Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Politi på stedet, hvor en mand blev dræbt af skud på Peter Bangsvej på Frederiksberg natten til fredag.
Foto: Jens Dresling

Politi på stedet, hvor en mand blev dræbt af skud på Peter Bangsvej på Frederiksberg natten til fredag.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

54 skyderier sidste år skaber bred politisk opbakning til ny bandepakke

Fagfolk advarer om, at lange straffe i værste fald kan gøre mere skade end gavn, men regeringen har opbakning til at fortsætte ad den vej.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ud på aftenen den 16. juni sidste år skete det igen. Denne gang på Peter Bangs Vej på Frederiksberg.

En 23-årig mand fra gruppen Black Jackets blev ramt af et skud i hovedet, da det kom til en voldsom skudveksling med medlemmer fra en anden gruppe. Manden døde af sine kvæstelser senere samme nat.

Den voldsomme hændelse på Frederiksberg er blot én ud af 54 skudepisoder med relation til rocker- og bandemiljøet, der fandt sted sidste år, hvor også civile er blevet ramt.

Ikke mindst det lys vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med en ny rocker- og bandepakke blandt andet give mulighed for at øge fængselsstraffen for skyderi i det offentlige rum med 50 procent og fordoble minimumsstraffen for ulovlig våbenbesiddelse trods det, at en forskningsenhed i hans eget ministerium i 2015 slog fast, at det er svært at påvise en effekt af længere straffe.

Enkelte nyere studier peger på, at længere straffe medfører en mindsket risiko tilbagefald til kriminalitet, »mens den øvrige forskning peger på, at længere straffe ikke har en større præventiv effekt end korte«, konkluderer rapporten, der gennemgår en lang række forskningsartikler på området.

Tilmed har blandt andre formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet og formand Henrik Dam fra Det kriminalpræventive Råd gjort opmærksom på, at lange fængselsstraffe i sig selv risikerer at skade målet om en resocialisering, der skal forhindre, at de dømte begår ny kriminalitet.

»Fængselsstraffe resocialiserer ikke gerningsmanden. Tværtimod får man et større tilbagefald til kriminalitet, når folk har været lang tid i fængsel. Derfor er det vigtigt, at vi husker fokus på resocialisering, hvis man vil have højere straffe. Ikke kun af hensyn til gerningspersonen, men også alle os andre, der er potentielle ofre for ny forbrydelse«, siger Henrik Dam.

Pape: Det er jo hårdkogte kriminelle

Justitsministeren påpeger, at de kriminelle er afskåret fra selv at begå ny kriminalitet ude i samfundet, når de sidder inde, og at rocker- og bandemedlemmer er en særlig gruppe, der ikke består af »småkriminelle typer«, men »hårdkogte forbrydere«, der næppe kan synke meget dybere.

»Hvad er det lige for nogle resocialiseringstiltag, der skal til over for de her typer? Vi skal huske, at de er fuldstændig ligeglade med myndigheder. De griner ad dommerne i retssale, de fører sig frem fuldstændig uden respekt for andre mennesker«.

Har I givet op i forhold til at resocialisere de her mennesker?

»Nej, men de skal jo ville det selv«, siger Søren Pape.

Ifølge regeringen skal det som udgangspunkt ikke være muligt at blive prøveløsladt, hvis man er dømt efter straffelovens bandebestemmelse, men der skal gøres en undtagelse, hvis den dømte deltager i et exitprogram med henblik på at forlade den kriminelle løbebane.

For at undgå misbrug af det tilbud skal exitforløbet være påbegyndt i så tilstrækkelig lang tid før tidspunktet for prøveløsladelse, at det har været muligt at vurdere den pågældendes reelle intention om at forlade miljøet.

Opbakning fra DF og S

Alt tyder på, at regeringen kan få held til at pakken igennem Folketinget. Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) kalder det en »pæn pakke« og retsordfører Trine Bramsen (S) bakker også op om de skærpede straffe og de andre elementer i forslaget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dog ser Dansk Folkeparti gerne, at regeringen undersøger muligheden for at forbyde rockerne og bandernes symboler, der er med til at skabe sammenhold i de kriminelle grupperinger, mens Socialdemokratiet gerne vil have mere fokus på forebyggelse og ikke mener, at det kan vente til en planlagt reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet senere på året.

»I Vollsmose ser vi unge, der bliver tiltrukket af Black Army – særligt hvis deres storebrødre er medlem. Det undrer mig meget, at Søren Pape ikke har mere fokus på at få sat en prop i tilstrømningen«, siger Trine Bramsen.

Med pakken vil regeringen også gøre det lettere for kommuner at lukke ned for rockerborge samt afskære rockere og bandemedlemmer fra at opholde sig i et bestemt område i op til flere år efter endt afsoning. Den praktiske udformning af det sidste forslag skal regeringen dog undersøge nærmere, fordi det kan være i strid med principperne om bevægelsesfrihed.

Også her lyder en indvendig dog, at det kan skade de dømtes resocialisering, hvis de for eksempel skal holde sig væk fra et lokalområde, hvor de har deres familie og andre nære personer.

»Det kunne jo være, det var en hjælp, at de kom væk derfra. Men jeg vil også godt sige, at det forslag skal primært tage hensyn til de mange mennesker, der lever utrygt i visse boligområder, hvor de kriminelle har overtaget styringen«, siger Søren Pape.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden