Foto: Peter Hove Olesen
Politik

Enhedslisten: Hjemsendelser risikerer at rulle fremskridt tilbage

Udlændinge ordfører kalder beslutningen om at forsøge at hjemsende somaliere fuldstændig uansvarlig.

Politik

»Fuldstændig uforståeligt«, lyder reaktionen fra Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Som Politiken i dag kan fortælle, indeholder den omstridte Somalia-rapport en lang række advarsler om elendige sikkerhedsforhold - særligt for kvinder, børn og tilbagevendte somaliere uden netværk.

»Advarslerne vidner om et land, hvor det er ekstremt farligt at leve ikke mindst uden netværk, og mange af de her flygtninge har jo ikke et netværk, fordi de ikke har været hjemme i flere år«, siger hun og understreger at advarslerne skal ses i sammenhæng med FN's advarsler mod at hjemsende flygtninge til Somalia

»Når det overhovedet kan lade sig gøre at sende flygtninge tilbage til en så uforsvarlig situation, er det jo netop, fordi Socialdemokratiet og højrefløjen har ændret reglerne for hjemsendelse, så det er muligt at sende flygtninge hjem til det, der kaldes skrøbelige og uforudsigelige forhold«, siger hun og henviser til en lovændring der blev gennemført af den forhenværende SR-regering.

»Dybt uansvarligt«

Loven betyder, at det ikke længere er nødvendigt, at der er tale om fundamentale, stabile eller varige ændringer i flygtningenes hjemland, før det er muligt at inddrage opholdstilladelsen fra udlændinge med beskyttelsesstatus.

Med en skelen til beslutningen om at begynde at hjemsende somaliere kalder Enhedslistens ordfører beslutningen »dybt uansvarlig over for flygtningene, som risikerer at blive slået ihjel, men også over for landene«.

Hun advarer om, at hjemsendelserne risikerer at rulle de mindste fremskridt, der måtte være sket i Somalia tilbage.

»Hvis alle verdens lande starter med at sende flygtninge tilbage, før der er tale om mere stabile fremskridt, er der altså en stor risiko for, at det ruller selv de mindste fremskridt tilbage«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce