Der var demonstrationer på Christiansborg Slotsplads, da den blev vedtaget, men siden han blev justitsminister, har Søren Pind forsvaret den kontroversielle offentlighedslov.
Nu er han klar til at ændre loven og genforhandle paragrafferne sammen med de partier, som stemte den igennem. Det sker, efter at Radikale, SF og Konservative har forlangt ændringer på en række omstridte punkter.
Søren Pind vil ikke sige, hvad han konkret er parat til at ændre, men han bekræfter, at regeringen er indstillet på at finde en aftale med partierne bag aftalen:
»I modsætning til de forhandlinger, som i øjeblikket foregår i fuld offentlighed, så prøver vi faktisk på at opnå et resultat. Det går sådan set stille og roligt fremad«, siger Søren Pind, der understreger, at forhandlingerne går »udmærket«.
»Det, jeg glæder mig over, er, at vi har givet os selv tid og rum til at tage fat på en besværlig debat«, siger Søren Pind.
I slutningen af september mødtes han med forligspartierne til en indledende snak, hvor man diskuterede, hvad der skal ske på området. Særligt tre bestemmelser i loven optager de tre forligspartier. Konkret er der tale om paragraf 22, 24 og 27, der omhandler offentlighedens indsigt i ministerbetjening og dokumenter udvekslet mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer.
Direkte adspurgt, om regeringen er parat til at ændre paragraf 24, svarer justitsministeren: »Det tager vi i al stilfærdighed. Mit udgangspunkt er, at loven egentlig er fin, men vi har under alle omstændigheder aftalt en evaluering af loven, og så må vi se, hvad der kommer ud af den«.
Da de konservatives formand Søren Pape sidste år ændrede holdning til offentlighedsloven og krævede den lempet på en række områder, var der for første gang et politisk flertal uden om regeringen for at ændre loven.
Dengang afviste Søren Pind at ændre på noget: »Jeg opfatter mest af alt det her som et landsrådshilsen for at piske de medier op, der hader offentlighedsloven, og så samtidig en lidt uvenlig hilsen til Dansk Folkeparti, som har nogle udfordringer i forhold til, hvad der skal være offentligt, og hvad der ikke skal være«, lød det den gang fra justitsministeren.
Notat: Deadline maj 2017
Offentlighedsloven kan i dag ikke ændres, uden at tilhængerne af loven – Venstre og Socialdemokratiet – er med. Konservative, SF og Radikale har derfor krævet loven genforhandlet inden grundlovsdag, hvis ikke de skal opsige forliget.
Ifølge et notat fra Justitsministeriet, som Politiken er i besiddelse af, har regeringen på den baggrund besluttet, at ombudsmanden til januar skal igangsætte en evaluering af loven. Derefter vil Justitsministeriet komme med sin redegørelse af loven, inden man i maj næste år skal have en »debat« i Folketinget om mulige ændringer.