Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER (ARKIV)
Foto: PER FOLKVER (ARKIV)

Tibet-sagen. Da Kinas præsident besøgte Danmark i juni 2012, skjulte man lovlige demonstranter for et frit Tibet. Nu erklærer daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sig uvidende om, at demonstranterne ville blive skjult for kineserne.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Villy Søvndal bryder tavshed i Tibet-sagen: Jeg vidste intet

Den daværende udenrigsminister erklærer sig uvidende om ordren til politiet om at gribe ind mod demonstranter ved Kina-besøg i 2012.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da Kinas præsident, Hu Jintao, med et stort følge besøgte Danmark i juni 2012, tog de danske værter store hensyn. Mens de kinesiske gæster oplevede København fra ’Kongeskibet Dannebrog’ og limousiner, sørgede Københavns Politi for at skjule ellers lovlige demonstrationer for et frit Tibet.

Det er siden kommet frem, at indgrebet i ytrings- og forsamlingsfriheden skete på baggrund af en instruks oppefra. Men hvem gav ordren? Det skal en undersøgelseskommission finde ud af.

I de kommende måneder skal datidens ministre, PET-chefer og politifolk afhøres. På forhånd har daværende justitsminister Morten Bødskov (S) erklæret, at han ikke kendte til ordren. Nu erklærer daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sig ligeledes uvidende om, at demonstranterne ville blive skjult for kineserne.

»Jeg havde aldrig hørt om det«, siger Villy Søvndal i forbindelse med et større interview, som Politiken bringer søndag.

Netop Udenrigsministeriet er ellers kommet under skærpet kritik i sagen, efter at Radio24syv har set og omtalt et fortroligt notat, der beskriver et møde mellem ministeriets daværende departementschef, Claus Grube, og den kinesiske viceudenrigsminister, Song Tao, tre uger før besøget. Kineserne understregede ifølge radiostationen, at det var afgørende at undgå forstyrrelser på nært hold. Grube svarede ifølge Radio24syv, at han selv havde han sørget for at tale med blandt andet politiet og Justitsministeriet om at få de »fornødne sikkerhedsarrangementer« på plads.

Det har hverken været muligt at få en kommentar fra Claus Grube, der i dag er ambassadør i London, fra Justitsministeriet eller Udenrigsministeriet. Der henvises til kommissionen.

Villy Søvndal forklarer, at han ville have modsat sig, hvis han havde hørt om planerne.

»Så ville jeg selvfølgelig have sagt, at det indlysende ikke var i overensstemmelse med grundlovens bestemmelser om retten til at ytre sig og at demonstrere«, siger Villy Søvndal, der med henvisning til, at han skal afhøres af Tibetkommissionen, der begynder sine forhør i november, ikke vil kommentere sagen yderligere.

DF: Pilen peger på Thorning

DF’s udenrigsordfører, Søren Espersen, mener ikke, at den rutinerede Claus Grube kan have handlet på egen hånd. Hvis Villy Søvndal og Morten Bødskov ikke vidste besked, så kan ordren være kommet fra daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), lyder hans anklage.

»Grube er en, der loyalt udfører sit arbejde. Det er mit indtryk. Jeg kan ikke få ind i hovedet, at han ville træffe så afgørende beslutninger, som er grundlovsstridige, uden at han har det fra politisk hold. Om beskeden så er kommet som en mundtlig henvendelse via nogle embedsfolk fra Statsministeriet eller udenrigstjenesten, det kan jeg ikke ane«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder Søren Espersens konklusion for ren spekulation. Pilen kan meget vel pege mod en problematisk embedsmandskultur, mener hun.

»Vi har jo nok desværre nogle problemer med embedsmandskulturen i Danmark, som netop tilsiger, at embedsmænd faktisk kan finde på at gøre sådan nogle ting i en forventning om, at det er det, ministeren ønsker«, siger Skipper.

Enhedslistens frontfigur kritiserer samtidig ministrene for i hvert fald at undlade at handle, selv da politiets fremgangsmåde blev åbenlys.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden