En patrulje fra Jægerkorpset er på skydebanen i Ålborg for at øve. 
(arkiv)
Foto: Joachim Adrian

En patrulje fra Jægerkorpset er på skydebanen i Ålborg for at øve. (arkiv)

Politik

Overblik: Det mener partierne om at sende danske specialstyrker til Syrien

Regeringen har ikke en langsigtet plan og er i færd med at gentage tidligere forfejlede krige, lyder kritikken fra flere partier.

Politik

Hovedløst og en gentagelse af tidligere tiders forfejlede krige.

Sådan lyder kritikken fra Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, efter at regeringen i dag har besluttet at tage yderligere skridt i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat.

På den anden side står Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, som har givet regeringen flertal til at udvide danske soldaters beføjelser, så specialstyrker nu må gå i mere direkte kamp mod Islamisk Stat på landjorden og også må gå ind i Syrien.

Få overblikket over partiernes begrundelser her:

Radikale, Enhedslisten og SF går imod

Radikale

Radikale Venstre er med i forsvarsforliget og bakker fortsat op om regeringens strategi med at træne irakiske styrker og støtte dem fra luften. Men partiet gik i dag imod forslaget om at tillade danske specialstyrker på landjorden i Syrien.

»Vi siger nej nu, fordi der ikke foreligger nogen klar plan for, hvad de danske styrker skal, og især hvad der skal ske bagefter«, siger forsvarsordfører Martin Lidegaard (R).

»Altså, når man har taget et område helt konkret, hvem skal så holde det? Hvem skal overtage det? Hvad er det for nogle dynamikker, man sætter gang i inde i Syrien? I værste fald risikerer vi jo, at de områder, vi går ind og rydder, bliver overtaget af en anden terrororganisation eller af Assad«.

»Det, vi begiver os ud i nu, er fuldstændig ukendt farvand. Jeg er rimelig - jeg vil ikke sige rystet, for jeg har oplevet meget i mit liv - men jeg stiller mig stærkt undrende over for, at man med så kort aftræk og med så mange ubesvarede spørgsmål vil sende Danmark direkte ind i kampen«.

Enhedslisten

Også Enhedslisten savner svar på, hvad den langsigtede plan er, hvis det lykkes at bekæmpe IS i visse områder i Syrien, og stemte blandt andet derfor nej til regeringens plan.

»Det er drønhamrende dumt. Det er en gentagelse af forfejlede krige, vi har set før«, siger forsvarsordfører Nicolaj Villumsen (EL).

»Man aner grundlæggende ikke, hvad der skal afløse IS (Islamisk Stat, red.) på jorden, og det kan være Assads styrker, ligesom det også kan være andre ekstreme islamistiske grupper. Danmark skal da ikke bidrage til at styrke hverken Assad eller andre ekstreme islamister«.

Men udenrigsministeren siger, at Islamisk Stat er på hælene, og at det gælder om at slå til nu og svække dem mest muligt, mens lejligheden byder sig. Tror du ikke på den vurdering?

»Der er ingen tvivl om, at IS er presset, og det er de blandt andet af pro-demokratiske og kurdiske kræfter inde i Syrien. Men regeringen vælger ikke at sige, at det er de kræfter, man nu vil støtte. Nej, man går i krig i Syrien - med mulighed for at det bliver en meget, meget aktiv dansk krigsdeltagelse på jorden - og det kan så oven i købet styrke Assad. Det er jo dybt forkert i mine øjne«.

»Det er drønhamrende farligt for soldaterne, og de kan ende i kampe, som ingen af os ønsker. Alene af den grund er det så hovedløst, at regeringen nu går i krig i Syrien«.

Socialistisk Folkeparti

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, melder sig i koret af kritikere.

»Vi er meget, meget betænkelige. Der er ingen planer for, hvad der skal ske, hvis man befrier områder. Der er nogle meget uklare præmisser«.

»Vi (Danmark, red.) går ind i det her med hovedet under armen«.

S og DF støtter regeringen

Socialdemokratiet

Selv om der ikke foreligger en konkret plan for den videre indsats i Syrien, og selv om regeringen siger, at opgaverne vil blive farligere for de danske soldater, bakker Socialdemokratiet op om regeringens plan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det her er et dansk bidrag til at nedkæmpe Islamisk Stat, og der synes vi, at vi bør være, selv om det er forbundet med risici«, siger partiets formand, Mette Frederiksen.

Kan det ikke bekymre dig, at der ikke er en plan for, hvad der skal ske i området, når vi er færdige?

»Der er altid en grund til at være bekymret, når vi udsender danske soldater. Det har gjort sig gældende tidligere, og det gør det også her, selv om det er specialstyrker, som er nogen af de bedst trænede og dygtigste, vi overhovedet har«.

»Det bidrag, vi giver her, er alene til bekæmpelsen af Islamisk Stat. Vi ved jo godt fra Folketingets side, at situationen i Syrien er både problematisk og mange steder kaotisk. Derfor er der jo ikke nogen, der for nærværende forudser, hvad der kommer til at ske i Syrien. Så det, vi gør, er at bidrage til bekæmpelsen af Islamisk Stat«.

Dansk Folkeparti

Også Dansk Folkeparti støtter regeringens plan.

»Vi ser positivt på det, fordi vi gerne vil bekæmpe Islamisk Stat«, sagde DF's forsvarsordfører, Marie Krarup, tidligere i dag til Ritzau.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce