Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Pind kan ikke svare på, om hans aftale med SF, R og K om offentlighedsloven også gælder med en evt. ny regering.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Søren Pind kan ikke svare på, om hans aftale med SF, R og K om offentlighedsloven også gælder med en evt. ny regering.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uvis fremtid for offentlighedsloven

Søren Pind kan ikke sige, om aftale om offentlighedsloven står ved magt. Ifølge Søren Pape er det tema på Marienborg.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsminister Søren Pind (V) sår nu tvivl om, hvor vidt en aftale, han har med partierne SF, R og K om at justere offentlighedsloven, står ved magt, hvis vi om nogle dage har en trekløverregering.

»Lige nu ligger alting stille. Der er lagt en dæmper på, indtil den her situation er afklaret, så det kan jeg simpelthen ikke svare dig på«, forklarer Søren Pind.

Offentlighedsloven har de senere år været en omstridt sag. Den blev vedtaget under den tidligere SRSF-regering med støtte fra Venstre og de konservative. Det skete efter massive protester og efter, at den forrige VK-regering havde måttet opgive at få den vedtaget.

Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte til gengæld imod loven, da den blev vedtaget i 2013 med virkning fra 1. januar 2014. Også Alternativet er imod loven, der er blevet kritiseret for at lukke ned for mulighederne for aktindsigt; ikke mindst i forbindelse med såkaldt ministerbetjening.

Siden valget sidste år har tre af forligspartierne bag loven – nemlig SF, R og K – dog også meldt sig i kritikerkoret og krævet, at man i forligskredsen opbløder loven. Søren Pind har derfor efter lang tids pres indvilget i at sætte et analysearbejde i gang med henblik på at justere loven.

»Det går sådan set stille og roligt fremad«, forklarede Pind i oktober til Politiken.

Direkte adspurgt nu, om man kan regne med, at aftalen med SF, R og K består, svarer han:

»Jeg kan simpelthen ikke sige noget politisk. Det er en ret stor sag. Derfor må man vente at se, hvor situationen står. Jeg kan ikke svare dig på det«.

Omstridt lov

Offentlighedsloven har de senere år været en omstridt sag. Den blev vedtaget under den tidligere SRSF-regering med støtte fra Venstre og de konservative.

Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte til gengæld imod, og også Alternativet er imod loven. Loven er nemlig blevet kritiseret for at lukke ned for mulighederne for aktindsigt, ikke mindst i såkaldt ministerbetjening.

Siden valget sidste år har tre af forligspartierne - nemlig SF, R og K - dog også meldt sig i kritikerkoret og krævet, at man i forligskredsen opbløder loven. Søren Pind har derfor efter lang tids pres indvilget i at sætte et analysearbejde igang med henblik på at justere loven.

Derfor går jeg jo ud fra som noget naturligt, at Søren Pape vil få det skrevet ind i regeringsgrundlaget

»Det går sådan set stille og roligt fremad«, forklarede Pind i oktober til Politiken.

Frist til grundlovsdag

For at lægge yderligere pres på ham, har partilederne Søren Pape Poulsen (K), Morten Østergaard (R) og Pia Olsen Dyhr (SF) dog aftalt, at Pind kun har til grundlovsdag næste år til at få en aftale om lempelser af loven. Alternativt vil de tre partier søge flertal med Alternativet, EL, DF og LA - uden om forligskredsen - om ændringer.

»Næste år til grundlovsdag vil vi have en afklaring af, om vi kan lande noget inden for forligskredsen – eller om vi må træde ud og søge andre muligheder og lave en aftale. For mig er det ikke et spørgsmål om, men hvornår offentlighedsloven bliver ændret«, som Pape Poulsen sagde til Politiken i juni i år.

Morten Østergaard lægger pres på regeringen og ikke mindst Søren Pape Poulsen for at få skrevet ændringer af offentlighedsloven i et nyt regeringsgrundlag.

»Jeg går ud fra, at en mand er en mand, og et håndslag er et håndslag, og jeg har jo sammen med Søren Pape og Pia Olsen Dyhr sat en nedtælling igang til ændring af offentlighedsloven. Vi har jo sagt, at vi inden grundlovsdag vil have en ny politisk aftale, ellers vil vi bruge det flertal, der er i Folketinget (uden om forligskredsen, red.)«, siger han og henviser til, at også Liberal Alliance er kendt som modstandere af loven.

Vi er opmærksomme på spørgsmålet om offentlighedsloven, og vi har fået en god proces i Justitsministeriet, som vi taler mere om på Marienborg

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Derfor går jeg jo ud fra som noget naturligt, at Søren Pape vil få det skrevet ind i regeringsgrundlaget. For ellers vil han jo de facto selv afmontere flertallet for at ændre offentlighedsloven«.

Fra SF er Pia Olsen Dyhr enig.

»Jeg forventer enten, at aftalen står ved magt, eller at vi kan gøre det endnu hurtigere. Nu vil der jo sidde to partier højst sandsynligt i en ny regering, både de konservative og Liberal Alliance, som har sagt, at de vil ændre offentlighedsloven«.

På grund af regeringsforhandlingerne på Marienborg har det ikke været muligt at interviewe Søren Pape Poulsen, men i en skriftlig kommentar forklarer han:

»Vi er opmærksomme på spørgsmålet om offentlighedsloven, og vi har fået en god proces i Justitsministeriet, som vi taler mere om på Marienborg«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden