Uffe Elbæk på valgaftenen i juni 2015, hvor valgfesten blev holdt på Papirøen.
Foto: Martin Lehmann

Uffe Elbæk på valgaftenen i juni 2015, hvor valgfesten blev holdt på Papirøen.

Politik

Hver femte vælger: Alternativet har ændret den politiske kultur

Mens hver femte mener, at Alternativet har ændret den politiske kultur, så er et flertal dog uenig, viser måling.

Politik

Mindst en gang om ugen griber Alternativets huskunstner på Christiansborg sin saxofon, stiller sig ud på gangen og spiller højlydt jazz midt i arbejdstiden.

Det musikalske indslag har til formål at skabe inspiration og er blot et af flere eksempler på, at Alternativet på mange måder forsøger at leve op til partiets navn.

Men har Folketingets nyeste parti formået at leve op til dets store mål om at fremme en ny politisk kultur, der er langt mere gennemsigtig, ærlig og lyttende end den nuværende?

Det er langt fra størstedelen af befolkningen overbevist om. I hvert fald erklærer 45 procent sig enten uenig eller overvejende uenig i udsagnet, viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2.

De præcise tal kan du se i faktaboksen.

I samme måling erklærer 20 procent sig dog enig eller overvejende enig i, at Alternativet har formået at fremme en politisk kultur, der er mere gennemsigtig, ærlig og lyttende. Og det er tilfredsstillende efter halvandet år i Folketinget med ti mandater, siger partileder Uffe Elbæk.

»Vi er et lille, nyt parti, og hvis hver femte dansker synes, at vi har betydet noget for den måde, som dansk politik udvikler sig på og folder sig ud på, så bliver jeg da glad«, siger han.

Professor: En ting er opposition...

Flere politiske kommentatorer spåede Alternativet ingen eller meget lille chance for at komme i Folketinget ved valget i 2015, hvor partiet som bekendt endte med at sikre sig ni mandater, der siden blev til ti. Senere vakte gruppeformand Henriksen Sass Larsen fra Socialdemokratiet opsigt ved at kalde Alternativet et »bluffnummer«. Men indtil videre opretholder partiet i meningsmålingerne en vælgertilslutning på mindst fem procent og har dermed umiddelbart etableret sig i dansk politik.

Ifølge professor i statskundskab Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet skyldes den succes blandt andet, at partiet rider på den bølge af anti-establishment, der giver flere partier i andre lande fremgang.

Ikke mindst har partiet også sat en dagsorden ved at tale om bæredygtig vækst for såvel mennesker som natur. Her ser Kasper Møller Hansen fællestræk med de grønne partier, der skød op rundt omkring i Europa tilbage i 1970'erne. Dengang formåede de etablerede partier på den danske venstrefløj i form af først og fremmest SF at sætte sig på temaet. Nu har Alternativet om nogen profileret sig som landets grønne parti, siger Kasper Møller Hansen. Den største udfordring venter dog forude.

I rollen som oppositionsparti har Alternativet haft den fordel, at partiet ligger i læ for det åg, der følger, når et parti agerer parlamentarisk grundlag for en regering og dermed i langt højere grad skal stå til ansvar for den førte politik. Derfor kommer den store test, når Alternativet formentlig engang skal være parlamentarisk grundlag for en rød regering. Til den tid skal partiet bevise over for vælgerne, at det har indflydelse, og det kan på mange måder blive vanskeligt, siger Kasper Møller Hansen.

»Der er nogle institutioner, regler og normer i folkestyret skabt gennem mere end 150 år, som bare ikke kan laves om fra den ene dag til den anden. Det kan blive en udfordring for partiet, når det skal forsøge at skabe en ny politisk kultur inde ved forhandlingsbordet«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce