Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ifølge Red Barnet er 98 procent af alle piger i Somalia omskåret.
Foto: (arkiv)/AP

Ifølge Red Barnet er 98 procent af alle piger i Somalia omskåret.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Red Barnet: Martin Henriksens 'mand jer op'-udtalelse om omskæring afslører hans uvidenhed

Red Barnet og politikere kritiserer Martin Henriksen for at bede forældre til piger, som risikerer omskæring i Somalia, om »at mande sig op«.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er for nemt for Dansk Folkepartis Martin Henriksen at sidde på afstand og sige, at forældre til somaliske piger bare »må mande sig op« og selv sørge for, at deres piger ikke vil blive omskåret ved en tilbagevenden til Somalia.

Det mener generalsekretær ved Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

»Det vil være praktisk talt umuligt for forældrene at sætte sig imod omskæring af deres piger. Piger, der ikke er omskåret i Somalia, bliver sat under et voldsomt pres og risikerer udstødning og marginalisering, fordi det er nogle voldsomt dominerende og konservative normer, der regerer i landet«, siger han.

Som Politiken kunne fortælle i går, har Danmark for nyligt udvist børnefamilier med somaliske piger, selv om pigerne kan være i stor fare for at blive udsat for lemlæstende omskæring i Somalia.

Martin Henriksens reaktion på det var, at forældrene »da må tage sig sammen« og sige nej til at lade deres døtre omskære. Med andre ord mener han, at det er »familiernes ansvar at passe på børnene« og ikke Danmarks.

»Jeg går ud fra, at det er sådan i hele verden, at forældre vil gå langt for deres børn. Nu må de lige mande sig op og få lidt rygrad«, sagde han i et interview med Politiken.

Henriksen taler mod bedrevidende

Men Martin Henriksen taler mod bedrevidende, mener Jonas Keiding Lindholm.

»Hans udtalelse bunder jo i uvidenhed om de normer, der regerer i Somalia. Det er let at sidde på afstand og pege på. Men når man først er der, og man som forældre har en interesse i at sikre sine børn de bedste opvækstsvilkår, hvor man er accepteret i lokalsamfundet og har mulighed for at gå i skole, efterlades forældrene reelt ikke med noget valg«, siger han.

Hvor ved du det fra?

»Fra vores folk, som er dernede, og fra vores mange år i landet. Mig bekendt er 98 procent af alle piger i Somalia omskåret«, siger Jonas Keiding Lindholm.

Hvordan kan de lokale i Somalia vide, hvis nogle piger ikke er omskåret? Er der nogen, der går rundt og tjekker?

»Det kan du tro. Der er en ekstrem striks og meget omfattende social kontrol«.

»I sidste ende kan det føre til, at en pige eller en kvinde, som ikke er omskåret, ikke vil kunne blive gift, medmindre hun finder sig en mand, som ikke har den samme holdning som flertallet dernede«.

Danmark har et ansvar

Jonas Keiding Lindholm minder om, at Somalia er et af de lande, der udfører den mest voldsomme form for omskæring, som kan have døden til følge.

»I Somalia fjerner man stort set alt. Mange forældre, som ikke ønsker, at den her brutale tortur skal overgå deres piger, flygter jo netop fra Somalia på grund af blandt andet det«, siger han.

Uanset om familierne har mulighed for at modvirke omskæring eller ej i Somalia, er det misforstået, når Martin Henriksen siger, at det alene er forældrenes ansvar og ikke den danske stats, mener Jonas Keiding Lindholm.

»Helt principielt er omskæring jo registreret som en menneskrettighedskrænkelse i den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og den er Danmark forpligtet til at følge. Så den danske stat har en forpligtelse til at screene for det (omskæring, red.) og gøre alt, hvad man overhovedet kan, for at forebygge, at piger udsættes for det - også ved hjemsendelser«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

S: Vi skal have respekt for deres svære situation

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen langer også ud efter Martin Henriksen. Ifølge hende har Danmark et klart ansvar, og Danmark bør »naturligvis« tage udgangspunkt i barnets tarv.

»Overgreb mod piger er uacceptable, uanset om det sker med forældrenes accept eller ej. Når pigerne befinder sig i Danmark, er det altså Danmarks ansvar, at de ikke udsættes for umenneskelig behandling. Præcis ligesom at vi ikke sender voksne tilbage til tortur«, siger hun.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, er også kritisk over for Martin Henriksens udtalelse.

»Jeg bryder mig ikke om den sprogbrug, Martin Henriksen her bruger. Vi skal have respekt for den svære situation, disse mennesker står i«, skriver han i en sms og understreger, han »ikke kan gå ind i en konkrete sagsbehandling«.

»Om faren for tvungen omskæring er reel og giver ret til asyl i de enkelte tilfælde er op til Udlændingestyrelsen og i sidste ende Flygtningenævnet at afgøre«, uddyber han.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra Martin Henriksen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden