I februar modtog Said Abdullahi og hans familie med kone og fem børn brev om, at de vil få inddraget deres opholdstilladelse, og at de derfor skal forlade Danmark.
Foto: Tor Birk Trads

I februar modtog Said Abdullahi og hans familie med kone og fem børn brev om, at de vil få inddraget deres opholdstilladelse, og at de derfor skal forlade Danmark.

Politik

DF om Red Barnet: Deres holdning er »det rene vanvid«

Martin Henriksen mener, at myndighederne bør overveje at fjerne somaliske piger fra deres familie og derefter kun udvise forældrene.

Politik

Er det statens eller forældrenes ansvar at sikre, at somaliske piger ikke presses til lemlæstende omskæring, efter de er udvist til Somalia?

Det spørgsmål har udviklet sig til et betændt mundhuggeri mellem Red Barnet og Dansk Folkeparti.

For mens man i Dansk Folkeparti mener, at forældrene skal »mande sig op«, når de ankommer til Somalia og modstå presset fra det somaliske samfund, så mener man i Red Barnet, at den holdning er udtryk for ren »uvidenhed«.

»Det vil være praktisk talt umuligt for forældrene at sætte sig imod omskæring af deres piger. Piger, der ikke er omskåret i Somalia, bliver sat under et voldsomt pres og risikerer udstødning og marginalisering, fordi det er nogle voldsomt dominerende og konservative normer, der regerer i landet«, lød det fredag fra generalsekretær ved Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

»Det er let at sidde på afstand og pege på. Men når man først er der, og man som forældre har en interesse i at sikre sine børn de bedste vilkår for opvækst, hvor man er accepteret i lokalsamfundet og har mulighed for at gå i skole, efterlades forældrene reelt ikke med noget valg«, uddybede Jonas Keiding Lindholm.

Men den kritik er nu faldet DF's udlændingeordfører Martin Henriksen for brystet. Han mener, at Red Barnets linje er udtryk for »det rene vanvid«.

»Jeg må klart tage afstand fra Red Barnets udtalelser i den her sag. Det er meget kritisabelt, at man udtaler sig på den måde. Det er utrolig vigtigt at stå fast på, at det er forældrenes ansvar at passe på deres børn. Det er det rene vanvid at tage afstand fra det standpunkt«, siger Martin Henriksen.

Forslag: Udvis kun forældrene

Debatten er blusset op, efter at Politiken torsdag kunne afsløre, at Danmark udviser somaliske piger, selv om de risikerer lemlæstende omskæring i Somalia.

Det sker efter, at Udlændingestyrelsen har genoptaget 800 somalieres sager om opholdstilladelse med henblik på udvisning. I den gruppe, der foreløbig er udvist, er halvdelen børn.

Martin Henriksen foreslår, at Udlændingestyrelsen skal overveje at udvise forældrene og lade børnene blive, hvis man har en mistanke om, at forældrene ikke kan garantere for deres sikkerhed.

»Hvis forældrene ikke magter at passe på deres børn, så må vi jo fjerne børnene fra forældrene. Så må man diskutere om forældrene skal udvises og børnene skal være i Danmark«.

Kan du se den mulighed for dig?

»Det vil være en vurdering, som den sociale myndighed må foretage. Vores udgangspunkt er, at man udviser dem, der har fået besked på, at de skal udvises. Men hvis de sociale myndigheder vurderer, at forældrene ikke er i stand til at tage vare på deres børn, så må man jo gøre som i andre sociale sager og kigge på, om børnene så ikke skal være hos en anden familie«, siger Martin Henriksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra UNHCR, men ifølge Børnekonventionen har alle børn ret til et liv med deres forældre.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce