Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Trekløver. LA, V og K er blevet enige om grundlaget for en ny regering. Ministerposterne bliver offentliggjort på Amalienborg mandag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke, Samuelsen og Pape præsenterer grundlaget for en ny regering

I morgen får Danmark en ny regering, der blandt andet vil fastfryse grundskylden og arbejde for, at færre betaler topskat.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre, Liberal Alliance og Konservative er blevet enige om det politiske grundlag for en ny regering i Danmark, som vil blive præsenteret på Amalienborg mandag.

Det nye regeringsgrundlag har fået titlen 'For et friere, rigere og mere trygt Danmark' og fortæller over 86 sider, hvad den nye regering planlægger at gennemføre.

»Det er jeg glad for, det er jeg også stolt af, og det gør mig på alle måder optimistisk på Danmarks vegne«, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Der er rigtig meget god politik i de alt 86 sider regeringsgrundlag, som vi er enige om, og som er afsættet for, at jeg i morgen kan gå til dronningen og præsentere Danmarks nye regering«, siger han.

LA-leder Anders Samuelsen, hvis parti for første gang indgår i en regering, er også stolt af resultatet:

»Vi lægger ikke et kompromisforslag frem. Den her regering kommer til at spille offensivt ud på alle områder. Den kommer til at spille ud, så man kan se en retning og et bud på, hvor Danmark skal hen«, siger han.

Topskat skal spille mindre rolle

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil »fremlægge forslag, der markant mindsker antallet af danskere, der betaler topskat«.

»Regeringen ønsker at reducere marginalskatten, og at topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag, fordi den koster vækst og beskæftigelse«, lyder det

Dermed undlader partierne at sætte konkrete tal på, hvor meget topskatten skal ned, eller hvor mange eller få, der skal betale den højeste skattesats. I Venstreregeringens grundlag lød det ellers, at ambitionen var at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint. Spørgsmålet om topskat er særlig interessant, fordi Anders Samuelsen og Liberal Alliance tidligere har stillet et ultimativt krav om, at regeringens ambition blev opfyldt, ellers ville partiet vælte regeringen. Det krav blev dog droppet, da LA blev indbudt til forhandlinger om at danne en ny regering.

»Samlet set er det her mere ambitiøst«, siger Anders Samuelsen på pressemødet, da han gentagne gange bliver spurgt til topskatten.

Af grundlaget fremgår det blandt andet også, at den nye VLAK-regering vil fastfryse grundskylden, indtil de nye regler for boligbeskatning træder i kraft. Det er et af de punkter, som den konservative formand Søren Pape Poulsen fremhæver, da han får ordet.

»Boligskatternes himmelflugt er en saga blot, og det er vi rigtig glade for«, siger han.

Den nye regering vil give forsvaret et »substantielt løft« ved at tilføre flere penge i nyt forsvarsforlig, som de Konservative genindtræder i.

Ifølge regeringsgrundlaget vil det offentlige forbrug vokse 0,3 procent årligt. Venstre gik til valg på nulvækst, mens Liberal Alliance tidligere har talt varmt for minusvækst. Desuden vil regeringen i 2018 fremlægge forslag til yderligere udflytning af statslige arbejdspladser og et udspil til omlægningen af SU'en.

Fire punkter

Selv fremhæver Lars Løkke Rasmussen fire punkter, som ifølge statsministeren er centrale i det nye politiske program.

For det første skal alle unge have en uddannelse, og regeringen vil afsætte en halv milliard kroner til de mest udsatte skoler. For det andet skal alle danskere have gavn af globaliseringen, og regeringen vil etablere et særligt råd, som kan give bud på, hvordan det kan ske.

For det tredje vil regeringen hjælpe de mennesker, som er havnet på kanten af arbejdsmarkedet. Inden jul vil regeringen fremsætte forslag om en jobpræmie til langtidsledige, der kommer i arbejde. Og for det fjerde mener regeringen, at god offentlig service forudsætter respekt for faglighed. Derfor nedsætter regeringen en ledelseskommission, som skal sikre bedre ledelse.

De tre partier indledte de officielle forhandlinger om et nyt regeringsgrundlag i mandags og har forhandlet på Marienborg hele ugen. I går var også DF-formand Kristian Thulesen Dahl på besøg på Marienborg, hvor han blev orienteret om partiernes planer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden