Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Der sker ofte uforudsigelige angreb i Somalia hovedstad, Mogadishu. Her gik det ud over et hotel i januar. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Der sker ofte uforudsigelige angreb i Somalia hovedstad, Mogadishu. Her gik det ud over et hotel i januar. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forstå Somalia-sagen på to minutter

Inddragelse af somaliske opholdstilladelser har den seneste tid skabt debat. Få et overblik her.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken har over de seneste uger sat fokus på udlændingemyndighedernes arbejde med at inddrage opholdstilladelser til somaliere, hvilket har ført til heftig kritik fra eksperter og politikere.

Få her et overblik over sagen.

Lov sender somaliere på pinebænk

En lov, der blev lavet i 2015 under den daværende SR-regering, gør det nemlig nemmere at inddrage opholdstilladelser for flygtninge med såkaldt beskyttelsesstatus eller midlertidig beskyttelsesstatus.

Loven betyder, at der for at inddrage deres opholdstilladelse ikke længere »stilles krav om, at der er sket fundamentale, stabile og varige ændringer i hjemlandet«.

Mindre forbedringer kan med andre ord være nok for at inddrage opholdstilladelserne. Læs mere om loven her.

En håndfuld sager blev til 800

Med den ændring i hånden besluttede Udlændingestyrelsen i efteråret at nægte at forlænge opholdstilladelserne til en håndfuld somaliske flygtninge, der altså tidligere havde fået opholdstilladelse.

Ankeinstansen Flygtningenævnet stadfæstede de afgørelserne, og derfor meldte Udlændingestyrelsen sidste efterår ud, at man nu ville genbehandle ikke færre end 1.200 somaliske opholdstilladelser, som var i samme kategori, og som i sin tid - nogle helt tilbage i 2002 - havde fået opholdstilladelse på baggrund af de generelle forhold i hjemlandet.

Siden viste det sig godt nok, at det kun var de 800 af dem, der havde fået opholdstilladelse på baggrund af de generelle forhold.

De første sager afgjort trods FN-kritik

Som Politiken beskrev for et par uger siden, har styrelsen allerede afgjort de første af de 800 sager og meddelt i hvert fald fire, at deres opholdstilladelse inddrages. De har nu klaget til Flygtningenævnet.

Blandt andre FN's flygtningeorganisation, UNHCR, har kraftigt kritiseret Danmarks beslutning om hjemsendelse.

Udlændingemyndighederne lægger i afgørelserne vægt på, at forholdene i Somalia er forbedret. Myndighederne henviser blandt andet til en såkaldt fact finding rapport om Somalia, som embedsmænd i Udlændingestyrelsen lavede i 2015.

Rapport: Èn dag i somalisk lufthavn og

Politiken kunne dog i denne uge fortælle, at de udsendte embedsmænd - af sikkerhedshensyn - kun opholdt sig i Somalias hovedstad Mogadishu en enkelt dag, og det i lufthavnsområdet.

Desuden indeholder rapporten en lang række advarsler om forholdene, som Udlændingestyrelsens kilder er kommet med. Læs mere her.

Udsendelse i praksis

Én ting er dog inddragelse af opholdstilladelser, noget andet er, hvordan man tvangsudsender de udviste somaliere. Noget, der har vist sig ganske kompliceret og ikke mindst hemmeligt.

Berlingske beretter dog fredag, at det rent faktisk i september 2016 lykkedes at tvangshjemsende to somaliske asylansøgere.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden