Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pokerspil: Så meget betyder olien

Den faldende oliepris har ramt statens indtægter fra Nordsøen hårdt. Men der er stadig milliarder på spil.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke en hvilken som helst kvinde, denne Tyra, som er blevet genstand for dramatiske forhandlinger mellem Finansministeriet og A. P. Møller – Mærsk.

Allerede i 1984 begyndte produktionen af olie og gas på Tyra-feltet i bølgerne omkring 200 kilometer ud for den jyske vestkyst, hvor feltet i dag er det største gasfelt og det sjette største oliefelt i Danmark.

Men siden dengang er feltet sunket omkring fem meter ned i Nordsøen med den konsekvens, at bore-, produktions- og mandskabsplatforme langsomt nærmer sig havoverfladen i en grad, så det er sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at fortsætte produktionen på feltet efter oktober 2018.

På den baggrund udsendte Mærsk i april sidste år en ordknap pressemeddelelse, hvor selskabet gjorde det klart, at det nu ville overveje »under hvilke vilkår en genopbygning kan finde sted«. Hvis ikke det i løbet af 2016 lykkedes at identificere en økonomisk rentabel løsning, så ville feltet ganske enkelt blive lukket ned fra oktober 2016.

Det blev startskuddet til langvarige forhandlinger om mere fordelagtige skatteforhold, der steg i intensitet, da 2016 gik på hæld. I december understregede adm. direktør Gretchen Watkins fra Mærsk Oil over for Jyllands-Posten, at selskabet til januar går i gang med planerne for at afvikle feltet. Og tilføjede: »Vi bluffer ikke«.

Der er da også tale om pokerspil på højt plan. Finansminister Kristian Jensen (V) reagerede på truslen fra Mærsk med en tør konstatering om, at han »sætter grundighed højere end hastighed«. Også staten har nemlig meget på spil, fordi indtægterne fra olie- og gasproduktionen i Nordsøen er afgørende for statens finanser.

 • 415 milliarder kroner har staten over årene tjent på olie- og gasproduktionen i Nordsøen (2015-priser).
 • 36 milliarder kroner blev det til alene i 2008, hvor alle rekorder blev slået.
 • 9,3 milliarder kroner var indtægterne faldet til i 2015 på grund af den faldende oliepris svarende til 1.600 per borger i Danmark. Det er en halvering i forhold til året før.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden