Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
En somalisk mand sidder ved siden af sin ødelagte forretning, efter en selvmordsterrorist har angrebet en politistation i nærheden.
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP

En somalisk mand sidder ved siden af sin ødelagte forretning, efter en selvmordsterrorist har angrebet en politistation i nærheden.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigspolitiet mørklægger udvisning af somaliere

Politiet vil ikke oplyse, om afviste asylsøgere kan sendes til krigsramt land som ønsket af regeringen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har gjort det til en topprioritet at sende afviste asylsøgere hjem til Somalia. Men det er højst tvivlsomt, om tvangsudsendelserne overhovedet kan lade sig gøre.

Rigspolitiet, der har ansvaret for at sende afviste asylansøgere ud af landet, har mørklagt sagen. Myndighederne vil end ikke fortælle, om det er praktisk muligt at sende afviste asylsøgere til Somalia, hvis de nægter at samarbejde:

»Det har jeg ikke nogen bemærkninger til«, konstaterer chefen for Nationalt Udlændingecenter, Per Fiig.

Samtidig er politiet af uvisse årsager holdt op med at udgive sin årlige redegørelse for arbejdet med tvangsudsendelser.

Ifølge Politikens kilder har billedet dog ikke ændret sig nævneværdigt siden den seneste rapport fra 2015, hvor den »politiske og sikkerhedsmæssige situation« gjorde det umuligt »tvangsmæssigt at udsende til andre områder i Somalia end Somaliland«.

Der er nærmest ingen afviste asylansøgere, der rejser frivilligt tilbage til Somalia

Danmark arbejder på at få en tilbagesendelsesaftale med det krigsramte land, hvilket »foregår i fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder«, meddeler Udlændinge- og Integrationsministeriet. Andet vil det ikke oplyse.

Dansk Flygtningehjælp kender ikke til udsendelser siden foråret 2015, hvor danske betjente ledsagede fire somaliere til Mogadishu.

»Siden har vi ikke hørt om nogen hjemsendelser med tvang, og der er nærmest ingen afviste asylansøgere, der rejser frivilligt tilbage til Somalia. Hvis det var sket, ville vi formentlig have hørt om det«, siger Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp.

For tiden befinder ca. 30 somaliere sig i udsendelsesposition, men ifølge Eva Singer går flertallet under jorden eller forsvinder til andre lande, når de får afslag.

Senest er Udlændingestyrelsen begyndt at genbehandle sager med somaliere, der har opholdstilladelse. Fire har fået brev om, at de skal forlade Danmark inden for en måned. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) har ingen kommentarer, men erkendte forleden, at hjemsendelserne er »en meget svær proces«.

Ifølge Dansk Folkepartis Martin Henriksen bør Folketinget og offentligheden jævnligt orienteres, selv om særlige forhold kan begrænse muligheden for fuld åbenhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden