Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Peter Hove Olesen
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten: Hjemsendelser risikerer at rulle fremskridt tilbage

Udlændinge ordfører kalder beslutningen om at forsøge at hjemsende somaliere fuldstændig uansvarlig.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Fuldstændig uforståeligt«, lyder reaktionen fra Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Som Politiken i dag kan fortælle, indeholder den omstridte Somalia-rapport en lang række advarsler om elendige sikkerhedsforhold - særligt for kvinder, børn og tilbagevendte somaliere uden netværk.

»Advarslerne vidner om et land, hvor det er ekstremt farligt at leve ikke mindst uden netværk, og mange af de her flygtninge har jo ikke et netværk, fordi de ikke har været hjemme i flere år«, siger hun og understreger at advarslerne skal ses i sammenhæng med FN's advarsler mod at hjemsende flygtninge til Somalia

»Når det overhovedet kan lade sig gøre at sende flygtninge tilbage til en så uforsvarlig situation, er det jo netop, fordi Socialdemokratiet og højrefløjen har ændret reglerne for hjemsendelse, så det er muligt at sende flygtninge hjem til det, der kaldes skrøbelige og uforudsigelige forhold«, siger hun og henviser til en lovændring der blev gennemført af den forhenværende SR-regering.

»Dybt uansvarligt«

Loven betyder, at det ikke længere er nødvendigt, at der er tale om fundamentale, stabile eller varige ændringer i flygtningenes hjemland, før det er muligt at inddrage opholdstilladelsen fra udlændinge med beskyttelsesstatus.

Med en skelen til beslutningen om at begynde at hjemsende somaliere kalder Enhedslistens ordfører beslutningen »dybt uansvarlig over for flygtningene, som risikerer at blive slået ihjel, men også over for landene«.

Hun advarer om, at hjemsendelserne risikerer at rulle de mindste fremskridt, der måtte være sket i Somalia tilbage.

»Hvis alle verdens lande starter med at sende flygtninge tilbage, før der er tale om mere stabile fremskridt, er der altså en stor risiko for, at det ruller selv de mindste fremskridt tilbage«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden