Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har taget initiativ til et brev til EU-kommissionen, hvori hun opfordrer til at øge støtten til organisationers arbejde med abort i udviklingslande.
Foto: Jens Dresling

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har taget initiativ til et brev til EU-kommissionen, hvori hun opfordrer til at øge støtten til organisationers arbejde med abort i udviklingslande.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tørnæs: Retten til at bestemme over egen krop er en mærkesag

Udviklingsminister Ulla Tørnæs er »dybt bekymret« over Trumps dekret, der trækker støtten til NGO'er, der arbejder med abort.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en direkte konsekvens af, at den amerikanske præsident Donald Trump har genindført den såkaldte Global Gag Rule, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har taget initiativ til et fælles brev til EU-kommissionen.

I brevet opfordrer hun og ministre fra syv andre lande til, at EU øger sin støtte til de organisationer, der i dag arbejder med abort i udviklingslande, og som en konsekvens af Trumps dekret ikke længere vil få støtte fra USA. Derudover sender den danske regering en ekstra bevilling på 75 millioner kroner til de ramte organisationer.

»For mig er retten til at bestemme over egen krop en dansk mærkesag i vores udviklingsarbejde. Både fordi det for mig er en grundlæggende menneskerettighed, men også fordi at piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed er nøglen til udvikling. Hvis vi skal nå de nye verdensmål i 2030, så er vi nødt til at få nedbragt befolkningstilvæksten«, siger Ulla Tørnæs.

Hvorfor er der lige nu behov for en fælles henvendelse til EU?

»I lyset af at den nye amerikanske administration med det dekret, der er udstedt, vil genindføre det, der kaldes Global Gag Rule, så har jeg arbejdet på at lave en pakke med forskellige elementer. Blandt andet et fælles brev til EU-komissionen. Hele pointen med brevet er, at man rundt omkring i EU-landene støvsuger for at se, om der skulle være frie midler, som kan bruges på området«.

Er det en opfordring til hvert enkelt land eller til et fælles EU-initiativ?

»Det er begge dele. Det er både til de enkelte medlemslande, som har det her som en høj prioritet, og så er der selvfølgelig også EU’s forskellige fonde«.

Hvor meget håber du, at EU samlet set kan kompensere de ramte organisationer med økonomisk?

»Det tør jeg ikke overhovedet at komme med et bud på. Men jeg har hæftet mig ved, at en lang række af EU-lande har reageret på meldingerne fra præsident Trump«.

Tror du, det vil være muligt at opnå enighed i EU?

»Det håber jeg. Man gjorde noget tilsvarende i 2001, da præsident Bush kom til og indførte Global Gag Rule, og der var der opbakning til, at EU-landene skulle prioritere området. Man kan nemt gøre det til et spørgsmål om fri abort, men dybest set handler det om adgang til prævention, altså familieplanlægning, som også er blevet berørt af det dekret, som Trump har udstedt. Hvis vi skal lykkes med at nå verdensmålene, så er vi nødt til at få styr på befolkningsudviklingen, og der er adgangen til prævention helt afgørende«.

Hvad er din holdning til Trumps dekret?

»Det bekymrer mig virkelig, at man på den måde ser bort fra betydningen af, hvad det vil sige at have adgang til prævention. Hvad det betyder for udviklingen i verdens fattigste lande, at man får styr på befolkningsudviklingen. Retten til at bestemme over egen krop er en dansk mærkesag. Jeg mener, at jeg som dansker har en forpligtelse til også at sige de her ting, fordi der i Danmark er fuld konsensus bag holdningerne«.

Det er en meget hurtig reaktion. Skulle vi hellere vente, til vi ved, hvad konsekvenserne af Trumps dekret er?

»Det er vigtigt, at EU-landene er parat til at yde et ekstra bidrag, men det er fuldstændig korrekt, vi ved endnu ikke, hvad omfanget er, eller præcis hvordan det gennemføres. Men vi har været der før, nemlig tilbage i 2001, og det er med de erfaringer i ryggen, at vi har valgt at rykke ud nu. Organisationerne må ikke miste pusten. De må ikke lukke ned rundt omkring for så at genåbne, for det koster også ressourcer«.

Kan du frygte en amerikansk modreaktion, hvis EU kompenserer nogle af de organisationer, der bliver ramt?

»De meldinger, vi hører, er, at det her (dekretet, red.) er langt bredere, end det Bush lavede i 2001. Så jeg tror ikke rigtig, der er flere muligheder på den platform, hvis man ønsker det. Så skal de gøre noget helt andet, og så er det en anden situation«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden