0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slutspurt i gang: USA støtter Fogh som Nato’s leder

Efter en tænkepause satser Washington på danskeren, siger en højtstående Nato-kilde. Fogh jages af internationale medier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP
Foto: AP

Det tjekkiske EU-formandskab bød Anders Fogh Rasmussen velkommen til det EU-topmøde, der kan blive hans sidste som statsminister. Tjekkiets udenrigsminister Karel Schwarzenberg (til højre) har tidligere kaldt Fogh »en meget interessant kandidat« som generalsekretær for Nato. Til venstre den tjekkiske viceministerpræsident Aleksander Vondra.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det EU-topmøde, Anders Fogh Rasmussen (V) i disse dage deltager i, kan blive hans sidste som Danmarks statsminister.

Ifølge Politikens oplysninger er Fogh nu snublende nær ved at kunne udnævnes til Nato’s nye generalsekretær, når de 26 allierede landes øverste ledere om to uger samles til en middag i den sydvesttyske by Baden-Baden.

Beslutning offentliggøres under middag Endnu er de fortrolige forhandlinger ikke helt overstået, men afgørelsen er så tæt på, at Nato’s politiske hovedkvarter nu regner med en officiel beslutning under det middagsselskab, der skal åbne præsident Obamas første Nato-topmøde. »Det er det scenario, vi arbejder med nu. Det er jo specielt passende, hvis den nye generalsekretær selv som stats- eller regeringsleder er med til middagen«, siger en højtstående kilde i alliancen. Det vil sige, at I regner med, at det bliver Anders Fogh Rasmussen?»Ja, det tror vi på. Der sker fremskridt nu i forhold til ham, specielt med amerikanerne. Så min opfattelse er, at vi er tæt på«, siger kilden.

Kilden vurderer, at en uformel konsensus blandt Nato’s ambassadører vil blive nået »få dage« før alliancens topmøde i begyndelsen af april.

Topmødet, der markerer Nato’s 60-års jubilæum, begynder fredag 3. april i Baden-Baden og fortsætter lørdag 4. april i den franske by Strasbourg.

De kommende to uger skal bl.a. bruges på at overbevise Tyrkiet, der stadig tvivler på Fogh.

Liberal formand tror på Fogh
Slutspillet om, hvem der skal afløse Nato-chef Jaap de Hoop Scheffer, får nu de internationale medier til at fokusere stadig mere på den danske statsminister.

Portrætter bliver forberedt, og journalister fra Tyskland og Frankrig jagtede i går Fogh for at få bekræftet hans kandidatur. Det fik de ikke, men hovedpersonen får sværere ved at løbe fra, at han er favorit til topposten.

Selv i hans egen politiske familie er de overbeviste om, at Fogh er på vej mod et job i Bruxelles.

Formanden for sammenslutningen af Europas liberale partier, ELDR, Annemie Neyts-Uyttebroeck, sagde efter et møde i Bruxelles med Fogh, at hun betragter ham som kandidat.

»Når hans navn i så høj grad er i spil, og der ikke er kommet en klar afvisning, så har jeg vel lov at mene, at han er kandidat«, sagde hun til danske journalister.

Den tidligere belgiske viceudenrigsminister er overbevist om, at danskeren har kvaliteterne til jobbet.

»Han kan bygge brede koalitioner uden at ende i et ligegyldigt kompromis. Det viste han under det danske EU-formandskab, som ikke var let«, sagde hun og tilføjede: »Han er desuden sin egen herre, hvilket er meget vigtigt i Nato«.

Nato-alarm
Selv afviste Fogh under et pressemøde med andre liberale regeringschefer og ministre at kommentere spekulationerne om sit kandidatur.

En journalist fra det franske nyhedsbureau, AFP, ville vide, om Muhammedsagen har skadet hans chance for at få jobbet.

Men i det øjeblik Fogh tog ordet, begyndte højttaleren i salen at hyle så højt, at hans svar døde i larmen.