Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

arkivfoto

arkivfoto

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mærsk overrasket over risiko for gigantisk 'tusindårsbølge' i Nordsøen

Dansk Undergrunds Consortium med Mærsk i spidsen investerede 4,6 milliarder i en udbygning af Tyrafeltet for to år siden. Nu truer konsortiet med at lukke hele Tyra, hvis regeringen ikke giver skattelettelser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var ingen betænkeligheder omkring Tyrafeltets fremtid og sikkerheden på de vigtige platforme, da Mærsk på vegne af Dansk Undergrunds Consortium i 2013 offentliggjorde planer om en yderligere udbygning i området med to ubemandede platforme kaldet Tyra Sydøst.

Ifølge beskrivelsen af de to platforme er produktionen af olie og gas koblet op på de eksisterende anlæg. »Produktionen ledes via pipelines til Tyra komplexet, hvor videre behandling og eksport af olie og gas til land foretages«, hedder det i den tekniske beskrivelse af platformene fra det projekterende ingeniørfirma, ISC. På daværende tidspunkt indgik risikoen for, at Tyra skulle lukkes i løbet af få år altså ikke i overvejelserne.

Mærsk Olie ønsker ikke at lade sig interviewe om forløbet med først at investere milliarder og derefter kræve skattelettelser. I en mail forklarer presseafdelingen med henvisning til blandt andet risikoen for, at en 'tusindårsbølge' vil vælte den enorme konstruktion, at selskabet »fik først den nyeste viden om nedsynkning af anlæggene henholdsvis risikoen for voldsomme stormbølger efter investeringen i Tyra Sydøst«.

Selve risikoen for, at et felt som Tyra vil synke og derfor skal genopbygges på et tidspunkt, er dog almindelig kendt viden. Det norske Ekofisk felt måtte gennem en tilsvarende omfattende ombygning for over ti år siden.

De to nye platformer er de foreløbige sidste knopskydninger i området, der gennem årene har været blandt de mest produktive i Nordsøen. Investeringen i Tyra Sydøst A og Tyrasydøst B på i alt 4,6 milliarder kroner skulle sikre produktion af olie og gas svarende til 50 millioner tønder olie frem til 2045. »Tyra Sydøst er et vigtigt led i Mærsks strategi for at udnytte det fortsatte potentiale i Nordsøen«, forklarede Mark Wallace fra Mærsk Olie dengang. Produktionen fra feltet startede sidste år.

Store reserver

Den danske del af undergrunden i Nordsøen er slet ikke tømt for olie og gas endnu. Produktionen er toppet, men man regner med, at der er mindst en tredjedel tilbage af de teknisk relativt tilgængelige forekomster tilbage.

Men hvor stor en del af reserverne, der bliver udnyttet afhænger ifølge den seneste prognose fra Energistyrelsen først og fremmest af, om Tyra genopbygges eller lukkes. Samtidig får det også betydning, om det lykkes Dong at sælge det mislykkede Hejrefelt til ejere, der vil og kan sætte det i produktion.

Med de forbehold viser prognosen en stabil produktion af både olie og gas i perioden fra 2022 og frem til 2035, hvorefter de kendte forekomster er ved at være suget op.

Olieproduktionen vil ligge omkring 10 millioner kubikmeter om året, gasproduktionen vil udgøre omkring 4 milliarder kubikmeter årligt.

HISTORIKER:

Begge tal skal tages med forbehold, da udviklingen afhænger af nye fund, udnyttelse af kendte fund og eventuelle teknologiske tigerspring, der kan øge produktionen væsentligt.

Noget sådan var tilfældet, da Mærsk omkring årtusindskiftet var blandt de første til at lave vandrette boringer, der gjorde det muligt at nå større mængder olie og gas i de undersøiske felter.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden