Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil i løbet af 2017 præsentere politiske initiativer, der skal nedbringe ventetiderne i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Foto: Mads Nissen

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen vil i løbet af 2017 præsentere politiske initiativer, der skal nedbringe ventetiderne i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Troels Lund om lange ventetider: »Det er helt uacceptabelt«

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil nedbringe sagsbehandlingstiderne for arbejdsskader. Men han vil ikke sige hvordan.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), sagsbehandlingstiden er steget fra 26 måneder i 2015 til 28 måneder i 2016 i de sager, hvor en borger får anerkendt mén og tabt erhvervsevne efter en arbejdsskade. Hvad tænker du om det?

»Det er ikke på nogen måde acceptabelt. Det er også derfor, som der står i regeringsgrundlaget, at vi kommer til at se på hele AES (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der behandler sagerne, red.). Både den lovgivning, de er underlagt, men selvfølgelig også på sagsbehandlingstiden. Det er klart, jeg er ikke tilfreds med, at sagsbehandlingstiden er så lang for den her type sager, det kan vi ikke være bekendt«.

Hvad siger det dig, at det går i den forkerte retning? Ventetiderne har været kritiseret gentagne gange.

»Jeg tror, at det for år tilbage gik i den rigtige retning, hvor ventetiderne faldt, men så steg fejlene, og så var man lige vidt. Det siger mig, at det serviceeftersyn, som jeg har bebudet, allerede da jeg tiltrådte som minister, er helt nødvendigt. Det er så også et arbejde, jeg allerede er gået i gang med. Jeg har fornøjelsen af at mødes med AES i starten af februar. Og så vil jeg også bede dem om at redegøre for, hvordan de ser på situationen, og så vil jeg selvfølgelig præsentere nogle politiske tiltag her i løbet af 2017, som tager afsæt i at nedbringe sagsbehandlingstiden«.

Hvad er det for en type tiltag?

»Det offentliggør jeg ikke i dag i Politiken. Det vil jeg have lov til at sætte mig dybere ind i«.

Du siger, man skal se på den lovgivning, AES er underlagt. Er der noget galt i den, eller hvorfor er der behov for at se på den?

»Det er jo, fordi det har den tidligere regering også haft en analyse af tilbage i 2014. Som der står i regeringsgrundlaget, kommer vi til at se helt overordnet på det her, og det kommer jeg til at fremlægge politiske forslag om senere i 2017. Det bliver ikke i dag, men det har min absolutte opmærksomhed, for jeg synes ikke, at det hverken menneskeligt kan forsvares, og det er også et problem, at de sagsbehandlingstider er stigende«.

Hvordan kan det være gået så galt?

»Det kan der være forskellige forklaringer på. Nu er det bare vigtigt, at når man ser det, så gør man noget ved det. Og det er det, jeg siger, at det kommer jeg til at lancere nogle politiske forslag til i løbet af 2017«.

Hvad er en retfærdig sagsbehandlingstid, som du ser det?

»Det kan man ikke sige noget om. Man kan ikke bare sætte et fast antal måneder på. Det kommer helt an på sagernes kompleksitet. Jeg kommer ikke til hverken i dag eller i morgen at sætte et bestemt antal måneder på. Jeg kommer til at give nogle bud på, hvad der er en politisk ambition om, at ventetiderne skal være. Men det er jo ikke sådan, at man skal sidde i mange år og vente på, at ens afgørelse bliver truffet«.

AES står midt i en udflytning, og bestyrelsesformand Cristina Lage erkender, at udflytning også betyder længere sagsbehandling. Når der i forvejen er problemer med netop sagsbehandlingstiden, hvorfor så gøre dem værre ved at flytte medarbejderne?

»Det er ikke noget, hun har sagt til mig. Det glæder jeg mig til, at jeg kan få en orientering fra hende uden at skulle have den gennem Politiken. Det må jeg sige, det er også en meget mærkelig form, at bestyrelsesformanden vælger at sige det til medierne uden at sige det til ministeren. Men det er der jo ikke noget at gøre ved«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg har ikke lagt skjul på nogensinde, at der kan komme børnesygdomme i forhold til udflytning af statslige arbejdspladser. Jeg har sagt, at hvis vi bliver opmærksom på de børnesygdomme – det gjorde vi i Natur- og Miljøklagenævnet – så satte vi penge af til at gøre noget ved sagsbehandlingstiden. Nu kan vi se, at der også er børnesygdomme i forbindelse med AES, og det kommer jeg selvfølgelig til at snakke med bestyrelsen om, hvordan de har tænkt sig at løse dem«.

Er der penge at komme efter for dem?

»Hvad jeg snakker med bestyrelsen om, det snakker jeg ikke med Politiken om«.

Er det værd at flytte lige præcis den her myndighed ud, når der i forvejen har været så massive problemer?

»Jeg mener bestemt ikke, at der skulle være et problem i at lave en udflytning af AES. Der findes også kompetente medarbejdere andre steder end København, der kan være i stand til at lave sagsbehandling på de her sager«.

Bestyrelsesformanden siger også, at hun forventer, at man i 2019-2020 vil have en institution, som man med hendes ord kan være bekendt. Er det tids nok?

»Nej, det er det ikke. Det er helt uacceptabelt, og derfor kommer jeg også til at tage en snak med bestyrelsesformanden om den ambition. Det kan hun ikke være bekendt, det kan vi ikke være bekendt over for de borgere, der er en del af det her system«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi har flere gange skrevet om borgere, der venter i årevis på en afgørelse, og de forstår ikke, at det kan tage så lang tid. Hvad vil dit svar være til dem, når de lufter deres frustration?

»Jeg har det svar, at jeg er fuldt opmærksom på den her problemstilling, som jeg selv ser med stor alvor på. Jeg har fra dag et sagt, at jeg vil gå i gang med at have det her som prioriteret område. Jeg forstår godt deres frustration«.

»Det er jo en frustration, der har været på tværs af regeringer. Det gør det ikke bedre, men jeg forstår godt, at man er frustreret, og derfor kan jeg også sige, at ja, jeg kommer til at lave politiske initiativer, der nedbringer den sagsbehandlingstid, det er helt evident, og det skal vi gøre«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden