Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: A.P. MØLLER-MÆRSK
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nordsøen har givet Mærsk ekstra indtjening på 16 milliarder kroner

Mærsk og Dansk Undergrunds Consortium tjente mindst 16 milliarder mere end forudsat i de første år efter Nordsøaftalen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag er Mærsk og resten af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) så bekymrede over økonomien i gas- og olieindustrien, at selskaberne kræver ekstra skattelettelser, hvis de skal genopbygge det centrale Tyrafelt i Nordsøen. Begrundelsen for bedre såkaldte rammevilkår er faldet i oliepriserne og mere lukrative forhold i andre lande.

Men tidligere har DUC nydt godt af indtægter fra Nordsøen, der har været langt større, end det var forudsat i det centrale politiske forlig fra 2003 om forlængelsen af konsortiets eneret til den danske undergrund.

Det viser forsigtige beregninger på baggrund af oplysninger fra Energiministeriet til Folketinget i 2010 som svar på spørgsmål fra Enhedslisten.

16 milliarder mere end ventet

I 2003 antog parterne, at olieprisen målt i faste 2003 priser ville svinge fra 22-23 dollar per tønde olie til 36 dollar i 2042, når reserverne var tømt. Men selv efter priserne toppede fra 2011 til 2014 med over 100 dollar per tønder olie ligger olieprisen i dag over det niveau.

I perioden fra 2004 til 2010 viser en forsigtig fortolkning af tallene, at DUC tjente mindst 16 milliarder kroner mere end forventet. Det sætter efter Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund Mærsk’s aktuelle krav om en skattelettelse for genopbygningen af Tyra i et særligt lys.

HISTORIKER:

»Mærsk har på grund af de højere oliepriser i den mellemliggende periode haft merfortjenester for milliarder af kroner. Så det er ganske enkelt helt skamløst, at de nu siger, at det ikke er rentabelt at vedligeholde Tyra-platformen. Hvis Mærsk ikke vil istandsætte Tyra, så må de levere rettighederne til Nordsøen tilbage, så andre kan tage over«siger Rune Lund.

Mærsk har på vegne af DUC krævet en aftale om skattelettelser inden nytår, ellers begynder selskabet lukningen af Tyrafeltet, der er ved at synke i havet og af sikkerhedsmæssige grunde skal lukkes og derefter - måske - genopbygges.

Skulle have lagt til side i gode tider

Regeringen forhandler i øjeblikket med Mærsk om kravene. Energiminister Lars Christian Lilleholt(V) ønsker ikke at forholde sig til DUC’s merfortjeneste på den gamle Nordsøaftale.

S, DF, de radikale og SF er sammen med de konservative med i forligsaftalen, finansordfører Benny Engelbrecht (S) vil ikke forholde sig til forhandlinger, før han er orienteret af regeringen.

Selskaberne har tjent store milliardbeløb - burde de ikke have lagt til side til genopbygningen af Tyra?

»Det er jo virksomheder, der er eksperter i rettidig omhu, men det skal de nok selv vurdere«, siger Benny Engelbrecht. Lisbeth Bech Poulsen fra SF peger på, at der er tale om en meget lang aftaleperiode. »Der har været år, hvor de har tjent godt, der kunne de have sparet op til de magre år. Man kunne sige, at det ville være rettidig omhu«.

Landechef Martin Rune Pedersen fra Mærsk Olie vil ikke kommentere de ekstra milliarder i overskud: »Vi vil ikke kommentere regeringens daværende forventninger. Vi opretholder produktionsaktiviteter, så længe det kan gøres sikkerhedsmæssigt og økonomisk forsvarligt«, skriver han i en mail til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden