Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Jens Dresling/Collage: Rasmus Vendrup/Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusinder af kontanthjælpsloftramte familier vil også miste børnepenge med regerings 2025-plan

Skatteminister erkender, at reduktion af børnepenge rammer nogle, som det ikke har været tiltænkt.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens planer om med 2025-planen at reducere de såkaldte børnepenge for familier med tre eller flere børn vil i høj grad også ramme mange af de familier, der i denne tid bliver ramt af kontanthjælpsloftet.

Ifølge beregninger fra AE-rådet vil det være omkring 6.700 af de familier, der rammes af kontanthjælpsloftet, der med forslaget også vil få reduceret børnepengene. Alt efter familiesammensætning kan familierne samlet miste op til langt over 50.000 kroner i rådighedsbeløb om året på de to poster. Bliver kontanthjælpsfamilien oven i købet ramt af den såkaldte 225-timers regel, bliver tabet i rådighedsbeløb endnu større.

»Jeg mener, at hver enkelt dansker skal spørge sig selv, »hvordan vil min egen økonomi se ud, hvis jeg skulle hive det beløb ud hver måned«. Det er så stort et beløb, at selv for folk med relativt solide indkomster vil det kunne mærkes. Og hvis man så forestiller sig, at man er alene og i øvrigt er på kontanthjælp, kan man næsten regne ud, hvor voldsomt det er«, lyder det fra Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, der er imod både kontanthjælpsloftet og forslaget om at reducere børnepengene.

Over 50.000 kroner færre til rådighed

Den planlagte reducering af børnepengene vil medføre, at familier med tre børn mister ¼ af børnepengene til det ældste barn, og har man fire børn, mister man desuden alle børnepengene til det ældste barn.

Kigger man på en kontanthjælpsloftomfattet enlig forsørger med fire børn på 1, 5, 10 og 14 år og samlede boligudgifter på 6.000 kroner om måneden, så vil vedkommende miste 39.600 kroner i rådighedsbeløb om året som følge af det. Det har Beskæftigelsesministeriet tidligere opgjort. Men bliver børnepengereduktionen også vedtaget med 2025-planen, vil personen altså også miste alle børnepengene til det ældste barn - svarende til 11.136 kroner om året efter den nuværende takst - samt ¼ af børnepengene til den næstældste - svarende til 2.784 kroner om året. Med andre ord må den enlige forsørger klare sig for 39.600 mindre om året på grund af kontanthjælpsloftet og 13.920 kroner mindre på grund af færre børnepenge; i alt over 53.000 kroner færre.

Børnepenge hører under Skatteministeriet, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) påpeger, at de penge, der hentes på dels kontanthjælpsloftet og reducerede børnepenge går til at »sænke skatten både i bunden og i toppen, så det bedre kan betale sig at arbejde«.

Ikke alle der rammes har været tiltænkt

Men for børnene i de familier, hvor den enlige forsørger ikke kommer i arbejde og får glæde af eksempelvis en topskattesænkelse eller andre ting, er det så ikke en sølle trøst?

»Nej, altså i forhold til børnepengene er der jo flere begrundelser for det. Det er nogle penge, der finansierer, at vi sænker skatten på arbejde blandt andet i bunden for de laveste indkomster. Men det handler også om det rimelige i, at man komme til Danmark, blive familiesammenført og få børnepenge til ikke bare en håndfuld, men to eller tre håndfulde børn. Og hvis man skal lave et indgreb og begrænse muligheden for at få børnepenge for at komme dét problem i møde, så er der også nogen, der bliver ramt, som vi måske helst ikke havde ramt«, svarer skatteministeren og tilføjer, at man er nødt til at have de samme regler for alle.

DF bakker op

Dansk Folkeparti går ind for både kontanthjælpsloftet og den foreslåede reduktion af børnepengene, og finansordfører René Christensen medgiver, at der vil være familier, der rammes af begge dele.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kender ikke tallene, men der vil da selvfølgelig være nogle tilfælde. Derfor bliver det også endnu mere vigtigt, at jobcentrene er meget opmærksom på, hvad det er der skal til at få den her enlige forsøger ud på arbejdsmarkedet«, siger han og tilføjer:

»Mange af dem her vil jo være folk i deres bedste alder, formodentligt, når de har børn i den alder«.

Pernille Rosenkrantz-Theil mener dog, at »børnefattigdom kommer til at galopere derud af«.

»Og der er ikke noget barn, der på nogen som helst måde bliver hjulpet af, at deres forældre bliver fattigere. Der er ikke noget socialt problem, der bliver afhjulpet af, at at man gør forældrene fattigere. Det gør kun familier mere presset og stresset, og det går ud over børnene«, siger hun.

Så hvis forslaget med børnepengene bliver indført, vil Socialdemokratiet så, hvis I kommer til magten, fjerne kontanthjælpsloftet og reduktionen af børnepengene – kan I love det?

»Det er fuldstændig afgørende for os, at vi får rettet op på det, ligesom vi gjorde det efter sidste valg som det allerførste. Og så er det jo sådan, at vi ved ikke, om vi overtager magten om to måneder, om tre år eller om ti år. Og det vil sige, at med det lille forbehold, at vi selvfølgelig skal se på den økonomiske situation, vi står i, så vil jeg gøre meget klart, at det står altså som to af de allerøverste prioritereringer på vores prioriteringsliste. Så ja, vi vil meget gerne afskaffe begge dele, men jeg er nødt til at at tage lille forbehold ind, så vi ikke kommer til at love familier, der er enormt sårbare, noget, som vi så i den givne situation måske ikke kan levere på«, svarer S-ordføreren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

AE's vurdering af, at 6.700 børnefamilier vil blive dobbeltramt, baserer sig på et svar fra Beskæftigelsesministeriet fra januar. I svaret havde ministeriet opgjort fordelt på familietyper, hvor mange der ville blive ramt af kontanthjælpsloftet. Eksemplevis skønnede ministeriet, at 2.350 enlige med tre børn, ville blive omfattet af kontanthjælpsloftet, mens det ville gælde for 1.300 enlige med fire eller flere børn.

Du kan se de nuværende satser for børne- og ungeydelserne her.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden