Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiforbundet vil have ny afstemning om Europol

Danmark ser ud til at ryge ud af Europol, og derfor skal der være ny afstemning, lyder det fra Claus Oxfeldt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil være en katastrofe for Danmark, hvis vi ikke fortsat kommer til at have et fuldgyldigt medlemskab af det europæiske politisamarbejde Europol, lyder det fra Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.

Det siger han efter en melding fra EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, om, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om at kunne forhandle en parallelaftale om Europol på plads.

»Det ville være en katastrofe for Danmark, for vi har i den grad behov for et tæt internationalt politisamarbejde«, siger han og fortsætter:

»Både i forhold til cybercrime, terror, grænseoverskridende kriminalitet og hele den her flygtninge- og immigrantsituation«.

Timmermans talte tirsdag til Dansk Industris topmøde i København, hvor han bagefter sagde til TV2 News:

»Man kan ikke være halvt gravid. Enten er man gravid, eller også er man ikke. Hvis man stemmer sig ud af Europol, så er man ude. På grundlag af den juridiske situation ser jeg intet alternativ til det«.

Claus Oxfeldt håber nu, at der vil komme en ny folkeafstemning om Danmarks medlemskab af Europol-samarbejdet.

»Jeg har en klar forventning om, at det nu får den konsekvens, at vi skal til en folkeafstemning om Europol«, siger han og understreger, at partierne, der anbefalede et nej ved afstemningen sidste år, skal leve op til deres valgløfter:

»De sagde, at et nej ingen konsekvens ville få for Danmark og dansk politi, og at vi fortsat ville være medlem af Europol. Det tyder alt jo på, at vi ikke bliver ved med, hvis ikke vi laver en ny separat afstemning om Europol«.

Folkeafstemningen, der blev afholdt 3. december sidste år, endte med et nej til at erstatte det danske EU-retsforbehold med en tilvalgsordning.

Det betyder, at Danmark ryger ud af Europol 1. maj 2017, med mindre det lykkes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at forhandle en dansk særaftale på plads.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden