Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Jens Dresling
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overblik: Her er de 10 vigtigste punkter i det nye regeringsgrundlag

Regeringen vil blandt andet arbejde for lavere skat »for alle«, fremgår det af det 86-siders nye regeringsgrundlag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lavere offentlig vækst, grøn omstilling, skattelettelser og flere penge til forsvaret.

Det er nogle af punkterne i det regeringsgrundlag, som den nye VLAK-regering netop har præsenteret under et pressemøde på Marienborg.

Få overblikket over regeringsgrundlaget her:

1. Lavere offentlig vækst

Den nye regering vil arbejde for, at det offentlige forbrug vokser max 0,3 procent årligt. Det er lavere end de 0,5 procent, som Venstre-regeringen havde sat som mål i sin 2025-plan.

LA har tidligere krævet minusvækst i det offentlige forbrug, mens Venstre gik til valg på nulvækst.

2. Udflytning af statslige arbejdspladser

Regeringen vil udflytte flere statslige arbejdspladser og fordele dem »i hele landet«.

Fra 2018 vil regeringen således fremlægge et forslag til »yderligere udflytning af statslige arbejdspladser – baseret på erfaringerne med de allerede besluttede udflytninger«. Derudover skal statslige institutioner ved udvidelse eller oprettelse som udgangspunkt placeres uden for Hovedstadsområdet.

Indtil nu er der flyttet 1.126 af de besluttede knap 3.900 arbejdspladser. De fleste af de resterende skal være udflyttet inden udgangen af 2017.

3. Lavere skat for alle

Regeringen vil generelt arbejde for lavere skat »for alle«.

Den vil »særligt sænke skatten for familier med små arbejdsindkomster«. Det skal ske ved at sænke skatten i bunden, så »det bedre kan betale sig at være i arbejde«, lyder det i regeringsgrundlaget.

Derudover fremgår det, at »topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag«, hvilket der skal forhandles om i forbindelse med en kommende jobreform (JobReform II).

4. Fastfrysning af kommunal ejendomsskat

På boligområdet har Konservative fået en af partiets mærkesager med i regeringsgrundlaget: En fastfrysning af grundskylden (kommunal ejendomsskat) de næste fire år.

Boligejerne vil dermed betale det samme i grundskyld i de kommende år, som de betalte i 2015 og 2016.

5. Klima og miljø

Af regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil »gå forrest i den grønne omstilling«.

Regeringen vil blandt andet arbejde for, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi. Dermed lægger regeringen op til at »gå videre end« EU's målsætning om 27 procents vedvarende energi i 2030.

Derudover vil regeringen arbejde for en række mindre initiativer som en styrkelse af økologien samt bedre rammer for erhvervet på fiskeriområdet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6. Opblødning af offentlighedsloven

Offentlighedsloven skal evalueres i 2017, og i den forbindelse vil regeringen »lempe ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces i forhold til de nuværende regler«.

Den omstridte offentlighedslov blev vedtaget under den tidligere SRSF-regering med støtte fra Venstre og de konservative og har været udsat for hård kritik for at begrænse offentlighedens adgang til oplysninger. Siden lovens vedtagelse har forligspartierne bag den - SF, R og K - krævet en opblødning af den.

Efter længere tids pres indvilgede justitsminister Søren Pind i at sætte et analysearbejde i gang med henblik på at justere loven, og det er det arbejde, der skal evalueres i 2017.

7. Kritisk blik på konventioner

Regeringen vil indgå i et »aktivt internationalt samarbejde og overhode de internationale konventioner«, men der er »behov for at se kritisk« på særligt den Europæiske Menneskerettighedskonvention, lyder det i regeringsgrundlaget.

Det samme lagde regeringen op til i sin 2025-plan, som bekendt er udskudt på ubestemt tid. I det nye grundlag står det dog mere konkret, at regeringen vil afholde en international ekspertkonference om konventionen som led i det kommende danske formandskab for Europarådet.

8. Tv 2 skal privatiseres

Regeringen ønsker at privatisere TV2, efter den nuværende mediepolitiske aftale for 2015-2018 udløber. Derudover vil regeringen igangsætte en analyse af yderligere privatiseringer, lyder det.

Begrundelsen er, at staten ikke skal »eje selskaber, som er i direkte konkurrence med privatejede virksomheder. Derfor er det regeringens mål, at staten som udgangspunkt skal afhænde sådanne selskaber«.

9. Reducering af SU

Regeringen vil fremlægge et udspil til en »omlægning af SU’en«. Udgangspunktet for omlægningen er regeringens tidligere udspil vedrørende SU i dens 2025-plan, hvor der blev lagt op til at skære i SU'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

10. Styrkelse af forsvaret

Regeringen vil tilføre flere midler til forsvaret i en kommende aftale på forsvarsområdet.

Blandt andet skal der igangsættes et arbejde med en ny strategi for cyber- og informationssikkerhed, der skal fremlægges nye regler for logning, hvilket skal hjælpe politiets arbejde, og der skal igangsættes et arbejde om en ny rapport om den såkaldte PET-lov.

Derudover skal der »fortsat« være fokus på at bekæmpe terror og radikalisering. Sidstnævnte blev der afsat et større beløb til i forbindelse med finansloven for 2017.

Begrundelsen for at give flere penge til forsvaret er, at »vi står overfor et trusselsbillede, som er markant anderledes i forhold til for få år siden. Fra terrorisme og skrøbelige stater samt et Rusland, der skaber ny usikkerhed i Europa. Samtidig står Danmark overfor markante udfordringer på cyberområdet og i Arktis«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden