0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vælgere vil have mere idealisme i dansk politik

Danskerne efterlyser politikere, der tænker længere frem end næste valg, efter at dansk politik er rykket mod midten.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

7 ud af 10 danskere savner idealisme i dansk politik.

De efterlyser politikere, der tænker længere frem i tiden end en valgperiode, politikere, der ikke lader sig styre af meningsmålinger, og politikere, som formulerer deres politik i klare standpunkter.

Det viser en undersøgelse blandt 1.142 repræsentativt udvalgte vælgere, som analyseinstituttet Interresearch har foretaget for centrum-venstre-tidsskriftet Vision.

En modreaktion til konsensuspolitik
Ønsket om mere idealisme i dansk politik er ikke blot et ønske fra yderfløjene. Der er således et solidt flertal hos alle partiernes vælgergruppe, der spænder fra Venstrefolk (63 procent) til Enhedslistens vælgere (83 procent). Og tendensen er også gennemgående på tværs af køn og alder.

Ifølge Ove Kaj Pedersen, professor cand.scient.pol. ved CBS, er vælgernes ønske om mere idealistiske politikere, en modreaktion til de seneste tyve års førte konsensuspolitik, der har hersket på stort set alle væsentlige indenrigspolitiske spørgsmål med velfærds- og skattepolitik som de tydeligste eksempler.

Socialdemokraterne har accepteret regeringens skattestop, mens Venstre har godtaget en velfærdsstat baseret på en stærk offentlig sektor.

»Meningsmålingen viser, at danskerne ønsker mere ideologi, mere idékamp og flere klare standpunkter. Det hænger sammen med, at dansk politik siden midten af 1980’erne er blevet langt mere konsensusorienteret. Dansk politik er rykket mere mod midten. Vælgernes reaktion er et udtryk for, at dansk politik mangler idékonfrontation«, siger Ove Kaj Pedersen til Vision.

Politikere bliver ikke belønnet for at tænke langsigtet
Politisk kommentator og valgforsker Kenneth Thue skyder skylden på den kontraktpolitik, der også er blevet mere og mere dominerende.

Han mener, at kontraktpolitik begrænser muligheden for at føre en langsigtet idealistisk politik, og at det netop er derfor, at vælgerne nu efterspørger idealisme:

»Kontraktpolitikken har gjort det endnu mindre attraktivt at være idealistisk og tænke langsigtet. For hvad er politikernes incitament for at tænke ud over den eksisterende valgperiode?«.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Uden for citat