lægger partiet op til en vækst i det offentlige forbrug på 0,6 pct. om året, hvilket muliggør en opretholdelse af det nuværende offentlige serviceniveau. Regeringen lægger tilsvarende op til en stigning på 0,5 pct.

Desuden adresserer S-planen en håndfuld pligtopgaver af hastekarakter. Ikke mindst systemomlægningerne af ejendomsvurderingerne og PSO-afgiften. Men særligt regeringens efterhånden ugelange tøven med at fremlægge planer og beregninger for et nyt ejendomsvurderingssystem udlægges af S som en samfundsøkonomisk vækstdræber, fordi den skaber utryghed om boligejernes økonomi.

»Nogle af de ting, vi har hørt på rygteplan, er jo, at det er i 10.000-kroners klassen, at folk kommer til at skulle betale mere for deres ejendomsskatter, hvis man bor herovre i f.eks. hovedstadsområdet. Det kan jo være en voldsom knytnæve lige ind i den enkelte families økonomi, som vi ikke synes er godt«, siger gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Ingen forslag om senere pension

Den socialdemokratiske 2025-plan afsætter i alt 30 mia. kr. til boligejerne, hvilket gør det muligt at fastholde det stop for stigninger i ejendomsværdiskatten, der har været gældende i omtrent 15 år. Der vil ifølge partiet være råd til at holde rentefradraget i ro – som regeringen vil reducere gradvis 2021-25. Der er penge til at fastholde loftet over stigninger i grundskylden og betale penge tilbage til boligejere, der har betalt for meget i skat. Regeringen har i sin 2025-plan afsat 24 mia. kr. til tryghed til boligejerne.

Planerne om et fortsat boligskattestop falder ikke i god jord hos den radikale finansordfører, Martin Lidegaard, der ikke kan forstå, at Socialdemokratiet »som nærmest det eneste parti« i Folketinget vil fastholde boligskattestoppet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forhøjelsen af pensionsalderen står der heller ikke noget om i det socialdemokratiske oplæg. Mette Frederiksen lægger ikke skjul på, at partiet i den diskussion særligt har opmærksomheden rettet mod de nedslidte lønmodtagere. Men direkte adspurgt, om partiet vil være til at snakke med om at hæve pensionsalderen med et halvt år for personer, der ikke kan diagnosticeres som nedslidte, svarer hun:

»Vi kommer ikke med nogen forslag om senere tilbagetrækning for nogle grupper ind til bordet. Vi ved jo, at der er nogen, der er meget optagede af det, men det er altså ikke det, der er vores udgangspunkt«.

I en første skriftlig kommentar konstaterer finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at Socialdemokratiets plan ikke indeholder et måltal for at øge den samlede økonomi, hvilket i regeringens plan vil øge bruttonationalproduktet med 65 milliarder kroner, som vil skal skaffe et øget råderum på 56,7 mia. kr. i 2025.

»Socialdemokraterne har også udtalt sig kritisk om en lang række af regeringens initiativer som eksempelvis 225-timers reglen, kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Hvis de vil rulle disse tilbage, vil der være endnu færre penge tilbage til kernevelfærd«, udtaler Claus Hjort Frederiksen.

Svaret på det sidste spørgsmål får vi først i valgkampen. Om end Socialdemokratiet allerede har afsat 5,5 mia. kr. til »velfærdsprioriteter og reserve«, som det hedder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden