Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sæsonstart. Tirsdag holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (v) sin åbningstale, og torsdag er der åbningsdebat i Folketinget. Billedet er fra sidste års åbning.
Foto: MADS NISSEN (arkiv)

Sæsonstart. Tirsdag holder statsminister Lars Løkke Rasmussen (v) sin åbningstale, og torsdag er der åbningsdebat i Folketinget. Billedet er fra sidste års åbning.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbered dig på den nye politiske sæson: Fem emner, vi kommer til at snakke om

Boligskat, udlændingepolitik og havvindmøller kommer til at præge det kommende folketingsår.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyder tirsdag et nyt folketingsår i gang, når han fra talerstolen gør status over rigets tilstand og fremlægger de lovforslag, som regeringen vil fremsætte i den nye folketingssamling.

Her følger et overblik over, hvad vi ved, den kommende politiske sæson byder på.

 • 2025-planen

Regeringens udspil til en 2025-plan, som statsministeren fremlagde i slutningen af august, danner i store træk udgangspunktet for det politiske arbejde.

Helhedsplanen, som den er døbt, har allerede fået stor opmærksomhed. Dels fordi den varsler forandringer på en lang række områder fra flygtningepolitik til pensionsalder, og dels fordi den har sat gang i valgspekulationer på og omkring Christiansborg.

OVERBLIK

Mens regeringen lægger op til at nedsætte topskatten med fem procentpoint for dem, der tjener op til en million kroner årligt, har Liberal Alliance stillet et ultimativt krav om, at skattelettelsen skal gælde alle, der betaler topskat. Sker det ikke, vil partiet med formand Anders Samuelsen i spidsen vælte regeringen. Dansk Folkeparti har modsat ultimativt afvist Liberal Alliances krav, og derfor kan det være svært at få øje på, hvordan regeringen skal få den blå blok til at nå til enighed.

Lars Løkke Rasmussen har da også sagt, at han er klar til at tage at tage et valg på planen.

 • Boligskat og ejendomsvurderinger

Det er ikke kun topskatten, der kommer til at være omdrejningspunkt for politiske diskussioner og forhandlinger, for boligskatten bliver også et varmt emne.

Regeringens boligudspil har været længe ventet, og ifølge TV 2 vil det blive fremlagt i denne uge. Det vil dels indeholde et nyt system for de udskældte ejendomsvurderinger og dels et bud på, hvordan boligskattesystemet skal indrettes.

Udspillet kan føre til store slagsmål, fordi det bliver en vanskelig opgave for regeringen at finde en måde at beskatte boliger på, som opleves som retfærdigt, og som fortsat indbringer store milliardbeløb til statskassen, uden at det fører til meget store ændringer i de enkelte familiers skattebetaling. De konservative har bebudet, at partiet ikke vil indgå en aftale om en 2025-plan, med mindre der findes en løsning, der freder boligejerne.

 • Udlændinge

Selv om regeringen har nedjusteret forventningen til antallet af asylansøgere i år, vil udlændinge fortsat spille en rolle på den politiske dagsorden.

1. januar 2017 overtager Danmark formandskabet for Europarådet, og den rolle vil regeringen bruge til at se kritisk på, hvordan de internationale konventioner fortolkes. Den er ude af trit med den oprindelige intention og skal bringes tilbage til kernen, hedder det. Både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance taler for, at Danmark enten midlertidigt eller permanent må træde ud af konventionerne for at kunne føre en mere restriktiv udlændingepolitik.

I 2025-planen har regeringen desuden bebudet flere stramninger af udlændingepolitikken såsom et stop for modtagelsen af kvoteflygtninge og skærpede regler for permanent ophold og optjening af ydelser.

 • Europol

Det kommende folketingsår byder også på efterdønninger fra sidste års folkeafstemning om retsforbeholdet. Hvis ikke Danmark får en parallelaftale om Europol, ryger vi officielt ud af det europæiske politisamarbejde 1. maj 2017.

Det sker, fordi Europol overgår til at blive et overstatsligt samarbejde og dermed kolliderer med det danske retsforbehold, som et flertal af danskerne stemte nej til at erstatte med en tilvalgsordning i december sidste år.

EU-kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, har gjort klart, at en parallelaftale ikke er en mulighed. Holder den forudsigelse stik, har flere partier foreslået en folkeafstemning alene om Europol-spørgsmålet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Senest har Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl erkendt, at han gik for langt, da han i valgkampen lovede at anbefale et ja ved en sådan afstemning. Et ja vil også betyde, at Danmark kommer med i Schengen-samarbejdet på overstatsligt niveau og dermed får mindre magt over egne grænser. Derfor vil DF først have en folkeafstemning om medlemskabet af Schengen, før partiet vil anbefale et ja. Det har Lars Løkke Rasmussen afvist.

 • Energi

Fronterne er også trukket skarpt op i striden om de kystnære havvindmølleparker, som truer med at springe det brede forlig på området.

Regeringen vil gerne droppe de planlagte møller. Argumentet er, at møllerne skæmmer naturen, og at de er blevet for dyre at opføre. Regeringen ønsker tværtimod at skære i udgifterne til den grønne omstilling, som hidtil er blevet finansieret af PSO-afgiften, som betales af alle elforbrugere. Den vil regeringen fjerne og i stedet finde pengene på finansloven.

Men møllerne er en del af et bredt energiforlig fra 2012, der inkluderer alle partier på nær Alternativet og Liberal Alliance, og flertallet af partierne i forliget vil fortsat gerne opføre møllerne. Dansk Folkeparti er med på at droppe dem, men det er de konservative ikke, og regeringen er dermed uenig med et flertal i Folketinget.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden