Mette Bock og Alex Ahrendtsen. Originalfoto (arkiv): Jens Dresling. Fotomontage: Kaspar Busch.

Mette Bock og Alex Ahrendtsen. Originalfoto (arkiv): Jens Dresling. Fotomontage: Kaspar Busch.

Politik

Sådan gik det til, at DF-ordfører blev tosset på kulturministeren - og alligevel tilgav hende

Det er sådan set et paradoks. For egentlig er de jo enige. Alligevel ragede kulturminister Mette Bock og DF's Alex Ahrendtsen uklar med hinanden.

Politik

I dag kan både Politiken og Jyllands-Posten bringe en historie med en ide om, at DR ikke længere skal have ansvaret for orkestre.

I Politiken står kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF) som afsender på en udførlig tipunktsplan. I Jyllands-Posten er det kulturminister Mette Bock (LA), de lufter den samme ide, oven i købet med flere af de samme løsningsmuligheder.

Og så kunne man tro, at alt for en gangs skyld var godt i blå blok, hvor de to partier har skændtes om højere pensionsalder og andre emner. Men trods enigheden er den gal.

Her kommer forklaringen på miseren, der langt fra er det eneste eksempel på, at Dansk Folkeparti har et skidt forhold til ministre fra Liberal Alliance.

I forvejen har DF været ude med riven efter ældreminister Thyra Frank, udenrigsminister Anders Samuelsen, transportminister Ole Birk Olesen og altså nu også Mette Bock.

Torsdag - Ahrendtsen kontakter Politiken

Kulturordfører Alex Ahrendtsen sender et udspil til Politiken, som kort fortalt går ud på, at DR fremover ikke længere skal drive orkester- og koncertvirksomhed.

At udskille koncerthuset og DR's orkestre er ifølge flere kilder en halvgammel ide, som også lå på bordet under tidligere kulturminister Bertel Haarder (V). Mere nyt er det, at DF foreslår at lægge DR Symfoniorkestret og DR Vokalensemblet ind under Det Kongelige Teater.

Dertil foreslår partiet at lukke Copenhagen Phil, hvis midler i stedet skal gå til landsdelsorkestre, Concerto Copenhagen, Det Kongelige Kapel og Underholdningsorkestret samt at sælge Skuespilhuset og opgradere Gammel Scene.

»Der skal ikke skæres ned. Dette er den bedste måde at sikre de her fantastiske ensembler mod, at Danmarks Radio selv vælger at spare på dem, hvis DR fremover bliver beskåret økonomisk, sådan som noget tyder på«, siger Alex Ahrendtsen til Politiken.

Fredag - ministeriet orienteres om DF-forslag

Omkring klokken 11.30 tager Politiken kontakt til Kulturministeriet med henblik på at få ministerens kommentar til forslaget fra Dansk Folkeparti og fremsender siden klokken 12.45 forslaget klausuleret til ministeriet til brug for en kommentar.

Her bliver ministeriet altså opmærksom på, at historien om forslaget fra DF er på vej. Det ender med, at ministeriet senere om søndagen oplyser  til Politiken, at det ikke er muligt at få en kommentar fra kulturminister Mette Bock.

Søndag - Ahrendtsen farer i flint

Til gengæld får Alex Ahrendtsen et opkald fra Jyllands-Posten, der gerne vil have hans kommentar til en ny kronik fra Mette Bock, der i anledning af de første 100 dage for regeringen fremlægger en række ideer. Herunder om DR.

»Tænk nu, hvis vi udskilte DR Koncerthuset og dets ensembler fra DR?«, skriver Mette Bock i sin kronik og lufter ligeledes tanken om at lægge DR Symfoniorkestret ind under Det Kgl. Teater.

»Man kan lave en ny, selvstændig institution – eller man kan henlægge ensemblerne til Det Kgl. Teater«, skriver hun videre.

Jeg troede, at jeg havde et tillidsfuldt og respektfuldt samarbejde med ministeren

Endelig foreslår Mette Bock også at lukke Copenhagen Phil og bemærker, at bevillingen skal bevares og anvendes til at opruste orkestrene i Aalborg, Aarhus, Sønderborg og Odense.

En overrasket Alex Ahrendtsen gør det over for Jyllands-Posten klart, at han ikke vil kommentere ministerens udspil. I stedet efterlader han dette opsigtsvækkende citat, hvor det lyder som om, at DF stiller spørgsmål ved deres støtte til Mette Bock som minister.

»Jeg troede, at jeg havde et tillidsfuldt og respektfuldt samarbejde med ministeren, men det har jeg så åbenbart ikke. Det tager jeg til efterretning, og jeg vil nu vende det med min ledelse, og så må vi se, om det skal have nogle konsekvenser«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mandag - to aviser med ensartet historie

P1 Morgen konstaterer vært Jan Falkentoft, at  man i flere af dagens aviser kan læse om DR. I Jyllands-Posten lufter kulturminister Mette Boch sin ide om, Det kgl. Teater kan overtage orkestre og kor. Det sker med en nyhed på forsiden og en kronik på debatsiderne.

»I Politiken kan man læse et nogenlunde tilsvarende forslag«, siger Jan Falkentoft og nævner forslaget fra DF omtalt i Politiken.

Forinden har Ekstra Bladet også taget fat i tvisten. Til avisen siger Alex Ahrendtsen, at han har vendt sagen med ledelsen, der også synes, at det er »påfaldende«.

»Men hun siger, at hun ikke har set mit udspil, og det må jeg så stole på«, siger Alex Ahrendtsen til Ekstra Bladet.

Ifølge avisen har Mette Bock ringet til Alex Ahrendtsen og forklaret, at hun ikke kendte til DF'erens udspil, da hun skrev sin kronik til Jyllands-Posten.

Adspurgt, hvad Alex Ahrendtsen mente, da han søndag udtalte sig om mulige konsekvenser for Mette Bock, svarer han:

»Da jeg sagde det, troede jeg, at hun havde planket det. Nu må vi tage hendes forklaring til efterretning«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden