400 somaliske flygtninge slipper for genbehandling af opholdstilladelse

Udlændingemyndighederne har skabt unødig frygt hos somaliske flygtninge, mener Enhedslisten.

Politik

400 somaliske flygtninge kan tilsyneladende ånde lettet op. Udlændingestyrelsen vil alligevel ikke nærstudere deres opholdstilladelser for at vurdere, om de kan miste dem og dermed blive hjemsendt.

Det på trods af, at de 400 sidste efterår sammen med 800 andre blev stillet en sådan granskning i udsigt.

Sådan lyder det i et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til udlændingeordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen.

»[Udlændingestyrelsen] har udskilt godt 400 af de ca. 1.200 somaliske (voksne) flygtninge, som styrelsen på nuværende tidspunkt har vurderet ikke skal være omfattet af en inddragelsessagsbehandling, og som fortsat har tidsbegrænset opholdstilladelse i Danmark«, hedder det i svaret fra Støjberg.

De generelle forhold i hjemlandet

Det vakte opsigt, da Udlændingestyrelsen i september i fjor meddelte, at man nu ville gennemgå ikke færre end 1.200 opholdstilladelser til somaliske flygtninge for at vurdere, om deres opholdstilladelser kunne inddrages eller nægtes forlænget.

Som styrelsen forklarede i en pressemeddelelse om det historiske skridt, var de relevante opholdstilladelser givet til somaliske statsborgere efter udlændingelovens § 7, stk. 2, og dermed på baggrund af »de generelle forhold« i hjemlandet. Netop den type opholdstilladelser kan inddrages, hvis de generelle forhold i hjemlandet sidenhen har ændret sig, og nu fandt styrelsen anledning til at afprøve det på de 1.200 somaliere.

Men når de »godt 400« nu slipper for genbehandling af opholdstilladelsen, skyldes det, at de ved nærmere gennemgang slet ikke oprindeligt har får bevilget opholdstilladelse på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet.

»Vurderingen beror på, at de pågældende ikke er blevet meddelt opholdstilladelse på baggrund af de generelle forhold i Somalia«, lyder det videre i svaret fra Støjberg, der fortsætter, at styrelsen den 9. december begyndte »at udsende breve til godt 300 af de ca. 400 somaliske flygtninge med orientering herom. For så vidt angår de knapt 100 af de ca. 400 flygtninge, viste det sig, at de pågældende var udrejst, forsvundet eller afgået ved døden«.

EL: Hvorfor så skabe utryghed?

Processen vækker hovedrysten hos Johanne Schmidt-Nielsen:

»Det er fuldstændig uforståeligt, at danske myndigheder har sendt et brev til 400 mennesker om, at de er i fare for udsendelse til Somalia for derefter at konstatere, at det er de ikke alligevel. Det har naturligvis skabt en helt unødig panik og utryghed i de her familier«, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Over for Politiken oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet dog, at de de 1.200 personer på den oprindelige liste – og dermed også de 400, der nu pilles af den – ikke tilbage i september fik brev om, at de nu kunne risikere at miste opholdstilladelsen.

Og den oplysning undrer Johanne Schmidt-Nielsen, der siden september er blevet kontaktet af mange bekymrede somaliere. Ikke mindst undrer hun sig over, at Styrelsen i december jf. det nye svar fra Støjberg har skrevet til 300 ud af de 400.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvorfor skriver Udlændingestyrelsen til 300 personer, at de ikke er i farezonen, hvis de ikke har fået at vide, at det var de? Det fremstår meget uklart, hvad der er op og ned i den her sag, men det vil jeg da spørge ind til«, siger hun.

Også på den modsatte fløj vækker svaret fra Støjberg vrede.

»Det er under al kritik, at ministeren har givet det indtryk, at nu sættes der et større arbejde i gang for at hjemsende udlændinge med asylstatus, og så bliver det alligevel ikke til noget for en stor dels vedkommende. Nu må ministeren forstå, at den hårde retorik skal følges op med handling«, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) og kalder det »utroligt skuffende, at ministeren i et svar til Enhedslisten beroliger en masse udlændinge og siger, at de har mulighed for fortsat ophold i Danmark«.

»De skal naturligvis sendes ud«, siger Martin Henriksen.

(Artiklen er opdateret kl. 15.10 med Udlændinge- og Integrationsministeriets oplysning om, at de 1.200 ikke fik brev i første omgang. Kommentaren til dette fra Johanne Schmidt-Nielsen samt Martin Henriksens kommentar er også tilføjet)

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce