Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Strammest. Martin Henriksen mener ikke, at Nye Borgerlige i vikeligheden er islamkritiske.
Foto: Peter Hove Olesen

Strammest. Martin Henriksen mener ikke, at Nye Borgerlige i vikeligheden er islamkritiske.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF tror ikke på, at Nye Borgerlige er islamkritiske

Det er bare strategi, når Nye Borgerlige udgiver sig for at være et strammerparti, mener DF.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis politiske iagttagere skulle få den tanke, at Dansk Folkeparti føler sig truet af Nye Borgerlige, der i en ny Megafonmåling står til at brage ind i Folketinget med ni mandater, tager de fejl.

I hvert fald hvis man spørger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), der ikke finder det opsigtsvækkende, at partiet opnår hele ni mandater i målingen.

»Måske er det overraskende, at de ikke ligger lidt højere, når man tænker på den hype, der har været omkring dem«, siger Henriksen.

Da Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, på et pressemøde torsdag præsenterede partiets politik, var det med tre ultimative krav på udlændingeområdet for at pege på en statsminister. Nemlig et stop for asylbehandling i Danmark, krav om selvforsørgelse til udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge efter første dom.

Men det giver Martin Henriksen ikke meget for.

Den rene vare er det min faste overbevisning, at du får du hos Dansk Folkeparti. Jeg tror slet ikke, det er en hjertesag for dem

»De har jo slået sig meget op på, at de vil mere på udlændingeområdet end Dansk Folkeparti, men jeg tror måske, at målingen er udtryk for, at der er mange af vores vælgere, der har været i stand til at gennemskue, at sådan forholder det sig nok ikke, når det kommer til stykket«, siger Henriksen med henvisning til, at DF i målingen ”blot” går et enkelt mandat tilbage siden sidste Megafonmåling, mens LA og V begge går tre mandater tilbage.

Er I strammere end dem på udlændingepolitikken?

»Ja, det er min helt oprigtige mening, at det er vi. Men jeg tror slet ikke, udlændingepolitik er en hjertesag for dem. Det er noget, de er slået ind på af strategiske årsager, fordi de godt ved, at der selvfølgelig er en frustration i befolkningen over, at der ikke sker mere på udlændingeområdet, selvom der er sket næsten 40 stramninger. Vi har jo leveret på mange af de områder, hvor vi har sagt, at vi vil levere«, svarer Henriksen og tilføjer:

»Den rene vare er det min faste overbevisning, at du får hos Dansk Folkeparti. Da jeg diskuterede med Pernille Vermund i lørdags, var hun imod, at man skulle forbyde moskeer i Danmark. Så kan jeg forstå på deres pressemøde, at de var for. Det er slingrekurs og formentlig fordi, de pludselig fandt ud af, at de slet ikke matchede Dansk Folkeparti på udlændingeområdet, og så måtte de lige skrue op for det«.

Antyder du ligefrem, at et parti kan finde på at være skarpe i udlændingeretorikken af strategiske årsager?

»Jeg synes ikke bare, jeg antyder det, jeg siger det«.

Men hvorfor skulle de ikke være det i virkeligheden?

»Jeg synes ikke, der har været en klar linje fra deres side. Jeg synes, det er slingret lidt«.

Så du er simpelthen i tvivl om, hvor vidt nye Borgerlige er et islamkritisk parti?

»Ja, jeg tror, det er strategisk. Jeg tror ikke, det er hjerteblod for dem. Hvis du tager et parti som Dansk Samling, som også gerne vil i Folketinget, der kunne jeg aldrig finde på at sige, at det ikke er en hjertesag. For det ved jeg, at det er. De betragter det som et spørgsmål om nationens overlevelse, ligesom vi dybest set gør i Dansk Folkeparti«, svarer Henriksen.

Han har endnu en trumf i ærmet – nemlig at han lagde mærke til, at Pernille Vermund på pressemødet torsdag sagde om regeringens 2025-plan, at hun håber, at der kommer en borgerlig 2025-aftale, hvor man sænker skatterne og gør den offentlige sektor lidt mindre.

Og tilføjer han:

»Dansk Folkeparti håber, der kommer en 2025-aftale, hvor man strammer udlændingepolitikken. Bare for at give et eksempel. Vi har prioriteret anderledes. Det virker som om, at for dem er den økonomiske politik vigtigere end udlændingepolitikken. Når en fra Dansk Samling siger, at udlændingepolitik er vigtig for dem, så tror jeg på dem. Jeg tror ikke på det, når Nye Borgerlige siger det«.

Heller ikke selvom de tre ting, som hun gør til ultimative krav for at pege på en statsminister, alle tre er på udlændingeområdet?

»Nej, det tror jeg sådan set ikke på. Men hvis de kommer ind i Folketinget, så vil vi selvfølgelig teste dem – om de rent faktisk er til noget«, siger Martin Henriksen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden