STØTTE. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i selskab med Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri, der sammen med sine to søsterorganisationer leverede et tocifret millionbeløb til regeringspartierne ved det seneste folketingsvalg.
Foto: Casper Holmenlund (arkiv)

STØTTE. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i selskab med Karsten Dybvad, adm. direktør i Dansk Industri, der sammen med sine to søsterorganisationer leverede et tocifret millionbeløb til regeringspartierne ved det seneste folketingsvalg.

Politik

Donorer får håndsrækning af regeringen

Flere af VLAK’s økonomiske støtter udtrykker stor glæde over regeringsgrundlaget. Regeringspartier afviser, at donorer får indflydelse på politik.

Politik

Der var store smil på læberne, da regeringens nye ministre trådte frem på Amalienborg Slotsplads.

Men det nye regeringsgrundlag har også vakt begejstring hos en række af de virksomheder og brancheforeninger, som de seneste år har givet økonomiske bidrag til politikere fra Venstre, Liberal Alliance og de konservative. Flere af dem noterer sig, at en del af deres politiske ønsker er at finde i regeringsgrundlaget.

Inden for de kommende år vil VLAK-regeringen både fremlægge et vækstudspil, som skal lempe virksomhedernes skatter og indføre et såkaldt byrdestop, som skal sikre, at erhvervslivet ikke bliver pålagt nye regler, som belaster deres konkurrenceevne. Både V, K og LA har tætte historiske bånd til erhvervslivet og deler på lange stræk også syn på, hvordan samfundet skal udvikle sig, men en række virksomheder og interesseorganisationer har samtidig leveret millioner af kroner til de tre partier forud for det seneste folketingsvalg.

En af landets førende partistøtteeksperter Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, påpeger, at man reelt ikke kan vide, om partierne bliver påvirket af deres sponsorer.

»Tingene kan hænge sammen på to måder. Virksomheder, fagforeninger og andre sponsorer kan give penge til dem, som de i forvejen er enige med. Den anden måde, som er mere problematisk, er, hvis partierne på den ene eller anden måde lader sig påvirke af sponsorerne. Det vil i de fleste tilfælde være svært at vurdere, om det går den ene vej, den anden vej eller begge veje«, siger han.

Erhvervslivet spæder til

Ifølge Politikens oplysninger er Dansk Industri (DI) blandt de allerstørste økonomiske donorer i dansk politik. Samlet set har de tre søsterorganisationer Fremstillingsindustrien, Industriens Arbejdsgivere i København og Dansk Industri leveret et tocifret millionbeløb til regeringspartierne i forbindelse med det seneste folketingsvalg. Dansk Industri ønsker ikke at stille op til et interview, men i en skriftlig kommentar siger vicedirektør Kent Damsgaard, at DI er »generelt tilfreds med regeringsgrundlaget«.

»DI yder støtte til projekter eller kampagner – typisk i forbindelse med folketingsvalg – og aldrig til enkeltkandidater. Men vi stiller aldrig betingelser til modtagerne«, skriver han.

Også Dansk Erhverv er at finde blandt bidragyderne til regeringspartierne. Organisationen er samtidig medlem af de pengeindsamlende erhvervsklubber hos både V, LA, K og S, hvor medlemmerne betaler i omegnen af 20.000 kroner for at få adgang til at netværke med politikere og andre erhvervsfolk. Dansk Erhvervs administrerende direktør, Jens Klarskov, har også ros tilovers for regeringsgrundlaget. Han hæfter sig særligt ved rækken af tiltag, som skal holde virksomhedernes udgifter i ro.

»Det er nummer et i vores bog, at det skal være billigere og lettere at drive virksomhed«, siger han.

Dansk Erhverv støttede eksempelvis Liberal Alliance ved at lade partiet holde valgfest i den gamle børsbygning i det indre København. Men Jens Klarskov ønsker ikke at oplyse, hvor meget Dansk Erhverv har betalt til partierne.

Arveafgiften på vej væk

Også afskaffelsen af den såkaldte PSO-afgift er mærkbar for mange industrivirksomheder. Ifølge regeringsgrundlaget vil alene afviklingen af PSO’en lempe erhvervslivets omkostninger med knap 3 milliarder kroner i 2025. Det gavner eksempelvis cementvirksomheden Aalborg Portland, som hilser tiltaget velkommen. Også Aalborg Portland har støttet politikere økonomisk, men ønsker ikke at oplyse, hvem virksomheden har sendt en økonomisk håndsrækning til.

»Vi giver støtte i forbindelse med folketingsvalg, men de bidrag, vi giver, er i beskedent omfang. Det er bidrag på under 20.000 kroner til politikere fra en række partier – både fra oppositionen og partier i regeringen«, siger Henning Bæk, der er CFO i Aalborg Portland.

Hvad er egentlig jeres formål med at give støtte til politikere?

»Vi er en virksomhed med særlige udfordringer. Vi har nogle danske særafgifter, som er tredoblet over de seneste år, så de partier, som interesserer sig for at skabe lige konkurrencevilkår for danske produktionsvirksomheder, har vi en interesse i at give et beskedent valgbidrag. Men det beløb, vi giver, er i minimumsklassen«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

VLAK-regeringen lægger også op til at fjerne arveafgiften. Anført af erhvervsmanden Peter Foss har et netværk, der kalder sig ’Vækst i generationer’ længe arbejdet på at gøre det billigere for familieejede virksomheder at foretage et generationsskifte. Foss A/S har samtidig støttet både V, LA og K med kontante beløb ved de seneste folketingsvalg.

Venstre-regeringen havde i 2015 afsat 2,1 milliarder kroner i sit regeringsgrundlag til at gøre det billigere for de familieejede virksomheder, men VLAK-regeringens ambition er nu at tage det sidste skridt, så virksomhederne slet ikke skal betale den såkaldte bo- og gaveafgift eller overdragelsesafgift i fremtiden. Politiken ville gerne have talt med Peter Foss, men han ønsker ikke at udtale sig.

Arriva får ros i regeringsgrundlag

Længere nede i regeringsgrundlaget er trafikselskabet Arriva nævnt ved navn. Regeringen lægger op til »en markant udvidelse af brugen af udbud i jernbanetrafikken« og nævner specifikt Arriva som et eksempel på en virksomhed, som man har gode erfaringer med.

Det er Nikolaj Wendelboe, som er administrerende direktør i Arriva, stolt over. Han fortæller, at Arriva indirekte har støttet partier via sit medlemskab af Dansk Industri, og at han er betalende medlem af både Venstres Den Liberale Erhvervsklub og Socialdemokraternes klub. Adspurgt om han ser noget problem i den økonomiske relation, svarer han:

»Det er et rigtig godt spørgsmål, som man kan have mange forskellige synspunkter på. Jeg tror, at det kommer meget an på formen, om det er problematisk eller ej. Jeg tror, det er vigtigt, at man har dialog med politikerne. At man så også har nogle fora, som man betaler for at være med i for at diskutere tingene, synes jeg, er uproblematisk. Men Arriva vil ikke gå ind og støtte en enkelt kandidat med for eksempel store beløb til en kampagne«, siger Nikolaj Wendelboe.

V og LA afviser kritik

På Christiansborg er der delte meninger om de politisk-økonomiske relationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg mener, det er et kæmpe problem for vores demokrati. Særligt når man ser et regeringsgrundlag, der i den grad tager hensyn til nogle af de samme interessenter, som også giver støtte til partierne«, siger Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper.

Både LA og V afviser enhver sammenhæng mellem støttekroner og indholdet i regeringsgrundlaget. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de konservative.

»Vi mødes med og lytter til rigtig mange mennesker. Herunder medlemmerne af Venstre og af Venstres erhvervsklub«, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce