Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Skjoldjensen Anders Rye
Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale vil nu ændre egen 'Somalia-lov'

Forholdene i Somalia er så slemme, at Radikale vil have ændret loven, der gør det muligt at hjemsende herboende somaliere. S afviser.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det blev præsenteret som en klokkeklar stramning.

I efteråret 2014 besluttede den daværende SR-regering at stramme udlændingeloven, så det ikke længere er nødvendigt med fundamentale, stabile eller varige ændringer i hjemlandet, før udlændinge med beskyttelsesstatus kan hjemsendes.

Hvis det på nogen måde er derfor, at man nu kan det juridisk, så må vi lave det om.

Men efter at Politiken har afdækket, hvordan loven bruges til at inddrage opholdstilladelser fra herboende somaliere og udvise dem trods kraftige advarsler, vil Radikale Venstre nu have ændret loven.

Ifølge Udlændingestyrelsen er det nemlig den lov, der nu gør det muligt at begynde udvisning af somaliere med beskyttelsesstatus i Danmark, »uanset at situationen i Mogadishu – uanset forbedringerne – fortsat er alvorlig, skrøbelig og uforudsigelig«, som styrelsen skriver i afgørelsen til en af somalierne.

»Hvis det på nogen måde er derfor, at man nu kan det juridisk, så må vi lave det (loven, red.) om, men det kan jeg bare ikke forestille mig«, siger hun.

S afviser ændring

Socialdemokratiets udlændingeordfører Dan Jørgensen har i flere dage afvist at stille op til interview, men skriver nu i en sms, at han ikke er med på de radikales ønske om at revidere loven.

»Vi mener stadig, at midlertidig opholdstilladelse netop må betyde midlertidig. Derfor står vi ved lovændringen«, skriver han.

»Vedrørende den konkrete sikkerhedssituation i et land er det jo myndigheder i Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet, der træffer afgørelser og er eksperter – ikke vi politikere«.

Solnedgang

Sofie Carsten Nielsen understreger, at den oprindelige udgave af loven blev vedtaget med en såkaldt solnedgangsklausul, som betyder, at loven blev udstyret med udløbsdato.

»Den har den nuværende regering så afskaffet, så under alle omstændigheder ville den være kommet til revision, så det er i den grad stof til eftertanke. Men samtidig må man sige, at det kan jo ikke være det, der er begrundelsen. Det må aldrig nogensinde kunne begrunde, at vi overtræder konventionerne og sender folk ud til tortur, død og forfølgelse«.

Men når nu loven bliver brugt sådan her, vil den så blive ændret, hvis I kommer til magten?

»Der var jo en solnedgangsklausul på den, vi har sagt meget tydeligt, at den ville vi gerne have bevaret. Det er der jo så et stort flertal, som har afskaffet«.

Men vil I arbejde for, at loven bliver ændret, hvis I kommer til magten igen?

»Vi vil gerne arbejde for, at den udløber igen«.

»Et stykke politisk bestillingsarbejde«

Sagen blussede op, efter at Politiken kunne fortælle, at Udlændingestyrelsen på trods af advarsler fra FN er begyndt at sende breve ud til somaliere om, at deres opholdstilladelse er inddraget.

En del af grundlaget for hjemsendelserne er en rapport udfærdiget af styrelsens embedsmænd, som af sikkerhedshensyn kun har opholdt sig en enkelt dag Mogadishu - og kun i lufthavnen.

Det fik de radikales EU-ordfører Zenia Stampe til at kalde rapporten for »et stykke politisk bestillingsarbejde« i gårsdagens udgave af Debatten på DR2.

Men den beskrivelse kan udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen ikke genkende:

»Det kan jeg ikke genkende. Det har jeg ingen forudsætninger for at kalde det«.

Så den står hun alene med?

»Ja«.

Senest har Politiken afdækket, at den omstridte rapport indeholder en lang række advarsler om elendige sikkerhedsforhold - særligt for kvinder, børn og tilbagevendte somaliere uden netværk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden