Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Citatet er fra Udlændingestyrelsens såkaldte fact-finding-rapport, der er lavet i 2015 på baggrund af danske embedsmænds en-dagsbesøg til Mogadishus lufthavn.

Citatet er fra Udlændingestyrelsens såkaldte fact-finding-rapport, der er lavet i 2015 på baggrund af danske embedsmænds en-dagsbesøg til Mogadishus lufthavn.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Somalia-rapport indeholder 20 advarsler om risici for vold, død og overgreb for udviste

Regeringen udviser herboende somaliere trods en række alvorlige advarsler i de bilag, som regeringens egen rapport om landet bygger på. »Dybt problematisk«, mener statens uafhængige rådgiver.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udlændingestyrelsens såkaldte fact-finding-rapport om Somalia er en af de centrale kilder, som styrelsens sagsbehandlere i denne tid henviser til, når de inddrager opholdstilladelser til herboende somaliere.

Sikkerhedssituationen er forbedret i det østafrikanske lands hovedstad, Mogadishu, konkluderer Udlændingestyrelsen i afgørelserne.

Hver uge bliver civile såret og dræbt ved målrettede angreb med skydevåben eller angreb med bomber og granater

Men en gennemgang af de bilag, som styrelsens rapport bygger på, viser, at de ngo’er, der arbejder i Somalia, på en lang række områder advarer om elendig sikkerhed – især for børn, kvinder og tilbagevendte somaliere.

»Ifølge observatører er virkeligheden fortsat den, at civile hver uge bliver såret og dræbt ved målrettede angreb med skydevåben eller angreb med bomber og granater«, lyder en af advarslerne.

»Al-Shabaab rekrutterer med tvang unge drenge og piger«, lyder en anden af de flere end 20 advarsler fra bilagene.

Rapporten blev lavet i 2015, efter at danske embedsmænd havde opholdt sig kun en enkelt dag i Mogadishu – og kun i lufthavnen, fordi det var for farligt at bevæge sig udenfor. Derudover var delegationen ni dage i Kenya.

Forsker: Dybt problematisk

Politiken har forelagt alle bilag for Peter Albrecht, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, som har til opgave at rådgive skiftende regeringer. Han kalder det »dybt problematisk«, at rapporten bruges til at tale om forbedrede forhold.

For somaliere I Mogadishu er det uhyre vanskeligt at overleve uden et støttenetværk

»Der er så mange andre punkter i de bilag, der peger i retning af forværrede forhold. Styrelsen kunne lige så godt være nået frem til den modsatte konklusion«, siger han. Udlændingestyrelsen begyndte sidste år at genbehandle opholdstilladelser for 800 somaliere, og de første har allerede fået at vide, at de ikke må blive i Danmark.

Udlændingestyrelsen begrunder beslutningen med, at »menneskerettigheds- og sikkerhedssituationen i Mogadishu nu har forbedret sig på en sådan måde, at du som følge af din blotte tilstedeværelse i Mogadishu ikke risikerer at blive udsat for overgreb i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention«.

»Dette uanset at situationen i Mogadishu – uanset forbedringerne – fortsat er alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig«, står der i afgørelsen til en af somalierne.

Når styrelsen konkluderer, at forholdene i Mogadishu er forbedret, skyldes det især, at oprørsbevægelsens al-Shabaab ifølge styrelsen er fordrevet fra byen, og at den fredsbevarende Amisom-styrke siden 2013 de facto har overtaget kontrollen i Mogadishu.

Men faktisk brugte de svenske myndigheder sidste år den danske rapport til at advare mod situationen i Somalia. Al-Shabaab »er begyndt at angribe mål, hvor også civile har det med at opholde sig«, konkluderes det. Sammenholdt med de mange advarsler i bilagene er det ifølge Peter Albrecht udtryk for, at den danske rapport kan tolkes forskelligt.

Det er længe siden, at Mogadishu officielt blev erklæret fri for al-Shabaab, men der gennemføres stadig angreb med jævne mellemrum

»Det viser, at Udlændingestyrelsen virkelig vælger det, de synes, de kan bruge i deres argumentation for at sende hjem, og lader resten stå«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tavshed fra Udlændingestyrelsen

Politiken har over flere dage været i kontakt med Udlændingestyrelsen, men det har ikke været muligt at få et interview om brugen af rapporten.

Politiken ville også gerne have spurgt til, præcis hvor styrelsen finder grundlag for at konkludere, at situationen i Mogadishu er forbedret. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) ønsker heller ikke at lade sig interviewe, men skriver i en mail til Politiken, at hun fortsat har tillid til styrelsens konklusioner og ikke ønsker at sætte sager i bero.

Angreb med håndgranater er for tiden al-Shabaabs foretrukne metode

Dansk Flygtningehjælps regionale chef for Østafrika, Heather Amstutz, vil ikke udelukke, at der kan påpeges forbedringer på nogle felter i Mogadishu, men situationen er fortsat meget skrøbelig med fortsatte angreb fra al-Shabaab. »Angrebene er ofte rettet mod regeringspersoner og -bygninger, men de udføres på en sådan måde, at der er mange medfølgende skader og dræbte. Hvis du bor i Mogadishu, er du jo nødt til at gå på markedet og på arbejde og i det hele taget bevæge dig rundt«, fortæller hun over telefonen fra Mogadishu.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden