Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen vil stække på menneskerettighedskonventionen. Lars Løkke og Inger Støjberg skal ikke forvente at få hjælp fra Tyskland.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Regeringen vil stække på menneskerettighedskonventionen. Lars Løkke og Inger Støjberg skal ikke forvente at få hjælp fra Tyskland.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskland giver dansk udsending en løftet pegefinger

Tysk ministerium afslører møde om internationale konventioner med dansk task force.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske regering skal næppe forvente en stor hjælp fra Tyskland i bestræbelserne på at ændre eller stække internationale konventioner.

Tværtimod har tyskerne for nyligt gjort det klart over for Danmark, at man netop i disse tider skal undgå at svække Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK) og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD), fremgår det af tyske papirer, Politiken har set.

Den tyske regering understregede, at det i den nuværende situation er særligt vigtig, at dette system ikke svækkes, og at man skal undgå risici for, at det sker

Ifølge et skriftligt svar fra det tyske indenrigsministerium til partiet Die Linke besøgte en dansk embedsmand således for et par uger siden det tyske justits- og forbrugersikkerhedsministerium for at tale om menneskerettighedskonventionen.

På mødet understregede tyskerne over for den danske udsending, at den tyske regeringen »fortsat går ind for at styrke EMD- og EMRK-systemet«.

»Den tyske regering understregede, at det i den nuværende situation er særligt vigtig, at dette system ikke svækkes, og at man skal undgå risici for, at det sker«, oplyser ministeriet til Die Linke, der på Enhedslistens foranledning har stillet spørgsmål.

Den danske regering har ellers længe barslet med planer om at udfordre menneskerettighedskonventionen og statsløsekonventionen. Der er for eksempel sat en rundspørge i gang hos ni lande om deres syn på den – i Danmark – omstridte statsløsekonvention.

Desuden er der nedsat en taskforce, der frem mod det danske formandskab i Europarådet næste år skal forsøge at gøde jorden for at begrænse menneskerettighedsdomstolens indflydelse. Det var netop lederen af denne task force – en embedsmand fra Justitsministeriet – der besøgte det tyske ministerium den 1. december, fremgår det af de tyske papirer.

Også statsløsekonventionen har Die Linke spurgt det tyske indenrigsministerium til. På spørgsmålet, om der i den tyske regering er overvejelser om at ændre statsløsekonventionen, lyder svaret kort og godt:

»Nej«.

Det ændrer ikke ved, at når Danmark overtager formandskabet for Europarådet til november næste år, så vil det stadig være en prioritet for os

Så sent som i tirsdags deltog Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, på en konference på Christiansborg om konventioner, hvor han begrundede den danske regerings ønske om at udfordre menneskerettighedskonventionen.

»Rent konkret så er det artikel 8. Spørgsmålet om retten til privat- og familieliv, som vi synes bliver fortolket sådan i dag, at det er rigtig, rigtig svært at udvise kriminelle udlændinge«, forklarede han og tilføjede om statsløsekonventionen, at »det er simpelthen forkert, hvis vi ikke kan sige nej tak til at give statsborgerskab til nogen, som PET mener kan være en trussel mod Danmark«.

Stillet over for de tyske svar forklarer Michael Aastrup Jensen, at »det ændrer ikke ved, at når Danmark overtager formandskabet for Europarådet til november næste år, så vil det stadig være en prioritet for os, at vi ser på, om der ikke er dækning for at opdatere Den Europæiske Menneskerettighedskonvention«.

»Derfor har vi nedsat den her embedsmandsgruppe, som rejser rundt og så at sige tester vandene. Men selve det politiske arbejde kan jo først starte til november næste år, og derfor er det for tidligt at konkludere om det ene land er for eller imod«, mener han.

Fra Enhedslisten siger udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL):

»Jeg håber naturligvis ikke, at Lars Løkke får held til at stække de menneskerettigheder, vi i fællesskab lavede med erfaringerne fra 2. verdenskrig som bagtæppe. Og det bliver naturligvis sværere med en kold skylder fra tyskerne«, mener hun.

Politiken kunne forleden beskrive via aktindsigt i Sverige, at den svenske regering blankt har afvist Danmarks ønske om hjælp til at få ændret den såkaldte statsløsekonvention.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden