Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Datteren Nasrin går i vuggestue i Herlev, og det samme skal sønnen Walid, når han bliver gammel nok. I forgrunden er det Abdi Asis Osmans kone Roidah og i baggrunden den store datter Nasra.
Foto: Cicilie

Datteren Nasrin går i vuggestue i Herlev, og det samme skal sønnen Walid, når han bliver gammel nok. I forgrunden er det Abdi Asis Osmans kone Roidah og i baggrunden den store datter Nasra.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Abdi tilhører en svag klan: Slipper for at blive sendt tilbage til Somalia

Abdi Asis Osman er blandt de somaliere, hvis ophold i Danmark er til genovervejelse. Men han får lov at blive, fordi han kan forsørge sig selv og tilhører en svag klan.

Politik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I over tre måneder har 40-årige Abdi Asis Osman haft svært ved at sove.

Han er flygtet fra Somalia og kom til Danmark i 2004. Her har han lært dansk, åbnet sin egen slagterforretning i Københavns nordvestkvarter og stiftet familie.

Men i december sidste år fik han et brev om, at han er blandt de omtrent 800 herboende somaliere, hvis opholdstilladelse er til genovervejelse i Udlændingestyrelsen.

Abdi Asis Osman blev derfor indkaldt til en samtale, hvor han skulle argumentere for sin sag, og i denne uge kom svaret.

Han har fortsat lov til at leve sit liv i Danmark.

»Jeg er bare så glad«, siger han.

»Da der kom et brev, rystede jeg helt. Jeg tænkte bare, jeg kan ikke åbne det. Jeg var meget nervøs«.

Kraftige advarsler

Politiken har tidligere beskrevet Abdi Asis Osmans historie og hans frygt for at blive sendt tilbage til et land, han ikke længere føler, at han har nogen tilknytning til.

Især har han frygtet for sine børns liv, hvis hans opholdstilladelse blev inddraget, og han blev nødt til at tage sin datter på to år og sin søn på knap et halvt år med tilbage til Mogadishu.

Det er en stramning af udlændingeloven fra 2015, der har ført til Abdi Asis Osmans midlertidige uvished.

Den daværende SR-regering ændrede dengang en formulering, så der ikke længere »stilles krav om, at der er sket fundamentale, stabile eller varige ændringer i hjemlandet« for at en opholdstilladelse kan inddrages.

Med andre ord kan mindre forbedringer være nok, og det vurderer Udlændingestyrelsen er tilfældet i det sydlige og centrale Somalia.

Den vurdering er flere eksperter dog lodret uenige i. FN advarer »indtrængende« mod hjemsendelser til landet, og Udlændingestyrelsens egen rapport om situationen i Somalia rummer talrige advarsler.

Stærk tilknytning til Danmark

Ifølge Abdi Asis Osman lægger Udlændingestyrelsen i sin afgørelse vægt på, at hans oprindelige klan i Somalia er lille. Da han var til samtale i styrelsen, fortalte han, hvordan hans far var blevet dræbt, og at han var flygtet, fordi han var blevet advaret om, at han risikerede samme skæbne.

Derudover har det betydning, at han forsøger sig selv i Danmark.

»Der står i brevet, at jeg har haft problemer i Somalia, fordi jeg var medlem af en svag klan. Og så står der, at min tilknytning i Danmark er rigtig god, fordi jeg har arbejdet og lært dansk«, fortæller en tydelig lettet Abdi Asis Osman.

I weekenden skal han fejre den gode nyhed med sin familie.

Foreløbig har Udlændingestyrelsen behandlet 58 af det 800 sager, hvoraf 34 somaliere har fået brev om inddragelse.

Det viser den seneste aktindsigt, Politiken har fået udleveret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden