Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Boligskatteforhandlinger i Finansministeriet. Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl hilser på Socialdemokraternes Mette Frederiksen.
Foto: Jens Dresling

Boligskatteforhandlinger i Finansministeriet. Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl hilser på Socialdemokraternes Mette Frederiksen.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5 punkter, hvor S og DF er enige - og 1, hvor de slet ikke er

Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl lægger op til tættere pardans i et interview med 3F. Politisk er de enige om en hel del.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke umuligt, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kan gå i regering sammen.

Det fortæller partilederne Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) i et fælles interview med Fagbladet 3F. Her glæder Thulesen Dahl sig over et samarbejde »på et helt andet niveau« end tidligere.

De to partier har da også en del politiske fællestræk. Her er et overblik over, hvad S og DF har været enige om den seneste tid – og hvor de har været uenige.

  • Topskat

Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet går ind for at sænke topskatten.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i august 2016 præsenterede den daværende Venstre-regerings 2025-plan, var en lavere topskat en del af programmet.

Men da Liberal Alliance-leder Anders Samuelsen gjorde det til et ultimativt krav, at en sænkelse af topskatten skulle gælde hele vejen op til den sidst tjente krone, gjorde Kristian Thulesen Dahl sin modstand mod topskattelettelser lige så ultimativ.

Forinden havde Socialdemokratiet opfordret DF til, at netop de to partier skulle stå sammen mod topskattelettelser.

  • Pensionsalder

Mens VLAK-regeringen har planer om at hæve pensionsalderen, har S og DF været enige om at kritisere regeringens planer.

»Vi skal hele tiden spørge os selv på Christiansborg: Hvorfor er det, at nogen gerne vil bede danskerne om at arbejde længere? Det er jo fordi, at nogen gerne vil give skattelettelser, især i toppen«, siger Mette Frederiksen i interviewet med Fagbladet 3F.

Her understreger Thulesen Dahl også, at en hævet pensionsalder ikke er en »del af løsningen på at finde mere faglært og ufaglært arbejdskraft«.

  • Boligskat

Da trekløveren bestående af V, LA og K var samlet til regeringsseminar i slutningen af januar, slog de tre partier fast, at de ønsker en flad boligskat.

Mens boliger med en værdi over tre millioner kroner med den nuværende model beskattes hårdere end boliger under grænsen, lægger regeringen op til, at alle boliger skal beskattes med 0,6 procent i ejendomsværdiskat.

Men for både S og DF er det afgørende at bevare 'knækket' i beskatningen, så de dyreste boliger beskattes hårdest.

Forhandlingerne om en ny boligskat blev da også indledt med et fælles krav fra de to partier, som sammen nægtede at begynde forhandlingerne, før regeringen havde fremlagt en finansiering af sit udspil.

  • Offentlig vækst

Da valgkampen blev skudt i gang i 2015, forsøgte daværende S-formand Helle Thorning-Schmidt at gøre det til et spørgsmål om skattelettelser eller offentlig vækst, hvor hun ville være garant for sidstnævnte.

Også Dansk Folkeparti gik til valg på at øge det offentlige forbrug med 0,8 procent. Partiet protesterede dog ikke voldsomt, da Venstre, Liberal Alliance og de konservative kunne præsentere et regeringsgrundlag med en vækst på 0,3 procent.

Oprindeligt gik Venstre til valg på nulvækst, mens Liberal Alliance har været fortaler for minusvækst.

  • Udlændinge

På udlændingeområdet har S og DF langt hen ad vejen stemt det samme, når stramninger har været til afstemning i folketingssalen. For eksempel stemte socialdemokraterne også for at stoppe for modtagelsen af kvoteflygtninge under højlydte protester fra de radikale.

Retorisk adskiller de to partier sig dog ofte, hvor Dansk Folkepartis ordførere går længere end de socialdemokratiske.

  • EU

Når det gælder EU-politikken, ophører enigheden til gengæld.

Dansk Folkeparti har ofte svært ved at finde på noget pænt at sige om EU, som ifølge partiet bestemmer alt for meget over Danmark. Kristian Thulesen Dahl har også opfordret til et opgør med de internationale konventioner, som han mener spænder ben for udlændingestramninger.

Derimod var Helle Thorning-Schmidt meget begejstret for EU. Dog har Mette Frederiksen og gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) anlagt en lidt mere skeptisk kurs – der dog ikke er i nærheden af DF's kritik af EU.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden