Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
I februar modtog Said Abdullahi og hans familie med kone og fem børn brev om, at de vil få inddraget deres opholdstilladelse, og at de derfor skal forlade Danmark.
Foto: Tor Birk Trads

I februar modtog Said Abdullahi og hans familie med kone og fem børn brev om, at de vil få inddraget deres opholdstilladelse, og at de derfor skal forlade Danmark.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF om Red Barnet: Deres holdning er »det rene vanvid«

Martin Henriksen mener, at myndighederne bør overveje at fjerne somaliske piger fra deres familie og derefter kun udvise forældrene.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er det statens eller forældrenes ansvar at sikre, at somaliske piger ikke presses til lemlæstende omskæring, efter de er udvist til Somalia?

Det spørgsmål har udviklet sig til et betændt mundhuggeri mellem Red Barnet og Dansk Folkeparti.

For mens man i Dansk Folkeparti mener, at forældrene skal »mande sig op«, når de ankommer til Somalia og modstå presset fra det somaliske samfund, så mener man i Red Barnet, at den holdning er udtryk for ren »uvidenhed«.

»Det vil være praktisk talt umuligt for forældrene at sætte sig imod omskæring af deres piger. Piger, der ikke er omskåret i Somalia, bliver sat under et voldsomt pres og risikerer udstødning og marginalisering, fordi det er nogle voldsomt dominerende og konservative normer, der regerer i landet«, lød det fredag fra generalsekretær ved Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm.

»Det er let at sidde på afstand og pege på. Men når man først er der, og man som forældre har en interesse i at sikre sine børn de bedste vilkår for opvækst, hvor man er accepteret i lokalsamfundet og har mulighed for at gå i skole, efterlades forældrene reelt ikke med noget valg«, uddybede Jonas Keiding Lindholm.

Men den kritik er nu faldet DF's udlændingeordfører Martin Henriksen for brystet. Han mener, at Red Barnets linje er udtryk for »det rene vanvid«.

»Jeg må klart tage afstand fra Red Barnets udtalelser i den her sag. Det er meget kritisabelt, at man udtaler sig på den måde. Det er utrolig vigtigt at stå fast på, at det er forældrenes ansvar at passe på deres børn. Det er det rene vanvid at tage afstand fra det standpunkt«, siger Martin Henriksen.

Forslag: Udvis kun forældrene

Debatten er blusset op, efter at Politiken torsdag kunne afsløre, at Danmark udviser somaliske piger, selv om de risikerer lemlæstende omskæring i Somalia.

Det sker efter, at Udlændingestyrelsen har genoptaget 800 somalieres sager om opholdstilladelse med henblik på udvisning. I den gruppe, der foreløbig er udvist, er halvdelen børn.

Martin Henriksen foreslår, at Udlændingestyrelsen skal overveje at udvise forældrene og lade børnene blive, hvis man har en mistanke om, at forældrene ikke kan garantere for deres sikkerhed.

»Hvis forældrene ikke magter at passe på deres børn, så må vi jo fjerne børnene fra forældrene. Så må man diskutere om forældrene skal udvises og børnene skal være i Danmark«.

Kan du se den mulighed for dig?

»Det vil være en vurdering, som den sociale myndighed må foretage. Vores udgangspunkt er, at man udviser dem, der har fået besked på, at de skal udvises. Men hvis de sociale myndigheder vurderer, at forældrene ikke er i stand til at tage vare på deres børn, så må man jo gøre som i andre sociale sager og kigge på, om børnene så ikke skal være hos en anden familie«, siger Martin Henriksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra UNHCR, men ifølge Børnekonventionen har alle børn ret til et liv med deres forældre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden