Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Retfærdig. Et af Venstres medlemmer af retsudvalget Karsten Nonbo mener ikke, at straffene for hashkørsel er uretfærdigt høje, hvilket kritikere ellers har ytret.
Foto: JACOB EHRBAHN

Retfærdig. Et af Venstres medlemmer af retsudvalget Karsten Nonbo mener ikke, at straffene for hashkørsel er uretfærdigt høje, hvilket kritikere ellers har ytret.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre: »Weekendnarkomanerne« skal ikke have lov at køre bil - overhovedet

Misbrugseksperten Henrik Rindom skulle fyres på stedet, lyder det fra Karsten Nonbo.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre års ubetinget frakendelse af kørekortet, en bøde svarende til en femogtyvendedel af en årsindtægt samt indskrivning i kriminalregistret.

Sådan lyder straffen, hvis du bliver testet positiv for bilkørsel, og der kan spores blot en lille del hash i dit blod. Men kritikere som misbrugseksperten Henrik Rindom kalder straffen for »en hetz mod hashrygere«.

På Christiansborg er politikerne uenige om, hvilke konsekvenser hashkørsel skal have.

Et af Venstres medlemmer af retsudvalget, Karsten Nonbo, holder dog fast i, at trafiksikkerheden må komme i første række, selvom mængden af hash i kroppen ikke nødvendigvis har en indflydelse på ens kørsel.

»Jeg er hundrede procent fast i kødet. Hash kan altså spores i blodet flere dage efter, så de der weekendnarkomaner kan altså dårligt køre bil resten af ugen, når de har røget hash. Og det har jeg det meget fint med«.

LÆS OGSÅ

Hvad er årsagen til, at I holder stædigt fast i lovgivningen i forhold til at køre med hash i blodet?

»Det er fordi, vi ikke vil have, at folk kører med hash i blodet. Vi vil i det hele taget ikke have, at folk ryger hash. Det er derfor, vi ikke har legaliseret det. Så enkelt kan det siges. Folk, der køber hash,holder også narkobagmændene i live, fordi de er med til at give et marked til dem. Jeg vil ikke have hash overhovedet«.

Folk, der køber hash holder også narkobagmændene i live, fordi de er med til at give et marked til dem. Jeg vil ikke have hash overhovedet

Karsten Nonbo: Hash er indgangen til hårdere stoffer
Når en misbrugsekspert som Henrik Rindom kalder det en hetz mod hashrygere og mener, straffen er urimelig, gør det så ikke indtryk på dig?

»Han skulle fyres på stedet. Jeg har sagt det til ham. Jeg har også været i debat med ham. Det er en mærkelig misbrugskonsulent at have, der tror, at man skal ryge hash. Hash er indgangsvinklen for alle, der senere tager hårdere stoffer. Det gør det indtryk, at jeg er kommet i tvivl om, om han er den rette mand på den post. Det gør et meget stort indtryk på mig, at staten betaler en sådan mand for at gå rundt og sige, som han gør«.

Mener du, at det er retfærdigt, at hash sidestilles med andre rusmidler som kokain og amfetamin, hvis det ikke har den samme effekt i forhold til bilkørsel?

»Ja. Vi kan ikke begynde at diskutere, om folk må drikke whisky i stedet for rom, når de kører bil«.

Jeg synes ikke, at folk skal ryge hash, og de skal slet ikke blande det sammen med at køre, da det sløver systemet

SKRIV

Det er tilladt at have en smule alkohol i blodet, men hash er ikke tilladt overhovedet. Hvorfor er det rimeligt?

»Fordi vi har vedtaget det. Jeg synes ikke, at folk skal ryge hash, og de skal slet ikke blande det sammen med at køre, da det sløver systemet. Og den type vil jeg ikke have til at sidde bag rattet«.

Venstre kendte godt til dilemmaer

Du har selv tidligere sagt, at tvivlen må komme trafiksikkerheden til gode. Mener du stadig det, når retskemikere har sagt, at hashen ingen betydning har for evnen til at køre bil, hvis man har indtaget det til en fest om fredagen og skal køre tirsdag?

»Det vidste vi dengang, vi vedtog loven. Som jeg siger hver eneste gang; hver gang, der er den mindste tvivl, så vil jeg ikke have dem ind bag rattet, og det var et af argumenterne«.

Men hvis man ikke er hashpåvirket og dermed ikke udgør en risiko i trafikken på trods af, at man er testet positiv i eksempelvis en narkometertest, så er det vel ikke rimeligt, at man fratages kørekortet i tre år?

»Jo, det er aldeles rimeligt, når folk vælger at ryge hash og sætter sig ind bag rattet efterfølgende«.

LÆS OGSÅ

Men hvis det nu er en uge senere, man kan spore det?

»Folk må lade være med at sætte sig ind bag rattet, hvis der kan spores hash i blodet. Og det kan de nemmest undgå ved at lade være med at ryge det«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden